Избори 2011 Д-р Евгений Желев, депутат от Коалиция за България - Какъв президент ни е нужен?

Д-р Евгений Желев, депутат от Коалиция за България - Какъв президент ни е нужен?

Вторник, 20 септември 2011 г., 16:46
Размер на буквите
Евгений Желев

Преди няколко дни в Стара Загора президентът Георги Първанов направи нещо, което друг политик от такъв ранг не беше правил нито у нас, нито в чужбина. Отчет за дейността си като президент за два мандата под формата на представяне на книгата "ОТЧЕТЪТ на ПРЕЗИДЕНТА". Бях водещ на срещата в градския театър, гледах препълнената и притихнала зала, и си спомнях дати и събития, случили се през тези години.

Спомних си, когато откривахме Художествената галерия и президентът беше тук. Това беше през първия ми мандат. Спомних си, когато откривахме новата сграда на библиотеката и президентът пак беше тук, и искрено се възхищаваше на духа на старозагорци, решени да формират по уникален начин културния център на града си.

Спомних си и една делегация, която Първанов водеше в Москва за среща с президента Путин. В състава й бях и аз. Имах възможност по време на полета към и от Москва да поговоря с президента. Помолих го да направи така, че при посещението на Владимир Путин в България за националния празник - 3 март 2003 година, да посети Стара Загора. Сигурно съм бил доста настоятелен. Но Стара Загора посрещна президента Путин и президента Първанов, защото го заслужаваше. Заслужаваше жеста и уважението заради героичното си минало.
Спомних си пожарите през 2007 година. Гореше Дъбрава. Огънят слизаше към града. Правехме всичко, на каквото сме способни – пожарникари, военни, граждани, хората с техниката от мините... Трябваше ни помощ от въздуха. Потърсих президента. Реакцията беше мигновена. Москва изпрати специализиран самолет и екипаж, и пожарите бяха овладени.

Спомени. Преминаваха като на филмова лента. А срещата протичаше с подчертан интерес и от млади, и от възрастни. Нямаше въпроси-табу. Президентът отговаряше спокойно, развиваше тезите си със завидна ерудиция.
Виждах хората в залата. Виждах и хората от инициативния комитет, които бяха на първия ред в залата. Бяха удовлетворени. Не бяха сбъркали в своя избор. Пред себе си имаха изграден политик. Ерудиран, умерен, толерантен, но и човек, умеещ да казва "НЕ". Независим и неподвластен на нечии лидерски амбиции. Сам изграден лидер.

И се замислих. Какво предстои? Кого ще изберем за президент?

Личност с достатъчно опит в политиката, преминала през превратностите на съдбата? Минал през стъргата на нашата и европейската политическа действителност? Или нечия лидерска креатура. Посочен за малко. Само този път. Между другото. Докато шефът се подготви.

Левски беше писал в тефтерчето си: "Народе????". Какво е искал да каже? Време е да се замислим. Мисленето е трудна работа. Къде-къде по-лесно е да гледаш телевизия, да се оставиш по течението, създавано от услужливата журналистика и социология, да приемеш насажданата предопределеност. Какво толкова - нали има чипс и бира.
Само че има моменти, в които трябва да мислим. За да не се налага после да задаваме въпроса: ами сега какво направихме. Нямаме право на този въпрос втори път, особено тук, в Стара Загора. Където изостанахме и закъсняхме.

Д-р Евгений Желев, депутат от Коалиция за България, вестник Новината

Ключови думи:
 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |