Избори 2011 Живко Тодоров: Имам амбицията и енергията да работя за Стара Загора

Живко Тодоров: Имам амбицията и енергията да работя за Стара Загора

Неделя, 10 юли 2011 г., 13:14
Размер на буквите
Живко Тодоров

Живко Тодоров е роден на 21.09.1981 г. в Стара Загора. До 7 клас учи в СОУ Васил Левски, средно образование в ГПЧЕ Ромен Ролан, а висше образование завършва със специалност Европеистика в СУ Св. Климент Охридски. Член на ИК на ГЕРБ и областен ръководител на ГЕРБ, Стара Загора, народен представител и член на комисията по национална сигурност и отбрана.

Живко Тодоров е кандидат за кмет на Стара Загора от партия ГЕРБ.

- Г-н Тодоров, споделихте, че приемането на номинацията за кандидат за кмет е било едно трудно решение за Вас. Защо трудно?

- Защото отговорността е огромна. Местната власт, кметската институция са най-близо до хората. От тяхната работа зависи буквално всекидневният ни живот. За да поемеш подобна отговорност, ТРЯБВА МНОГО ЯСНО ДА ПРЕЦЕНИШ ИМАШ ЛИ ЕКИПА, който да осигури изпълнението на намеренията, проектите, задачите. За мен екипността е изключително важна в работата. Затова ми беше нужно да премисля, да преценя, да претегля възможностите. Беше ми нужно също и да разбера имам ли реалната политическа подкрепа на местното и националното ръководство. За радост почти 100% от членовете на местната структура подкрепиха моята кандидатура.
МНОГО СИЛНА БЕШЕ И ПОДКРЕПАТА ОТ СТРАНА НА НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА ГЕРБ. Всичко това ми даде увереността, че ще мога да работя сериозно и да създам добър екип.

- Не съжалявате ли поне малко за прекъснатата международна политическа кариера - бяхте ръководител на делегацията на ПАСЕ, подготвен сте в сфера европеистика?

- Когато влязох в политиката, не го направих, за да търся самоцелно определен пост. Влязох с определени идеи да допринеса с каквото мога за промяната в родния ми край, в моята страна. Ето, тази номинация ми дава възможност ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТТА ЗА РЕАЛНА ПРОМЯНА В РОДНОТО МИ МЯСТО, в региона. Има още нещо - при практикуването на местната власт виждаш резултатите от работата си веднага или съвсем скоро. В международната политика конкретните резултати идват след продължително време, понякога десетилетия. В повечето случаи при дипломацията няма как да пипнеш, да видиш последствията от усилията си.
Честно казано, за мен бе много удовлетворяващо, работейки например с младежите от ГЕРБ, да направим спортна площадка, стрийт фитнес в Стара Загора И ВЕДНАГА ДА ВИДЯ ТАМ ТРЕНИРАЩИ И ДОВОЛНИ МЛАДЕЖИ.
Когато с колегите народни представители на ГЕРБ от региона направим нещо за Стара Загора, виждам работата ни веднага отразена в отношението, в живота на хората, които срещаме на улицата, в живота на съседите, познатите, приятелите. Имаме обратната връзка за резултата от стореното веднага.

- Г-н Тодоров, ако старозагорци Ви гласуват доверие, кои ще са акцентите в работата Ви като кмет?

- Акцентите до голяма степен общината сама ги определя в зависимост от нивото си на развитие, от потенциала си. За радост, Стара Загора като град е много далеч от немалкото западащи български градове. Напротив - ИМА ОГРОМЕН ПОТЕНЦИАЛ И КАТО ИКОНОМИЧЕСКИ ЦЕНТЪР, И КАТО ЦЕНТЪР НА КУЛТУРА И ИСТОРИЯ Има жизнен бизнес, има университет, има много млади хора, има работни места, хората има за какво да останат и да живеят в Стара Загора. Общината е на четвърто място в страната по ниво на икономическо развитие. Необходим е свеж ресурс, а това означава повече инициативност и повече работа по европейски проекти. Мисля, че това е едно от нещата, които трябва да се променят и с които общинският екип не успя да се справи достатъчно добре.

- А как ще привлечете експерти, способни да работят качествено по големи проекти с меко казано ниските общински заплати?

- Мисля, че експерти имаме, възможности за стимулиране също могат да се намерят. Въпросът е ДА СЕ ПРОМЕНИ НИВОТО НА КОМУНИКАЦИЯ С ПРАВИТЕЛСТВОТО, С ИНСТИТУЦИИТЕ. Повече трябва да се използват полезните контакти, които всички колеги народни представители имаме. Сигурен съм, че и областният управител, и всички депутати в региона са готови да съдействат на местната власт, ако бъдат приканени за това. Контактите са ключ към информацията какъв и колко външен ресурс можем да привлечем.
Задължително е също привличането на инвестиции поне по две линии - чрез привличане на бизнес и чрез ПРИВЛИЧАНЕ НА КРУПНИ ДЪРЖАВНИ ПРОЕКТИ В НАШАТА ОБЩИНА. Не напразно ние, депутатите от ГЕРБ, обявихме като свой приоритет и като наша тема за лобиране изграждането на 9 и 10 блок в комплекс Марица изток -това са конкретни и много работни места, това е развитие на съпътстващ бизнес, това означава развитие и по-добри резултати, нов мащаб и на самия енергиен комплекс. Особено в състояние на криза е нужна ПОМОЩ ЗА БИЗНЕСА, А НЕ ПОКАЧВАНЕ НА ДАНЪЦИ И ТАКСИ. Следователно не от покачване на местни такива една община трябва да търси ползи, а от осигуряване примерно на работа по инфраструктурата. Защото добрата инфраструктура, освен че създава работни места и работа на бизнеса по време на изграждането, е сама по себе си условие за привличане на инвестиции и за РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕС СРЕДАТА на перспективите за повече и по-добър бизнес.

- Вие не отговаряте плътно на представите на хората за кмет. Немалка част от участниците в нашия проект Избор за кмета си представят градоначалника като предприемач с опит, т.е. поне на средна възраст, семеен... Вие едва ще сте навършили 30 години, не сте семеен. Плюс или минус В кампанията ще бъде младостта Ви?

- Всеки човек си има силните и слабите страни. Аз не правя изключение. Не съм сигурен, че точно това е слабост - имам амбицията и енергията да работя за града си. ОТ 2006 Г. СЕ ЗАНИМАВАМ НЕПРЕКЪСНАТО БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН С ПОЛИТИКА и главно с проблеми на родната ми община. Минах като общински съветник и през проблемите на местното законодателство. Отблизо следя всички процеси сега и като народен представител и помагам на региона си. Много неща се случват с подкрепата на държавата и народните представители от ГЕРБ. Всеки понеделник имаме приемни дни, помагаме за решаването на проблемите на гражданите, които идват при нас. Местното самоуправление не ми е чуждо.
Освен това не смятам да работя сам - досега сам човек не е успял да постигне трайни и добри резултати - ЩЕ РАБОТЯ С ЕКИП, В КОЙТО ЩЕ ИМА ЕКСПЕРТИ НА ВСЯКАКВА ВЪЗРАСТ с познания в различни сфери, с различен опит и различни гледни точки, за да е сигурно, че можем да действаме бързо и адекватно във всяка ситуация.
Идеални хора няма и аз също не съм такъв, но считам, че точно в този момент имам енергията да правя нещата, имам контактите да улесня работата на администрацията, доколкото е възможно, и имам подкрепата на централната власт, за да правим с бъдещия ми екип реална и ефикасна политика.
НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА Ѝ Е НУЖНА ПОВЕЧЕ АКТИВНОСТ, това е слабостта й и мисля, че мога да спомогна за преодоляването на тази слабост.

- Не е ли вече време да представим на старозагорци евентуалната бъдеща първа дама на града - приятелката Ви Нели Делчева? Така или иначе тя също ще стане част от живота им.

- Досега не съм говорил за личния си живот, не защото има нещо потайно. Просто ИСКАХ ДА ГО СЪХРАНЯ ОТ ОПОШЛЯВАНЕ. Аз и преди съм казвал за НБП, без официално да споменавам името, че ние от много години сме заедно с моята приятелка. Знаем се още от ученическите години. Имам разбирането й, разчитам на партньорството й във всеки един момент. Особено в последните 5 години, когато буквално не ми остава време за нормален личен живот, ПОДКРЕПАТА НА НЕЛИ ОЗНАЧАВА НЕВЕРОЯТНО МНОГО ЗА МЕН. Когато човек има разбиране и подкрепа, тогава личният му живот е добър и е онази основа, на която може да гради кариера, развитие, бъдеще.
Задават ми въпроса ДАЛИ ЩЕ СЕ ОЖЕНЯ ДО ИЗБОРИТЕ?

Политиката не бива да експлоатира личния живот и обратно. Затова няма да го направя преди избори. Не разбирам подобна стъпка като шоу. След това, какъвто и да е резултатът от изборите мисля, че стъпката в личен план ще е нещо нормално.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |