Избори 2011 Бойчо Биволарски – вън от листата на БСП и коалиция за Общински съвет

Бойчо Биволарски – вън от листата на БСП и коалиция за Общински съвет

Четвъртък, 13 октомври 2011 г., 20:09
Размер на буквите

Кандидатът за кмет на община Стара Загора от БСП доц. Бойчо Биволарски изпадна от червената листа за общински съветници, в която бе на трета позиция. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК) под No 1150, която на 12 октомври вечерта обяви официално регистрацията на Биволарски като общински съветник за недействителна заради нарушение на чл.122, ал.1, 4, 5 и 8 от Изборния кодекс.

До първия по рода си инцидент за партията-столетница се стигна, след като на 10 октомври т.г. в ЦИК е постъпило питане от председателя на ОИК - Стара Загора, Таньо Брайков, свързано с обстоятелството, че Бойчо Лазаров Биволарски е регистриран в общинската комисия с решение No 172 от 19.09.2011 г. като кандидат за общински съветник и от името на местната коалиция "Българска социалистическа партия - Партия Български Социалдемократи (БСП и ПБС)" и с решение No 184 от същата дата като кандидат за кмет от името на ПП БСП.
Факт, който противоречи на законните разпоредби, регламентирани от Изборния кодекс.

От ОИК - Стара Загора, вчера уточниха, че Биволарски е внесъл в комисията и двете регистрации, представяйки два документа - пълномощно, издадено от лидера на БСП Сергей Станишев, за регистрацията му като кандидат за кмет и решение от събранието на коалицията БСП-ПБС, че ги представлява пред ОИК за регистрация на листата. Първо обаче е представил папката за регистрацията си като кандидат за кмет, а след това втората папка - за регистрация на местната коалиция БСП-ПСД, в която като старейшина е на трето място. Разликата между внасянето на двата документа е била 5 минути в полза на кметската му кандидатура.

От ЦИК са приели, че първа поред е регистрацията на Биволарски като кандидат за кмет, а втората е като кандидат за общински съветник. И тъй като по закон легитимна е първата регистрация, логичното решение на ЦИК гласи дословно:

КОНСТАТИРА И ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА регистрацията на кандидата за общински съветник Бойчо Лазаров Биволарски от името на местна коалиция "Българска социалистическа партия - Партия Български Социалдемократи (БСП - ПБС)", извършена с решение No 172 от 19.09.2011 г. на ОИК - Стара Загора...
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия по реда на чл. 26, ал. 8 от ИК в срок 24 часа от съобщаването му.


Тепърва предстоят много въпроси - защо една партия с над 100-годишна история, калена за предизборни битки, допусна тази нелепа юридическа грешка. Още повече, че в листата на червената коалиция има поне 5-има известни юристи. Отделно секретарят на ОИК Снежана Станкова от квотата на БСП е юрист, а и секретарят на общинската организация на БСП - Стара Загора, Теодора Колева също е с юридическа диплома. Тоест, за разлика от други партии, Биволарски не е можел да се оплаче от юридически съветници. Вчера той обвини ГЕРБ, буквално в стила на българската поговорка: "Де го чукаш, де се пука", а от ОИК го разконспирираха, че е подал недостоверни декларации. Прецедентът с Биволарски не е само уникален за партията-столетница, но и първият по рода си в национален мащаб на настоящите избори. Досега ЦИК е отлъчила няколко кандидати за общински съветници от хилядите регистрирани по места листи, но не заради партийна юридическа грешка, а заради това, че са жители на други държави.

Биволарски подал декларации с неверни данни

Нарушение на член 122, ал. 1, 4, 5 и 8 от Изборния кодекс е причина за отпадането на третия в листата с кандидати за общински съветници на коалиция "БСП и Партия Български социалдемократи" Бойчо Биволарски, сочи решение на ЦИК. Регистрацията му като кандидат за кмет от БСП обаче остава.

Нарушението е установено на 10 октомври, съобщи вчера на пресконференция председателят на Общинската избирателна комисия Таньо Брайков. "В прессъобщение г-н Биволарски директно обвинява Общинската избирателна комисия, че регистрацията е в резултат на нейна грешка. По този начин той внушава на обществеността, че комисията е некомпетентна и работи непрофесионално", коментира той. Председателят на ОИК припомни, че тя има 25 членове, всички с висше образование и богат професионален опит. Взетите досега повече от 600 решения са гласувани с пълно мнозинство, включително и от представителите на БСП. Комисията е на четвърто място по брой на взетите решение след София, Пловдив и Варна и всички са в съответствие с Изборния кодекс и хронограмата на Централната избирателна комисия.

При регистрацията както БСП, така и коалиция "БСП и ПБС" са представлявани от Бойчо Биволарски. При подаване на набора от документите се изисква всички кандидати за общински съвети и кметове да подадат и едно заявление по чл.126, ал.1 на Изборния кодекс и две декларации по член 122, ал.1, 3 и 4. Попълнените от Бойчо Биволарски декларации показват, че той отговаря на изискванията - казано накратко - не е представен от името на два различни политически субекта, с което е въвел в заблуждение Общинската избирателна комисия, посочи Таньо Брайков. "Когато въведохме данните на всички кандидати в базата данни на Националния статистически институт, стана ясно, че това не е истина. Проверката се прави, за да се избегнат грешки в ЕГН-та или изписване на имената. Веднага уведомихме ЦИК и след това изпратихме доказателствата, а решението излезе на 12 октомври вечерта", каза още той. Веднага след установяване на нарушението е сигнализирана Областната администрация и е спряно отпечатването на бюлетините, защото в тях се изписват имената на първите трима от листата на всяка партия или коалиция. По този начин не са направени излишни разходи. След корекциите вчера - изваждането на името на Биволарски от листата и минаването на останалите с едно място напред, е даден ход на отпечатването. Така на трето място ще бъде изписано името на Борис Боричев, а листата ще остане с 50 вместо с 51 кандидати.
В декларация фигурира и текстът, според който за неверни данни се носи наказателна отговорност, но понеже като кандидат за кмет Бойчо Биволарски има имунитет, така че прокуратурата може да се самосезира по публикации в медиите, уточни председателят на ОИК. След влизане в сила на решението на ЦИК коалиция "БСП и ПБС" трябва да отпечата нови плакати, или снимката и името на отпадналия кандидат да бъде заличено. ОИК обаче може да реагира само ако бъде сезирана от друга политическа партия или коалиция, поясни Таньо Брайков.

Какво гласи Изборният кодекс

Член 122 (1) Всеки кандидат за общински съветник може да бъде предложен за регистриране в кандидатска листа само на една партия, коалиция от партии или инициативен комитет и само в един изборен район.
(4) Кандидат за кмет на партия или коалиция от партии може да бъде и кандидат за общински съветник само на същата партия или коалиция от партии. В случай, че бъде избран за кмет, той отпада от кандидатската листа за общински съветници.
(5) Когато кандидат по ал.1 или 2 бъде регистриран от повече от една партия, коалиция от партии или инициативен комитет, или в повече от един изборен район, или в нарушение на изискванията на ал.3 или 4, действителна е първата по време регистрация.

Информация: вестник Старозагорски новини

Ключови думи:
 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |