Избори 2011 Михаил Шишков: На тези местни избори ще се пообъркат сметките на големите партии

Михаил Шишков: На тези местни избори ще се пообъркат сметките на големите партии

Петък, 05 август 2011 г., 11:30
Размер на буквите

Българска партия Либерали е пряк политически и юридически наследник на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, който беше основан на 3 ноември 1989 година в 65-а аудитория на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В приети и огласени документи партията не е заявила себе си за приемник на някоя конкретна политическа организация отпреди 9 септември 1944 година.

Партията има по-обща претенция: да е продължител на делото на всички българи, които са искали България да стане процъфтяваща, демократична, либерална държава.

Михаил Шишков е председател на Българска партия Либерали.

- Г-н Шишков, носител на какви идеи е партията, която представлявате?

- Българска партия Либерали през последните години действително нямаше активно присъствие в политическия живот. Обстоятелствата обаче наложиха да се посъберем отново, да си кажем кои бяхме и какво се промени. БП Либерали е политическият приемник на клубовете за гласност и демокрация, които на практика бяха гръбнака на първото широкоспектърно СДС, което консолидираше организации и личности с една голяма мисия - да покаже, че от леви, социалдемократи, еколози до десни, могат да управляват обществото без БСП, която току-що беше спряла да бъде КП, нека го кажем елементарно. След това клубовете за гласност и демокрация след много перипетии станаха Федерация за гласност и демокрация, след това се преобразуваха в партия Либерали, впоследствие се обединиха като Партия Българска демокрация и от 1992 година е регистрирана като Българска партия Либерали.
Ние сме партия и група хора, които отстояваме ценностите на либерализма, изконните принципи на които са свободата на мисленето, свободата на индивида, на съвестта, на личната неприкосновеност, свободата на общуване на хората, защита правата на човека, независимо дали са в общия граждански смисъл, или в труда – тоест основният девиз е, че човек е в равновесие със себе си и с обществото само когато е свободен. Гладният, безработният, не може да бъде свободен човек. Нашето отношение към държавата не е държава на капака, държава на регулацията, на отказа от регулация. Но държавата трябва да има няколко периметъра, които, образно казано, да гарантират труда и хляба на човека, децата, образованието му. Тя може да гарантира не само по кубинския начин всичко да е безплатно, а по такъв начин да диференцира разпределението на приходите, по такъв начин да насочва  икономическите средства, че това да бъдат нейни приоритети. Ние ратуваме за такъв тип общество.

- Това че сте заедно с проф. Кръстьо Петков означава ли, че ще бъдете заедно и на местните избори в коалиция?

- По-скоро партията, която представлява професорът, е на трудовите отношения. Тя е по-скоро социалдемократическа партия. Но, както казваме ние, без социалдемокрация не може да има либералдемокрация. И обратно - без либералдемокрация не може да има социалдемокрация. С нас е и Зелената партия с председател Александър Каракачанов. Ние не сме в коалиция на местните избори, но имаме постигнато и подписано споразумение: според това кой къде има подходящи хора за управлението в местната власт, да дадем възможност чрез нашите мандати да се оформят съответните екипи и да се издигнат независими кандидати. Тоест мандатодатели, а не мандатоносители. На изборите през октомври ОБТ, Зелената партия и Българска партия Либерали ще работят за смяна на формулата - да не се издигат партийни кандидати и да не се правят партийни листи, в никакъв случай подредени в София. Мандатите ще се дават на местни сдружения и те ще определят кой да участва, като се залата на формулата на независимия кандидат за кмет.
Нашата прогноза е, че на предстоящите местни избори в около 100 общини ще има реални и силни местни сдружения, издигнали независими кметове и независими кандидати за съветници, което ще пообърка доста сметките на големите партии и което ще бъде основен фактор за очертаващата се драстична загуба на ГЕРБ.

- На какво залагате, какви трябва да бъдат кандидатите за местната власт?

- Предполага се, че независимият кмет е индивидуалност. Наблюдаваме в партийните структури - не само в регионите, но и на централно ниво, какво раболепие има, какво заличаване на личното достойнство, нивелация на поведението, само и само да не би някой да го зачеркне от листата, свещената листа. В този смисъл независимите кандидати могат да обединят около себе си такива хора, които партийните листи няма да допуснат. Ако партийните листи сложат някои свеж човек, то ще е само за цвят и да се възползват от това. Самите партийни листи оформят такъв тип поведение на хората, които са вътре, че те се държат като еднотипни. Докато при независимия кмет ще се разчита на доверието на хората към него, не към партията. Залага се на личността, на нейния професионализъм, управленски качества и харизматичност. В този смисъл независимите кандидати могат да убедят хора, които партийните листи не могат да привлекат. Ако той загуби доверието по-късно, лесно ще могат да го бламират, защото той в лично качество е поел някакви ангажименти към местната общност, а не му са поръчани от партийна централа.

- В Стара Загора със самостоятелна листа за общински съветници ли ще излезете?

- Още не мога да кажа категорично, защото за подреждането на листите има време. По всяка вероятност ще търсим листа, която има гражданско звучене и ще бъде съставена от представители на трите формации, за които говорим. Ние заявихме, че подкрепяме независимия кандидат за кмет на Стара Загора Дамян Георгиев. Аз го познавам по-отдавна като личност и обществено присъствие. За мен той е човек, който не се страхува от предстоящите действия на кого ли не и има смелостта да застане открито пред хората. Чест му прави, че не се обвърза към партийни централи, които смятат, че изборите са предрешени в една или друга полза, което никак не е така.

- Какво е Вашето мнение за сегашното управление – има ли то алтернатива?

- Защо точно да е алтернатива, може да е по-добро управление. Може да се вземе нещо от това управление, може да е нещо различно. Сега на управляващите това е лайтмотивът – няма алтернатива, това е манталитетът им. Това е еднолично управление на един човек. Не защото е суспендирал Конституцията, той просто казва: аз тези не ги искам, с тези няма да разговарям. Няма реакция, от собствените му хора няма реакция. В този смисъл това е надпартиен, едноличен режим на управление. Ако и сега се управлява без тази полицейщина, без това невслушване в другото мнение, без тези механизми за параконтрола чрез данъчните и други контролни органи – това е алтернативата. Ще дойде алтернативата.

Интервю: вестник Новината

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |