Анализи и коментари Докога икономиката ще върви надолу?

Докога икономиката ще върви надолу?

Понеделник, 30 ноември 2009 г., 17:42
Размер на буквите

Спадът на българската икономика продължава да се задълбочава, но въпреки това той остава в значително по-умерен порядък в сравнение с доста от страните членки на Евросъюза. Продължава и спадът на водещите световни икономики, но скоростта му се забавя, а в отделни страни се регистрира и растеж. Въпреки обявената от Г-20 победа над световната икономическа криза - възпрян е опасният, рязък спад на глобалната активност и са стабилизирани финансовите пазари, рано е да определяме икономическата ситуация като оптимистична.

Скоростта на възстановяване ще следва скоростта на пренастройване на поведението на всеки тип икономически агенти - правителства и международни институции, финансови институции и фирми, домакинства и нестопански организации, пише вестник Пари.
В тези условия българската икономика ще продължи да се движи надолу до края на тази, вероятно и през първата половина на следващата година. Около това мнение се обединяват почти всички анализатори. Според тях понижаването на БВП за четвъртото тримесечие, както и за цялата 2009 г. ще бъде около 5%. Слаб растеж може да се очаква едва през второто или третото тримесечие на следващата година.

Намаляването на брутния вътрешен продукт у нас за второто тримесечие се оказа малко по-слабо от някои очаквания. Предварителните данни на НСИ го оценяват на 4.9% за тримесечието и 4.2% за полугодието на годишна база. В сравнение с първото тримесечие от страна на производството на БВП се  забелязват благоприятни промени в индустрията и влошаване при аграрния сектор и в услугите. Въпреки че влошаването в индустрията продължи и през второто тримесечие, спадът се забавя. Той е 7.2% при 12.4% за първото тримесечие. В аграрния сектор спадът се е задълбочил до 6.3%  след 4.8% за първото тримесечие.
Сектор услуги, въпреки че продължи да расте и през второто тримесечие, все повече забавя растежа си - до 1.4%. Спадът на вътрешното търсене, който се задълбочи от 9.1% за първото на 13.3% за второто тримесечие, продължава да обуславя спада на икономиката от страна на крайното използване на БВП. Намаляването на инвестициите леко се е ускорило - до 16.3% при 14% за първото тримесечие. Същевременно спадът на потреблението на домакинствата леко се забавя до 5.6% при 6% за първото тримесечие.

Краткосрочните данни за реалната икономика на основните ни външни партньори и у нас от половин година насам са започнали да се стабилизират. В еврозоната от юни насам месечната динамика на поръчките в преработващата промишленост е вече възходяща, а промишленото производство се колебае около едно и също ниво. Тези данни са основание да очакваме по-нататъшно забавяне на спада на БВП в тази група страни, респективно подобряване на външната среда за българската икономика, което вероятно ще се усети по-съществено у нас в началото на следващата година, смятат анализатори от Центъра за икономическо развитие.Според тях преките чужди инвестиции тази година ще достигнат 3.5-4 млрд. EUR. 2010 ще бъде годината с най-ниски ПЧИ от последните години, като вероятно нивото им ще спадне до 2.5-3 млрд. EUR. Инфлацията за 2009 г. ще остане под 1%. За задържане на потребителските цени в страната ще продължават да въздействат ниските международни цени, вследствие на това и ниските цени на производител на вътрешния пазар, а също така и липсата на натиск от страна на вътрешното потребление. Вътрешните и външните фактори за липса на инфлационен натиск ще продължават да действат през цялата 2009 г.

Безработицата ще продължи да се увеличава занапред в резултат преструктуриране на заетостта в строителството и услугите. По оценка на експерти регистрираната безработица ще достигне своя пик от около 9-9.5% през зимата на 2009-2010 г., след което ще се задържи около това ниво и ще започне да пада, макар и по-бавно, с очакваното през второто полугодие на следващата година възстановяване на растежа в икономиката.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |