Избори 2011 Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са канидадтите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ (видео)

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са канидадтите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ (видео)

Неделя, 04 септември 2011 г., 15:14
Размер на буквите
Плевнелиев и Попова

Очаквано кандидатите на управляващата партия ГЕРБ за президент и вицепрезидент са строителният министър Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието Маргарита Попова. Това стана ясно след пресконференция, на която лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов обяви номинациите.

Както и се очакваше, кандидат за президент ще бъде Росен Плевнелиев. Нямаше изненади и за неговия подгласник. Това е министърът на правосъдието в правителството на ГЕРБ Маргарита Попова, съобщи Еkipnews.com.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград от 1978 до 1982 г. В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София, със специалност „Изчислителна техника“. Говори немски и английски език.

Маргарита  Попова дългогодишен висш прокурор, преподавател и министър на правосъдието от 27 юли 2009 в правителството на Бойко Борисов. Говори немски и английски език.

Дълбоко вярвам, че развитието, успехът са възможни само, когато знаем къде искам да стигнем и когато работим много, каза на пресконференцията кандидатът за президент Росен Плевнелиев.

 

* * *

Министърът на регионалното развитие и благоустойството Росен Плевнелев влиза в битката за "Дондуков" 2. Кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент пък е правосъдният министър Маргарита Попова. След месеци слухове, днес управляващата партия най-после обяви кандиадт-президентската си двойка, информира Би ТВ.

ГЕРБ създаде интерес към кандидатите си за "Дондуков" 2 като към суперзвезди. Цветан Цветанов придаде на днешната дата особен смисъл, като си спомни, че точно на 4 септември преди 10 години се е запознал с Бойко Борисов. След това Борисов взе думата и заяви, че до последно е обмислял решението си. Премиерът обаче решил да не напуска премиерския пост и изборът паднал върху Плевнелиев и Попова.

Борисов освен това не хареса изкуственото поведение на двойката кандидати в първия им предизборен клип. bTV първа хвана Росен Плевнелиев, че се снима около забележителностите на София в средата на седмицата. Борисов отсече, че такъв клип бил "като за БСП", а Плевнелиев и Попова били симпатични, когато са естествени. Премиерът също така обяви, че на следващите президентски избори той лично щял да бъде кандидатът на ГЕРБ.

Министрите Плевнелиев и Попова няма да излизат в отпуск за предизборната кампания, а направо ще подадат оставки. Това ще се случи още в сряда - тогава премиерът Борисов ще обяви кой ще заеме постовете им.

Реакциите на колегите

Във Варна младежи на ГЕРБ, депутати и трима министри от кабинета гледаха на живо обявяването на номинациите. Просветният министър Сергей Игнатов това е "една много симпатична, европейска президентска двойка". "Те са хора на действието, не на празните приказки. А и съм убеден, че Росен ще има по-здравомислещи идеи за енергетиката от досегашния президент", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Шансовете в президентската надпревара

Двойките на стартовата линия на предизборната кампания изглеждат така - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, издигнати от ГЕРБ; Ивайло Калфин, издигнат от левицата, кандидатът за вице все още не е обявен; независимата двойка Меглена Кунева и Любомир Христов; Атака издига Волен Сидеров и Павел Шопов; Синята коалиция влиза в битката за "Дондуков" 2 с Румен Христов, все още търси вариант за вицепрезидент; кандидатът на РЗС е Атанас Семов.

Според последното проучване на МБМД, проведено тази седмица, повече от половината от българите имат намерение да гласуват за президент на 23 октомври. 20 процента пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Проучването показва още, че на първи тур Плевнелиев ще получи близо една трета от гласовете (32,7%), следван от Меглена Кунева (15,7%) и Ивайло Калфин (12,3%), които са с близки резултати. Към днешна дата подкрепата за останалите изглежда така - Красимир Каракачанов (2,3%), Волен Сидеров (2%), Румен Христов (1,9%) и Алексей Петров (1,5%). Засега повечето социолози и политолози, както става ясно и от данните, смятат, че балотаж ще има.

"Остана открит спорът за второто място, защото ивайло калфин трябва да прибере електората на БСП, което все още не се е случило. От друга страна не е много ясно на чия страна ще отидат гласовете на ДПС, така че тази малка разлика от 4 пункта, която виждаме в момента, може да търпи промяна във всяка посока", коментира Мира Радева.

"Ще бъде трудно на Плевнелиев да ни покаже, че има компететност в сфери като националната сигурност или дипломацията. Основното му предимство е, че той не е кандидат на думите, но пък в тази кампания думите имат безспорно значение. Няма опасен опонент за Росен Плевнелиев, освен той за самия себе си", смята Румяна Коларова. Що се отнася до евентуалния втори тур на изборите, и в двата варианта, изследвани от социолозите от МБМД, Плевнелиев ще спечели. Ако е на балотаж с Калфин - с 41,3 процента срещу 14,2 за кандидата на БСП. И малко по-трудно срещу Кунева - 33,6 за Плевнелиев срещу 22 за нея. Сумата на процентите е по-малко от 100, защото и в двата случая близо 45 процента от анкетираните не са отговорили на въпроса за кого биха гласували на балотаж.

Коментарите на конкурентите

Независимият кандидат Меглена Кунева се надявала, че премиерът няма да избере най-натоварените с работа министри за кандидат президентска двойка. "Изглежда повече ни интересува вота, отколкото лота. Повече ни интересува властта, отколкото да бъде изпълнена една или друга роля на министър", коментира Кунева.

За първи път, откакто се състезава за президент, Волен Сидеров се усмихва на своите опоненти, защото смята, че не са му конкуренция. По думите на Сидеров Плевнелиев е "един много симпатичен човек", но това не било достатъчно за държавен глава.

Левият кандидат за президент Ивайло Калфин определи номинацията на Плевнелиев като "кандидатура на страха". Според кандидата на ВМРО Красимир Каракачанов кандидатурата на Плевнелиев е "лош симптом за политиката и израз на кадровата паника на ГЕРБ".

Профилът на кандидата

Росен Плевнелиев е един от любимите кадри на премиера. ГЕРБ старателно се грижеше за имиджа му със съзнанието, че все някой ден той ще трябва да отмени Бойко Борисов - на президентския или на премиерския пост.

На 47 години, роден в Гоце Делчев, официално - най-богатият от министрите. Когато влезе в кабинета преди две години, Росен Плевнелиев не страдаше от лиспа на самочувствие, но не издаваше и намерение да става медийна звезда. Срещите с камерите обаче се оказаха по-чести още в първата година на сериала "Градим България". Така тази пролет, когато думите "Плевнелиев" и "копка" станаха почти толкова използвани като "Борисов" и "лента", рейтингът на строителния министър надскочи премиерския. Но сякаш единствените "стълбчета", които тревожеха Плевнелиев, бяха свързани с пътищата.

Невидима ръка обаче скокообразно увеличи броя на публичните му изяви. Календарът на министъра се насити със събития от вида "първа копка", "инспекция на строеж" и "откриване на обект". В края на юли дори яхна хеликоптер, просто за да полети над строежите. И въпреки че около любимия на народа министър миришеше на повишение, той упорито отричаше. Междувременно в правителството Плевнелиев започна да взима думата по-въпроси извън ресора си, а в парламента беше най-питан от депутатите.

Пиарите избегнаха риска министърът да заприлича на робот, като напомниха факта, че той има щастлив дом и е баща на 3 момчета. И какъв по-симпатичен детайл към образа на най-работещия министър освен фактът, че е обеднял.

Истинската кампания на Плевнелиев за президент обаче ще е още по-мащабна, тъй като до изборите остава малко време.

 


Премиерът Бойко Борисов не хареса предизборния клип на Росен Плевнелиев

Ключови думи:
 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |