covid info

Отпадна задължението за носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места

Събота, 02 май 2020 г., 11:28
Размер на буквите

МЗМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде на 1 май заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. Това стана след среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19. В заповедта се посочва: Всички лица, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Предстои и отварянето на паркове и планини извън населените места, без да се използва градски транспорт и лифтове и без посещения на хижи и туристически обекти и това също е регламентирано чрез заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

От 2 май Националният оперативен щаб преустанови ежедневните си брифинги, предавани на живо от медиите. Причината е, че се отправят много критики, че те повече вредят на хората, отколкото да помагат, обяви директорът на пресслужбата на Министерски съвет Севдалина Арнаудова. Актуалните данни бяха представени от секретаря на щаба доц. Димо Димов. Информацията за ситуацията ще бъде предоставяна писмено на медиите от пресцентровете на министерствата.

Международната научна общност разглежда три сценария за развитието на коронавирусната пандемия. Първият е серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г. Вторият е за по-голяма вълна през есента и зимата на тази година и последващи една или повече по-малки вълни догодина. Третият е за бавно изгаряне на причинителя на болестта без ясно изразен вълнов модел. Независимо кой от сценариите ще се реализира, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димо Димов. Той допълни, че моделът в света, който ще се прилага и в България, е за постепенно ограничаване на противоепидемичните мероприятия, като ще се анализира дали тези мерки дават ефект, за да се реши дали да се пристъпи към ново либерализиране на мерките или връщане на част от тях.

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |