Избори 2011 Живко Тодоров: Това, че съм млад, ми дава повече възможности

Живко Тодоров: Това, че съм млад, ми дава повече възможности

Сряда, 12 октомври 2011 г., 16:27
Размер на буквите
Живко Тодоров Живко Тодоров

Ако има класация за интересна и позитивна политическа реклама, един от фаворитите за първото място е Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора на партия ГЕРБ. Той печели симпатии с картичка, която излиза извън конвенционалната политическа реклама.

Живко Тодоров е на 30 години, депутат е и член на ПК по външна политика и отбрана. Завършил е Европеистика в Софийския университет, работил като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на ЕС в Община Стара Загора и областната администрация на Стара Загора.

Днес основното "обвинение" към него от опонента му от БСП е "че е млад и неопитен".

Преди и по време на всички избори политиците непрекъснато говорят за младите хора, нападат противниците си, че гонят младите от България и са готови да обещаят какво ли не на младежката аудитория, за да привлекат вота ѝ. В същото време, обаче, традиционните партии и партийните елити почти не допускат млади хора до важни позиции. Те рядко номинират за изборни длъжности хора под 40-годишна възраст. Оправданието винаги е "младите нямат опит". Ситуацията в ГЕРБ Стара Загора обаче е различна. Кандидатът за кмет Живко Тодоров в момента е на 30 години, а две години по-рано, когато е само 28, е избран за областен координатор на партия ГЕРБ. Той бързо сплотява екипа, в който преди това има различия и организационни проблеми. Оказва се, че изборът му е бил успешен.

Социологическо изследване проведено от Алфа Рисърч, преди старта на настоящата кампания за местни избори, дава убедителна преднина от 46,4% на Живко Тодоров пред кандидата на БСП Бойчо Биволарски, който получава 29,7%. Проучването е проведено сред 792 жители на община Стара Загора, в периода 12 - 16 септември, по поръчка на вестник Национална бизнес поща. Живко Тодоров, който днес е на 30 години, е бебето от снимката. Убедителната преднина, която би могла да му донесе победа още на първия тур, обаче, не заблуждава един от най-младите кандидати за кметове в страната. "Не отделям внимание на себе си и не се считам за безспорен фаворит. Смятам, че за да е успешен един кмет, той трябва да отделя повече време на проблемите на града, а не толкова на себе си", казва той във видео интервю за една от уеб медиите на Стара Загора.

Живко Тодоров изглежда като изстрелян в политиката с ракета носител. Само за четири години той става депутат, а после кандидат за кмет и вероятен победител в кметските изборите в Стара Загора. Член е и на ръководството на партия ГЕРБ. Вероятно за това БСП води негативна кампания срещу него, чрез която цели да го изкара политик без опит като го атакува заради възрастта му. Опонентът му, червеният кандидат за кмет в Стара Загора Бойчо Биволарски, е председател на местната партийна организация на БСП и повече от 16 години общински съветник. Сега излиза като кандидат-кмет с посланието "Избирам опита", а на дебатите се обръща към Живко Тодоров със снизходителното "моето момче".

Това, обаче, не дразни младия кандидат на ГЕРБ. "Това, че съм млад ми дава възможност да правя по-малко компромиси. Същото е и с екипа. Няма да правя компромиси по отношение на хората, от екипа ми!", с тези думи Живко Тодоров отвръща на опонента си. От щаба му казват, че отговарят на негативната кампания на БСП с усмивка.

Когато го питат защо се кандидатира той, а не досегашният кмет на ГЕРБ Светлин Танчев, Живко Тодоров е максимално откровен и отговаря "Г-н Танчев не се кандидатира за втори мандат, защото не се справи добре. Аз знам това и хората в града го знаят. Казвам това с уважение към него. Нито аз, нито екипът ми в ГЕРБ, обаче, ще си затваряме очите. Аз обичам града си и ми пука за него". Може би, за да заяви ново начало Тодоров излиза с посланието "С нови цели и силен екип".

"Мисля, че е най-важното за Стара Загора е да се привличат средства по европейските фондове и през следващите две години да усвоим колкото си може повече от тях", счита Тодоров. Конкретните проекти, записани в приоритетите му за управление, са на стойност от около 120 млн. лева, като около 60 млн. лева от тях трябва да се реализират още в следващите две години. Важни проекти са: за интегриран градски транспорт на стойност 28 млн. лева; за превръщане на културно-историческите паметници на Стара Загора в туристическа атракция - 4 млн. лева; за новото оборудване на онкологичния диспансер в община Стара Загора на стойност 6,8 млн. лева.
Друг много важен проект за Стара Загора е изграждане на регионално депо за отпадъци, което ще струва около 52 млн. лева. В програмата на Тодоров има още два конкретни проекта за благоустройство на общината на стойност 23 млн. лева.

Според Живко Тодоров "Още по-важно е добрият екип", обяснява г-н Тодоров. Според него кметът и екипът му трябва да са млади, енергични, но задължително добре подготвени. "Ще заложим на професионален екип, който да работи здраво и на чиито членове във всеки момент можем да търсим отговорност", твърди Тодоров и допълва, че това значи екипът да не създаден на партиен принцип.

Един от най-интересните приоритетите на Живко Тодоров е развитието на технологичния сектор и поставянето на Стара Загора на IT картата на Европа. Той смята, че може да задържи повече млади хора в града като ги стимулира да придобиват технологични знания и квалификация, като изработи програма за привличане на IT инвестиции и технологични компании в Стара Загора и като популяризира града като добро място за инвестиции в сферата на IT и интернет услугите.

Акцентът върху развитието на технологиите и наличието на раздел "Икономика на знанието" сред приоритетите на Живко Тодоров го отличават рязко от повечето кандидати за кметове в страната и го превръщат в своеобразно "политическо бебе". Повечето политици обичат да говорят за образование и технологии и да обясняват колко са важни те. Когато, обаче, се стигне до изборни ангажименти образованието и развитието на технологиите обикновено отсъстват от политическите програми.

БГНЕС

Ключови думи:
 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |