covid info

Доцент Попов: Озонът е лесен, безвреден и евтин начин за дезинфекция. Може да се използва в училища и детски градини, достига до всяко кътче

Понеделник, 18 май 2020 г., 16:11
Размер на буквите

озонВ коментар и с добри новини за тенденцията в пандемията, която затихва, доц. Георги Попов, началник на Катедра Инфекциозни болести във ВМА и член на Националния оперативен щаб, обясни, че вирусът се пречупва , а новозаразените с COVID-19 намаляват. Не се наблюдават и нови клъстъри, а това ще даде възможност постепенно да се върнем към стария си начин на живот, но с нови правила. 

Той обясни и какви са възможностите озонът да се използва за дезинфекция на училища и детски градини. Идеята му дава надежда и някаква допълнителна реална превенция за момента, в когато ще бъдат отворени. Ето какво каза той за възможността там да бъдат монтирани озонови кабини и озонът да се използва, като защитно средство пред Блиц.

Методът има най-малко 3 положителни фактора. Озонът достига до всяко кътче на помещението за разлика от ултравиолетовата стерилизация.
Озонът е безвредно средство, няма химически дезинфектанти и отпадъци, и е напълно безвреден за организма. Третото качество на озона е удобството, тъй като озоновите кабини се нуждаят от съвсем просто оборудване

Според специалиста озоновите кабини ще са изключително полезни в осигуряването на превенция от COVID. Озонът предпазва, понася се леко и практически няма никакви странични ефекти, а носи само полза.

Ето какво обясни доц. Попов за въздействието на озона върху организма. Говорейки по-глобално за озонотерапията мога да кажа, че тя има два полезни ефекта. Първият е локален, който действа дизинфектиращо по отношение на вируси, бактерии и гъбички. Вторият ефект е системен. Той се изразява във влияние на метаболизма, на белтъчно-липидните комплекси, преобразуване и синтез на биологично активните вещества, влияние върху имунно-компетентните клетки, върху реологията и кислородо-транспортните функции на кръвта. Локалният ефект може да се приложи в една глобална борба с COVID чрез външно озониране, при което става излагане на цялото тяло на действието на високо концентрирана кислородна смес, съветва специалистът.

 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |