Избори 2011 Инж. Станчо Станев: Ще настояваме за общински отдел, разработващ европроекти за селата

Инж. Станчо Станев: Ще настояваме за общински отдел, разработващ европроекти за селата

Петък, 14 октомври 2011 г., 11:56
Размер на буквите
Станчо Станев

Станчо Станев е машинен инженер, завършил е Техническия университет в Габрово. Работил е в Агробиохим. Два мандата е кмет на Старозагорските минерални бани. Има една дъщеря. Станчо Станев е кандидат за общински съветник на Стара Загора от Гражданска листа, която участва на изборите с номер 54 в интегралната бюлетина.

- Г-н Станев, по време на избори всички се сещат за проблемите на малките селища, но след това нещата отново тръгват по старому. Как според Вас трябва да се подходи към решаването на проблемите в малките селища?

- Опитът ми като кмет два мандата на Старозагорските минерални бани ме е научил не само как да действам при решаването на подобни проблеми, но и да се убедя, че те са ключ към привличането на хората в активна възраст и на младите хора да живеят и работят в тези селища. Мога смело да кажа, че през последните 15 години от прехода, в малките селища на общините не се влагаха почти никакви средства за развитието им и дори за поддържането им. В същото време през почивните дни и през ваканциите хората масово се връщат в тях и се нуждаят от по-добра и модерна среда, в която да може активно да почиват и да се трудят.

Според мен липсата на реални резултати в малките селища се дължи на факта, че проблемите им се решаваха на парче. Нужна е ясна стратегия за развитието на този сектор и ние, като кандидати за общински съветници от Гражданската листа с кандидати за Общински съвет Стара Загора имаме ясна визия какво трябва да се направи. Виждам, че в програмите на почти всички кандидати за кметове на Стара Загора има заложена по една точка, в която най-общо се казва, че ще се подобрява средата на живот в селата, най-вече чрез изграждане на инфраструктура. Вярно е, че трябва да се започне от инфраструктурата, но трябва да се „пипнат" и много други неща, за които не са нужни много средства, но биха придали на старозагорските села коренно различен облик.

- За какви мерки конкретно става въпрос?

- Ако започнем от по-големите села в общината, като Хрищени, Богомилово, Могила и други, в които живеят повече хора, първото нещо, което трябва да се направи, е общината да назначи специален човек, който да се грижи за пространствата около общината, парковите площи и улиците в селището. Сега кметовете се мъчат да постигнат тази приветливост и подреденост на селата със собствени сили и с помощта на приятели, но това не винаги дава добър резултат. Нужно е да се направи едно преструктуриране на общинската администрация и да се назначат такива хора. Не говоря за всички 50 села, но поне за по-големите. Само така те ще имат по-европейски вид. Говорим не само за почистване и озеленяване, но и за поставяне на пейки, кошчета за смет и поддържането им и т.н. Например, през миналия кметски мандат общината постави в парковете на Старозагорските минерални бани около 20 пейки. Аз заедно с мои приятели съм поставил още поне 30 пейки.

- Когато се заговори за малки селище обикновено се казва „Няма пари". Като общински съветник как виждате привличането на средства за селата?

- Вариантът, според мен, когато се отделят средства за населените места е да се дадат повече правомощия на кмета на въпросното населено място. Той да има право да избира изпълнителите на дадена дейност, да има решаващата дума къде, как и какво точно да се направи. Говоря за изпълнението на поръчки на стойност до 10 000 лв. Сега кметовете на населени места поставят редица въпроси, но обикновено получават отговор, че „това сега не може да стане, онова сме планирали за догодина" и други подобни отговори.
- Вашата листа обединява и млади хора. Какъв е начинът те да бъдат върнати обратно в селата?
- Начинът е ясен - в селата да има подходящ поминък, да има добър обществен транспорт и пътища до тези селища. Наблюденията ми са, че в последните години много млади хора избират живота на село, като пътуват през деня до работното си място и обратно. Колкото по-разумно решим проблемите на малките селища в следващия мандат на Общинския съвет, толкова повече млади хора ще видим след 4 години да живеят в старозагорските села.

- Как ще привлечем европейски пари за старозагорските села?

- В предишния мандат поставихме изискване към кмета на Стара Загора да създаде едно звено, което да разработва европейски проекти, насочени към развитието на малките селища в общината. Такъв отдел обаче, така и не беше създаден. Сега вярвам, че съветниците от Гражданската листа с кандидати за Общински съвет Стара Загора ще намерим общ език с новия кмет на общината за реализирането на тази идея. Ако дори за 4-5 села се защитят добри проекти, убеден съм, че ефектът от тях ще се разпростре и към града и останалите селища от общината.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |