Първите украинци бежанци пристигнаха в Гурково

Четвъртък, 19 март 2015 г., 08:48
Първите наши сънародници, бежанци от Украйна, пристигнаха в Гурково. Семейство с малко дете вече е настанено в жилище, а бащата Коля се обучава да работи в частното предприятие Булметал на бизнесмена Кольо Атанасов, който наскоро покани българи от Украйна да дойдат да живеят в Гурково, като им гарантира подслон и работа.
Бесарабският българин Валери Афонович Дели от два дни също е в Гурково. Той е от Луганск и разказва, че примирие в Украйна няма и стрелбата продължава. По думите му хиляди
акри земеделска земя са засети с мини, вместо с посеви, минирани са и горите, несигурни са пътищата.

За предложението на бизнесмена Кольо Атанасов и гурковци той научил от съседка, която видяла поканата в Интернет. Валери е военен пенсионер, завършил е право, разбира и от електричество. Преди войната е живял добре в Украйна, но в размириците загубил почти всичко. От миналата година има българско гражданство. Оказва се, че Гурково за него освен подслон има и работа. Дори ще може да избира в кое направление да се реализира. Съпругата му и дъщерята все още са в Украйна, но той се надява и те да дойдат при него в близките месеци.

Днес се очаква в Гурково да пристигне представител на украинското дружество за приятелство с България. Според предварителните разговори от дружеството могат да посредничат още 30-40 семейства да дойдат в Гурково. 
В края на февруари местният бизнесмен Кольо Атанасов предложи подслон на 150 семейства, както и работа за някои от тях. Преди повече от 150 години по време на Руско- Турската война, десетки семейства от Гурково намират спасение в Запорожието. Семейството на брата на прадядото на Кольо Атанасов, също заминало за Украйна, за да се спаси от ужаса на войната. През далечната 1865 г. общо 68 семейства от село Хайнето (сега град Гурково), са потърсили спасение от османското робство в тогавашните руски земи. Техните потомци и досега живеят в основаното от тях село Радуловка в Запорожка област на днешна Украйна.
Бизнесменът предлага къщи, общежития и апартаменти на фирмата му на всеки бежанец от конфликта в Украйна. Не желае нито лев за наем. Кметът на Гурково Стоян Бонев пък обяви, че ще има пълно съдействие отстрана на общината при настаняване в детски градини, училища, медицинско обслужване и т. н.

Валери очаква и семейството си в Гурково
снимка ТПП

Бизнесменът Кольо Атанасов предложи подслон  и работа на 150 семейства от Украйна.
снимка от сайта на Булметал

 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |