Избори 2011 Сериозна преднина за ГЕРБ на местните избори в Стара Загора дават социолози

Сериозна преднина за ГЕРБ на местните избори в Стара Загора дават социолози

Неделя, 25 септември 2011 г., 12:01
Размер на буквите
Стара Загора избори - избори 2011 - президент

Социологическа прогноза за резултатите от местните избори в община Стара Загора определя, че бъдещият кмет ще бъде избран след балотаж. Кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров получава 46,4%, на кандидатът на БСП Бойчо Биволарски – 29,7%. Останалите 25% от гласовете се разпределят равномерно между останалите 9 кандидата за кмет на Стара Загора.

Прогнозата се базира на проучване на Алфа рисърч, направено по поръчка на вестник Национална бизнес поща, сред 792-а жители на община Стара Загора, които имат право да гласуват. Цитираните проценти са извадени само хората, които са отговорили, че със сигурност ще гласуват и вече са взели решение за кого ще дадат гласа си. Резултатът от отговорите на всички анкетирани също дава преднина на Живко Тодоров – от 24,5%, а Бойчо Биволарски получава 15,7% в анкетата.

Отговор Да, със сигурност ще гласувам дават 55,9% от анкетираните. Други 25,9% вероятно също ще се включат в изборите, но не знаят кого да подкрепят. На предходните местни избори в община Стара Загора избирателната активност беше 41,5% (за Първи тур). На първия тур за кмет на Стара Загора през 2007 година гласуваха 52 251 души (523 гласа = 1%). Очаква се подобна избирателна активност и на предстоящия вот. Това означава, че останалите кандидати биха си поделили по около 1300 гласа, за да получат около 2,5% от вота на избирателите, ако гласовете за тях се разпределят сравнително равномерно.

Възможно е при избора на кмет в Стара Загора да няма балотаж, коментират социолози, защото кампанията едва сега започва, а полученият при допитването резултат за Живко Тодоров е близко до границата от 50%, които са му нужни за избора.

В проучването на Алфа рисърч анкетираните отговарят и на въпроса: Кои са най-сериозните проблеми в община Стара Загора. На първо място сред проблемите е поставено състоянието на улиците и тротоарите (61,6%). Следват сигурността на хората и общественият ред (33,9%) и възможностите за паркиране (28,9%). 45,6% от анкетираните считат, че през последните 4 години (при мандата на Светлин Танчев) за живота им в община Стара Загора не е имало промяна нито към по-добро, нито към по-лошо.

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |