Старозагорци се поклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Неделя, 02 юни 2019 г., 14:42

паметник БотевСтотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Христо Ботев, за да преклонят глава пред подвига на гениалния поет-революционер и хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България.

Началото на тържествения общоградски ритуал бе дадено с огненото стихотворение на Ботев „Моята молитва”, което изпълни водещият Христофор Недков. Той припомни пътя на поета, тръгнал на борба за народа си. „Сверете си мечтите и сърцата, сверете ги с часовника на Ботев”, призова актьорът. На церемонията присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник областни управители, общински съветници, тук бяха и депутати от Старозагорския район. Военният оркестър и почетна рота на Втора механизирана бригада също участваха в ритуала.

„Днес е 2 юни. След минута цяла България ще потъне в мълчание в памет на загиналите за свободата ни, всеки по своему ще се отдаде на размисъл, ще направи съпоставка с днешното време. Ще си припомним всички знайни и незнайни герои дали живота за България. Малцина са участниците в съпротивителното движение, които толкова безкористно следват идеала си. Ботев жертва живота си, живот – истинска голгота. Нека да покажем как трябва да ценим и съхраняваме онова, което ни е завещано, за да бъде България свободна и независима. По ботевски да изпълним мисията си”, каза в словото си Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев”. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството.

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |