Избори 2011 Кандидатите в местните избори се регистрират до 20 септември

Кандидатите в местните избори се регистрират до 20 септември

Вторник, 13 септември 2011 г., 21:39
Размер на буквите
Теодора Крумова

В Общинската избирателна комисия - Стара Загора са постъпили подписки на инициативни комитети за събиране на съответните гласове за издигане на кандидат. Нито една политическа партия не е подала документи, но все още има достатъчно време, казва Теодора Крумова, говорител на Общинската избирателна комисия в Стара Загора.

- Г-жо Крумова, до официалния старт на изборите на 23 септември има броени дни, но Общинската избирателна комисия (ОИК) работи на пълни обороти. Какви са най-важните срокове, които трябва да се спазят от партии, инициативни комитети и кандидат-кметове?

- До 20 септември трябва да бъдат представени документите за регистрацията на кандидат-кметовете на община Стара Загора, на кметове на кметства и листите на общинските съветници. След това ще започнат и поименните проверки.  

- Досега какво е постъпило в ОИК?

- Има постъпили подписки на инициативни комитети за събиране на съответните гласове за издигане на кандидат. Нито една политическа партия не е подала документи, но все още има достатъчно време. Те постъпват със съответното предложение за кандидат-кмет, но подлежат на проверка от служба ГРАО и след проверката за съответствие на подписите ни връщат обратно самата подписка със становище за гласовете. Досега всички документи са били изрядни, издадени са удостоверения за всички подписки, които са ни върнали. От подадените заявления прави впечатление най-големият брой на инициативните комитети за издигане кандидатурите на кметове на кметства по населени места в общината.

- След това какво предстои?

- Работата на ОИК е поетапна, свършва единият и започва следващият етап. Сега в момента тече един много важен етап, тъй като се индивидуализират съответните кандидати за местните избори. След като изтече срокът и приключим, ще започнем работа със секционните избирателни комисии. Но пак повтарям: най-важна сега е датата 20 септември, тъй като чакаме политическите партии да внесат документи за регистрацията на кандидати за кметове и листите с кандидатите за общински съветници.
След това предстои жребий, на който ОИК ще определи поредните номера на партии и независимите кандидати и следва да обявим резултатите. След това ще бъдат посочени номерата на избирателните секции, редът на представяне на кандидатите в предизборната кампания.
Много важен момент е назначаването на секционните избирателни комисии, което ще стане на 27 септември. Със заповед на кмета на община Стара Загора Светлин Танчев са образувани общо 204 избирателни секции. Няма разлика с миналите избори, но все пак всеки избирател трябва да се заинтересува къде ще може да гласува. На 12 септември ще бъдат изнесени избирателните списъци, от 13 септември до 8 октомври за служебно ангажираните лица ще бъдат издавани удостоверения за гласуване на други места – това се отнася за членове на избирателни комисии, застъпници, наблюдатели, хора, които, ако бъдат командировани в други градове, ще им бъдат издавани такива удостоверения за гласуване на друго място. Заявления се подават в административните бюра и в кметствата. Удостоверенията се получават лично. На 22 октомври ще бъдат раздавани изборните книжа.

Участниците в изборния процес вероятно знаят, но искам да напомня, че всички документи са качени на сайта на Централната избирателна комисия. Там са съответните решения и изисквания, с които се кандидатства. В общи линии досега правилно са попълвани и няма връщани документи за попълване.
Друг важен момент са бюлетините за кандидат-кметове и общински съветници. Те трябва да започнат да се отпечатват не по-рано от 18 дни преди датата на изборите, тоест от 5 октомври.

- Тази година бюлетините ще бъдат по-различни, нали?

- Да, така е. Както е известно, за първи път избирателят ще трябва да даде вота си едновременно за президент и за местни органи на властта. Но окончателно нищо не можем да кажем, докато ЦИК не излезе с решение - едва тогава можем да дадем актуална информация.

- А може ли ОИК да се самосезира за нарушения в кампанията?

- Да се самосезира - не може, трябва да бъде сезирана, но досега в ОИК - Стара Загора няма постъпили жалби и сигнали за нарушения от никоя политическа партия.
Искам да използвам случая и от името на ОИК да призова политическите партии, които не са си взели удостоверенията, защото има такива, които са регистрирани и с издадени решения, но все още не са взети, да заповядат да сторят това. Общинската избирателна комисия работи в зала Фоайе на Общинската администрация и всеки работен ден има дежурни от 9 до 17 часа.

Интервю: вестник Новината

Ключови думи:
 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |