covid info
Лабораторията за Covid-19 на МЦ Трета поликлиника получи международен сертификат за качество
Сряда, 16 септември 2020 г., 11:26

PCR изследване за новия коронавирусВирусологичната лаборатория, която извършва PCR изследване за новия коронавирус SARS CoV-2 при Медицински център Трета поликлиника, разположена на територията на Болница Тракия - Парк в Стара Загора, вече притежава международно признат сертификат за качество, издаден от независимия немски институт за оценка на лабораторните изследвания INSTAND e.V., Дюселдорф.

До този момент в България има едва няколко лаборатории, които притежават подобен сертификат, гарантиращ качеството на извършваните изследвания на европейско ниво.

 
Български йонизатор пази от COVID-19
Вторник, 15 септември 2020 г., 18:14

инж. Жеко Ганев професор по електрофизикаВ началото на юли 2020 г. група от 239 учени призова Световната здравна организация и властите да преразгледат взетите мерки и да ги съобразят с нови изследвания, които показват, че SARS-CoV-2 може да лети до 10 метра и да остане във въздуха повече от месец, преди да се утаи. Ако заразен човек кихне или се изкашля, той изхвърля капчици с различни размери. По-тежките падат, но по-леките се запазват в аерозоли. Ето защо учените горещо препоръчват нови мерки, които пречистват въздуха, като засилване на вентилацията на закрити пространства, използването на UV лампи, високоефективни въздушни филтри...

С използването им патогените действително намаляват. Но има едно българско изобретение - на фирмата Елфитех, което убива коронавирусите изцяло, при това - без да е опасно за организма.

 
Учебната година в Стара Загора започва със спазване на необходимите противоепидемични мерки
Четвъртък, 10 септември 2020 г., 08:48

РЗИВъв връзка с откриването на новата 2020/2021 учебна година, Регионална здравна инспекция - Стара Загора извърши 88 проверки на учебни заведения на територията на област Стара Загора, които са свързани с привеждането им в съответствие със здравните изисквания. Продължава извършването на здравен контрол с насоченост към възникналата епидемична обстановка в страната от месец март 2020 г. и спазването на противоепидемични мерки, въведените със заповеди на министъра на здравеопазването.

Издадено е едно предписание на учебно заведение за привеждане в съответствие със здравните изисквания до започване на новата учебна година. До момента няма наложени санкции за неизпълнените предписани мероприятия. Няма учебни заведения, на които са издадени заповеди за спиране на дейността или на техни части и обекти.

 
Европейската комисия одобри схема в размер на 29 милиона евро в подкрепа на земеделски стопани в България
Петък, 28 август 2020 г., 17:37

EKЕвропейската комисия одобри българска схема в размер на 56.6 милиона лева (приблизително 29 милиона евро) за подпомагане на земеделските стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, и производители на картофи, засегнати от избухването на пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на бенефициерите от Държавен фонд Земеделие. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на бенефициерите и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус.

 
Актуална епидемична обстановка в област Стара Загора за 26 август 2020 г.
Сряда, 26 август 2020 г., 11:03

РЗИЗа изминалия ден (25.08.2020 г.) регистрираните случаи на COVID-19 в област Стара Загора са 14, от които 8 са в град Стара Загора, а останалите са: един в населено място от община Стара Загора, един - в община Николаево, двама - в община Раднево, един - в община Гълъбово и един човек, диагностициран в лечебно заведение в София. 

Трима души са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести при Университетска болница Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора, 10 са оставени на домашно лечение и под карантина и един е хоспитализиран в София, съобщиха от Регионалната здравна инспекция - Стара Загора.

Възрастовото разпределение е следното:

 
Полезни съвети и добри практики за фирмите за работа в условия на COVID-19
Вторник, 18 август 2020 г., 09:54

Полезни съвети и добри практики за фирмите за работа в условия на COVID-19Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Фонд Условия на труд, обяви, че предоставя на своите фирми членове полезна информация и практични съвети, свързани с безопасното завръщане на работното място в условията на коронавирус. Това съобщи работодателската организация чрез сайта си Инфобизнес.

Материалите са адаптирани и преведени на база разработки на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и са подбрани съобразно структуроопределящите сектори и дейности на икономиката. Материалите свързани с превенция на разпространението на COVID-19 в работна среда са налични на следния линк и включват:

 
11 са новите установени положителни проби за коронавирус в област Стара Загора
Сряда, 12 август 2020 г., 09:14

РЗИКъм началото на 12.08.2020 г. от общо 116 изследвани проби по метода PCR, на територията на област Стара Загора са установени 11 положителни за новия коронавирус лица, от които 8 са със симптоми. Няма хоспитализирани. Отчита се епидемиологична връзка единствено между две лица, които са имали контакт в домашни условия. Не са установени положителни проби на хора до 18-годишна възраст.

Към 15:00 часа на 11.08.2020 г. са хоспитализирани 16 пациенти от област Стара Загора с доказана инфекция COVID-19 в Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович АД - Стара Загора. В интензивно отделение е хоспитализиран един пациент.

РЗИ - Стара Загора акцентира вниманието си върху социалните домове в областта. През изтеклата седмица и в началото на тази седмица са изследвани с бързи тестове настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. При установен един положителен резултат е направен контролен PCR тест, който е с отрицателен резултат.

 
23 нови изследователски проекта, свързани с пандемията, ще получат финансиране от ЕС в размер на 128 милиона евро
Вторник, 11 август 2020 г., 15:51

EKКомисията ще подкрепи 23 нови изследователски проекта с 128 милиона евро в отговор на продължаващата пандемия, причинена от коронавируса. Финансирането по Хоризонт 2020 - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, е част от ангажимента на Комисията в размер на 1,4 милиарда евро за финансиране на инициативата Глобални действия срещу коронавируса, стартирана от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен през май 2020 г.

В 23-те проекта от списъка за финансиране участват 347 научноизследователски екипа от 40 държави, в това число 34 участници от 16 държави извън ЕС. Финансирането ще даде възможност на изследователите да намерят решение за справяне с пандемията и последиците от нея чрез укрепване на промишления капацитет за производство и прилагане на леснодостъпни решения, разработване на медицински технологии и цифрови инструменти.

 
Премиерът Борисов представи нови социално-икономически мерки за над 1 милиард лева в отговор на пандемията от COVID-19
Понеделник, 27 юли 2020 г., 15:34

сграда на Министерския съветНови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет. Мерките на правителството са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите - 431,4 млн. лв.

Целта е да минимизираме щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна отговорното отношение на правителството към тежките месеци, които предстоят заради коронавируса и последиците от пандемията. Борисов отбеляза, че има отчетен спад на БВП на Европа като цяло.

 
Eвропейската комисия отправя призив за новаторски партньорства за реагиране и възстановяване между регионите на ЕС
Понеделник, 27 юли 2020 г., 15:27

EKДнес Европейската комисия отправя покана за изразяване на интерес към тематични партньорства за пилотни междурегионални иновационни проекти, които подкрепят реакцията и възстановяването вследствие на пандемията от коронавируса. Целта на поканата е да се помогне на регионите да оползотворят възможностите, които възникват вследствие на кризата, да развият устойчивост и да надградят екологичната и цифровата трансформация за възстановяване на най- засегнатите сектори, като например здравеопазването и туризма.

Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите, заяви: Въз основа на предишни успешни подобни пилотни действия за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността на регионално равнище стартирането на тази покана е още един пример за капацитета и готовността на ЕС да подкрепя местните икономики в такива трудни времена.Акцентът върху здравеопазването, туризма, устойчивостта и цифровизацията е в пълно съответствие с приоритетите на Комисията и е необходимият отговор за противодействие на последиците от кризата с коронавируса.

 
Награди за гражданска солидарност, посветена на борбата с коронавируса
Четвъртък, 23 юли 2020 г., 16:18

Европейският икономически и социален комитетЕвропейският икономически и социален комитет (ЕИСК) учредява Награда за гражданска солидарност - изключително отличие с конкретна тема Гражданското общество срещу COVID-19, която тази година ще замени емблематичната му годишна награда за гражданското общество. 

Наградата за гражданска солидарност ще отличава творческите и ефективни инициативи на отделни лица, организации на гражданското общество и частни дружества, които имат изключителен принос за справяне с извънредната ситуация, свързана с COVID-19, тежките и многобройни последици, засилвайки по този начин европейската солидарност и допринасяйки за създаването на европейска идентичност, основана на общите ценности на ЕС.

 
Девет банки искат да отпускат антикризисни кредити с гаранции от Фонда на фондовете
Вторник, 21 юли 2020 г., 09:33

кредитиДевет банки имат желание да отпускат антикризисни кредити на малки и средни предприятия, гарантирани от Фонда на фондовете (ФнФ) в отговор на икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19. До крайния срок на 17 юли 2020 г. заявления подадоха Българо-американската кредитна банка, Обединена българска банка, Юробанк България, УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, Токуда банк, Банка ДСК, Търговска банка Д и Райфайзенбанк. Право да кандидатстват за партньорство имаха всички финансови институции с валиден банков лиценз и разрешение за предоставяне на заеми.

Общият финансов ресурс за гаранции, заявен от банките кандидати, надхвърля бюджета от близо 158 млн. лв., определен от ФнФ за този финансов инструмент. До края на този месец ще бъде готов списъкът с потенциални банки партньори, които са допустими да подпишат гаранционно споразумение.

 
Европейската комисия одобри две български схеми за субсидиране на заплатите за запазване на работни места в сектори, които са най-засегнати от пандемията от коронавирус
Сряда, 15 юли 2020 г., 17:08

EKЕвропейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати за запазване на заетостта в секторите, най-засегнати от пандемията от коронавирус. Схемите са одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Първата схема е удължаване и изменение на схемата за субсидиране на заплатите, одобрена от Комисията на 14 април 2020 г., известна в България като схема за помощ 60/40. Основните промени в съществуващата схема се отнасят до разширяването на мярката до три допълнителни сектора (друго образование, дентална практика и други здравни услуги) и до три допълнителни категории служители, отговарящи на условията за отпускане на помощ, както и до удължаването й до края на 2020 г. Изменената схема ще бъде финансирана в рамките на първоначално одобрения бюджет от 1,5 милиарда лева (приблизително 770 милиона евро).

 
Действия в отговор на коронавируса: Европейската комисия приветства най-добри практики за подпомагане на потребителите и бизнеса
Вторник, 14 юли 2020 г., 17:36

EKЕвропейската комисия приветства списък с най-добри практики, договорен от финансовия сектор и потребителски и бизнес организации, за намаляване на въздействието на пандемията от коронавирус. В списъка се посочват конкретни мерки, чрез които финансовият сектор може подпомогне гражданите и фирмите по време на кризата. Представените днес най-добри практики включват въпроси като:

  • мораториуми върху плащания по потребителски и фирмени заеми и застрахователни полици: чрез отлагане на плащанията може да се помогне на тези, които изпитват финансови затруднения;
  • възможност за по-сигурно разплащане в брой за тези, които имат нужда от това;
  • бързо отпускане на заеми за смекчаване на въздействието на коронавируса, с разумни такси и лихвени проценти по тях;
  • възможно най-бързо обработване и изплащане на законни застрахователни претенции.
 
Нощните заведения могат да работят на открито при 50% от капацитета си, спортните мероприятия се провеждат без публика, на групови празненства е разрешено присъствието на до 30 души
Четвъртък, 09 юли 2020 г., 12:35

противоепидемични меркиСчитано от утре, 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това се посочва в издадената днес Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на министъра на здравеопазването. На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.).

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

 
Актуална епидемична обстановка в Старозагорска област с Covid-19 и превантивни мерки за ограничаване на разпространението
Четвъртък, 09 юли 2020 г., 11:06

РЗИОт началото на епидемията към 0 часа на 9 юли 2020 г. заболелите от COVID-19 в Старозагорска област са 162-ма, като през последната седмица броят им плавно се увеличава.

За изтеклия ден, 8 юли 2020 г., регистрираните случаи са 10, от които 6 от гр. Стара Загора и 1 от община Стара Загора, 1 от община Мъглиж, 1 от община Раднево и 1 от гад Чирпан. Възрастовото разпределение е следното:

  • до 18 години - 2 деца
  • от 18 до 40 години - 3 лица
  • над 40 години - 5 лица.

Във връзка с публикувана информация днес за установени 11 положителни лица в област Стара Загора на 8 юли 2020 г., които са носители на инфекцията COVID-19, РЗИ - Стара Загора уточнява, че в двете лаборатории в Стара Загора, извършващи диагностика с PCR тестове, на 8 юли 2020 г. са установени 10 души с COVID-19 на територията на област Стара Загора.

 
Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с Националния оперативен щаб готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19
Петък, 03 юли 2020 г., 12:49

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щабМинистър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус.

На разговора присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Министър Ананиев докладва на премиера Борисов, че на насрочена среща с Българския лекарски съюз ще бъде дискутирана корекция на цената на клиничната пътека за COVID-19, така че финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи.

 
Фонд на фондовете пуска антикризисен продукт за малки и средни предприятия
Петък, 03 юли 2020 г., 09:46

Фондът на фондоветеФонд мениджър на финансови инструменти в България (Фондът на фондовете) е готов с нов гаранционен инструмент за подкрепа на малки и средни предприятия, пострадали от икономическата криза вследствие на пандемията от COVID-19. Днес Фондът стартира процедура по избор на банки партньори за неговото прилагане.

Чрез новия си продукт Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19 Фондът на фондовете ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия без достатъчно обезпечения, но с необходимост от подкрепа в условията на настоящата тежка ситуация. Целта е да бъде улеснен достъпът на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително за задоволяване на потребностите от ликвидност и/или за преодоляване на финансови затруднения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея.

 
Коронавирус: Европейската комисия представя стратегия на ЕС за ваксините
Сряда, 17 юни 2020 г., 18:32

EKДнес, в защита на хората по цял свят, Европейската комисия представя европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ваксини срещу COVID-19.

Ефективната и безопасна ваксина срещу вируса е най-добрият ни шанс да постигнем трайно излизане от кризата, породена от пандемията. Времето е от решаващо значение. Всеки месец, спечелен при откриването на такава ваксина, ще спаси живота и поминъка на много хора и ще спести милиарди евро. В днешната стратегия се предлага съвместен подход на ЕС и се надгражда върху мандата, получен от здравните министри на държавите от Съюза.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

 
Проф. Жеко Ганев и проф. д-р Волф Липке предсказват появата на нови по-жестоки коронавируси в близко бъдеще и дават рецепта за превенция
Сряда, 17 юни 2020 г., 16:00

проф. Жеко ГаневНа съвместна пресконференция в Стара Загора професорът по електрофизика инж. Жеко Ганев и проф. д-р Волф Липке, учен с богата практика като ветеринарен лекар, пряко насочена към лекуването на коронавируси през последните 40 години, представиха вижданията си за развитието на пандемията и начините за противодействие на вируса. И двамата бяха критични към прилаганите в България методи за превенция и лечение за заразата.

Проф. д-р Волф Липке илюстрира научните си наблюдения с примери от медицинската си практика като ветеринарен лекар. Той обясни, че всяка ваксина би била е неефективен начин за защита от коронавирусите, защото те се променят много бързо и изградените в организма антитела не дават имунитет срещу мутиралия вариант на вируса. Единствената възможна защита е човекът да получи антитела чрез таблетки за смучене или аерозолни форми за впръскване в гърлото.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 1 от 6

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |