Избори 2011 Илия Златев: БСП ще има 15 души в Общинския съвет на Стара Загора

Илия Златев: БСП ще има 15 души в Общинския съвет на Стара Загора

Неделя, 10 юли 2011 г., 13:20
Размер на буквите
Илия Златев

Илия Златев е роден през 1958 г. Завършил е УНСС, София. Специализирал две години Стопански мениджмънт в АОНСУ. Работил е в старозагорската общинска фирма Нармаг, след това - в частния бизнес. От 2000 г. до 2007 г. е в Община Стара Загора, най-напред като директор на Дирекция Административно, правно и информационно обслужване, а после и като заместник-кмет.

От 2007 г. до юли 2008 г. е търговски директор в Захарни заводи, Горна Оряховица. От 2008 г. досега е административен директор в пътно-строителна компания Пи Ес Ай. Женен, със син и дъщеря. Дъщеря му е на 30 г. и се очаква да го дари с внуче в края на годината. Синът му учи в Техническия университет в София. Съпругата му е начална учителка.

Илия Златев е водач на листата с кандидати за общински съветници на БСП в Стара Загора.

- Г-н Златев, не можахте да се преборите за кметската номинация на БСП, но за сметка на това безапелационно оглавихте листата за общински съветници. Как си обяснявате този факт?

- На мен апаратните игри са ми дълбоко чужди. Когато излязох на конференцията и трябваше да защитя позиция като номиниран кандидат за кмет, аз наблегнах на това, защо трябва да издигнем партийна кандидатура. При гласуването на делегатите останах на трето място след Бойчо Биволарски и Дамян Георгиев, но естествено не правя драми. Делегатите решават и те носят голямата отговорност за това, което са гласували. Известните досега кандидатури за кмет на Стара Загора предполагат реални възможности за конкуренция помежду им. Това ще накара В НАСТОЯЩАТА НАДПРЕВАРА БОЙЧО БИВОЛАРСКИ ДА ВЛОЖИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИТЕ СИ УСИЛИЯ и да работи активно кметът на Стара Загора да е от БСП, колкото и трудна да е тази задача.
Аз спечелих 155 гласа за листата за общински съветници. Доволен съм и смятам, че се получи интересна конфигурация и добро подреждане по имена.

- С какво тази листа за общински съветници е различна от предишните?

- Тя е почти напълно обновена. НОВИТЕ ЛИЦА СА НАД 80% И ТОВА Е ГОЛЯМ ПЛЮС. Другият плюс е, че в предполагаемата избираема част влязоха млади и доказани в професиите си хора. Ще дам примери. Адвокат Илка Петкова, която е на ти с юридическите проблеми на местното самоуправление, Румен Димитров, който е завършил в Германия и в момента е финансов директор на голяма фирма, Милен Шми- лев - икономист и също настоящ финансов директор. Освен че е млада, листата е и балансирана, защото В НЕЯ ИМА ЛИЦА КАТО ГЕОРГИ ГЬОКОВ, общественият авторитет, на когото не може да бъде отречен. Ако направим добра кампания, ще успеем да вкараме в бъдещия общински съвет 15 души.

- Безспорно ви предстои трудна битка. На какво ще заложите?

- За мен проблемът не е толкова в политическото противоборство между БСП и ГЕРБ. Да, естественият противник е ГЕРБ, но мен ме притеснява огромното разочарование у хората и това, че немалка част от тях не приемат сегашния политически модел и начина, по който функционират партийните структури. Това разочарование се изразява в КАПСУЛИРАНЕ В СОБСТВЕНИЯ СЕМЕЕН И ПРИЯТЕЛСКИ КРЪГ и отдръпване от активна гражданска позиция. Ако вкараме достатъчен брой съветници, главната ни задача ще е веднъж завинаги да преодолеем яростното политическо противопоставяне в Общинския съвет и напразното политическо говорене, което често става само на базата на лични симпатии и антипатии.

- Г-н Златев, познавате отлично работата на Общинския съвет и общинската администрация. С какво друго смятате, че ще сте полезен в ролята си на общински съветник?

- На мен БЕЗКРАЙНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРИЧКАНИЯ И НАПАДКИТЕ към всички кандидати, които досега имаха смелостта да се включат в изборната надпревара, са ми безкрайно чужди и противни. Не остана неоплют кандидат за кмет на Стара Загора, а изборите реално още не са започнали. По този начин не бива да се продължава. Трябва да се говори за проблемите конкретно. Например - важният въпрос за изразходването на публичните финансови средства и провеждането на търгове по реда на Закона за обществените поръчки.
МНОГО ТЪРГОВЕ СЕ ПРОВЕДОХА И СПЕЧЕЛИХА, А НЕ СЕ СТИГНА ДО СКЛЮЧВАНЕ НА РЕАЛНИ ДОГОВОРИ, защото има редица недомислици в самия начин на функциониране на закона. Точно по тази причина се забавя благоустрояването, асфалтирането и сменянето на плочките в кв. Железник. Проблемът трябва да се обсъжда в местната общност, за да може да стигне и до държавната власт, от която зависи решаването му.
Друг голям проблем - монополните услуги като сметосъбиране и сметоизвозване и методът и начинът на определяне размера на такса смет. Колко години още трябва да минат, за да търсим други начини, които ДА НЕ СЪЗДАВАТ НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ МЕЖДУ ХОРАТА, МЕЖДУ ОБЩЕСТВОТО И БИЗНЕСА.
Още един проблем на Стара Загора - премахването на незаконните гаражи и клетки. Ние почти успяхме да се справим с тях, но след като освободихме града от тези грозотии, не се помисли за благоустрояването на освободените пространства.

През 2007 г. започнахме и изграждането на цялостна система за наблюдение на градския транспорт, както е в София. След нас с нея не се случи нищо. И това НЕ Е САМО ВЪПРОС НА ПАРИ.
Ами платеното паркиране. Срещу него имаше ужасна съпротива, но в общината средствата от такси достигнаха 400 000 лева. Това не са малко пари, но после тази система не беше доразвита. Проблемите са много. Ето, за такива неща трябва да се говори и да се работи.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |