Анализи и коментари Какво ще бъде третото президентстване на Владимир Путин?

Какво ще бъде третото президентстване на Владимир Путин?

Понеделник, 12 март 2012 г., 15:56
Размер на буквите

Владимир Путин

Победата на Владимир Путин стана номер едно в световните новини. Западът сдържано злослови, съседите на ОНД вежливо се усмихват, руската опозиция бие камбаната, възвестявайки на света за връщането на авторитарния режим, поддръжниците на Путин в Русия изпитват смесени чувства - от боязливото усещане на неизвестността до разбирането, че можеше да бъде и по-лошо.

Даже самият триумфатор, вероятно, едновременно с разбираемото чувство за тържество изпитва и някаква досада. Аз се отнасям достатъчно критично към Путин, но това по-скоро е естетически-стилово неприемане на неговата политика. Сигурен съм, че в по-голямата си част протестите против фалшификацията са основателни. В същото време ще рискувам да твърдя, че Путин щеше да победи на изборите и без тези абсолютно ненужни незаконни манипулации с гласовете на избирателите. Може би резултатът нямаше да е толкова блестящ, но, ако не на първия, то на втория тур той сигурно щеше да победи.

Разсърдените граждани, които протестираха на площад Болотни и на проспект Сахаров, са нищожна част от руските избиратели. Неговите привърженици са доста повече. Те са жители на градчета и села, нискообразовани и слабоосигурени, деца на СССР. На тях им харесва антизападната риторика на Путин, те искат държавата да се грижи за тях, те са инертни и не умеят да бъдат ковачи на своето щастие.

Какво ще бъде третото президентстване на Путин? Този въпрос днес вълнува всички, не само в Русия. Мисля, че, когато димът над полето на боя се разсее, над този въпрос ще се замисли и самият Путин. Има само два пътя – продължаване на завинтването на гайките и лек дрейф към демокрацията. Би ми се искало да бъде избран вторият път, но по-скоро ще бъде нещо средно – обща демократизация в съчетание с точково използване на сила. Путин не прощава личните обиди (а те не бяха малко в предизборната кампания), затова тези, които си позволиха да излязат от рамките на приличието, ги чака възмездие. В каква форма – трудно е да се каже. Слава Богу, 37-ма година в Русия вече е невъзможна, така че възмездието може да бъде изгонване от определени длъжности и под формата на лишаване от финансиране на някои проекти. В крайна сметка, твърдото разгонване на митинга на Пушкиновия площад на 5 март не показва благост в душата на елект-президента.

Според мен най-важното е отношението на Путин към корупцията. Днес тя е държавнообразуващ фактор в Русия. Пари срещу лоялност е най-популярната форма на взаимодействие с националните региони, с ръководителите на държавни фирми, с губернаторите и системната опозиция. Тази клептократия ще доведе страната до гибел. Докато тя съществува, никакви реформи не са възможни. Ще му стигнат ли силите на Путин, за да сложи край на този порочен начин на управление на огромната страна – не зная. Всичките надежди се възлагат на неговото силно тщеславие. За да остане в историята със знак плюс, той трябва да реформира страната. Струва ми се, че разбира това не по-лошо от останалите и ще се опита да приключи със системата на държавното хранене.

Със Запада Путин ще се разбере, в това не се съмнявам. Победата на Путин на изборите беше неизбежна. Опозиция, според европейското й тълкуване, в Русия днес няма. Митингът не може да управлява държавата, а никой от опозиционерите днес не е готов за управлението на огромната Русия. Това е по вина не само на самата опозиция, но и на властта,Григорий Тински която умело и ефективно прочисти политическата сцена, но не създаде никакви политически институти, чрез които да се появят и конструктивни опоненти. Според мен това е втората по важност задача на третия мандат на Путин.

На нас, гражданите на Русия, ни предстои да се запасим с търпение и да се заредим с оптимизъм. Началото на политическата реформа вече виждаме в проектите за закони, внесени от Медведев в Държавната дума. Остава да се надяваме, че това ще доведе до появата на нови партии, нови лица и нови идеи.

Григорий Тински, експерт-международник, специално за вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |