Анализи и коментари Намаляване на ставката на ДДС - политически ход или икономически лост?

Намаляване на ставката на ДДС - политически ход или икономически лост?

Четвъртък, 05 януари 2012 г., 17:52
Размер на буквите
ддс данъци криза НАП стара загора

Министърът на финансите Симеон Дянков лансира идеята, че е възможно до края на мандата на това правителството ставката по ДДС в България да бъде намалена - по всяка вероятност с до 2%. Т.е. възможно е ДДС от сегашните 20% да подне на до 18%.

Идеята беше лансирана с редица условности и беше изрично подчертано, че това може да стане само при определени икономически условия в страната и Европа. Целта е, най-общо казано, да се стимулира икономическата активност и потреблението. Данъците в България са едни от най-ниските в Европа.
Има ли място обаче за понижаване на ДДС или друг данък в условията на икономическа криза?

Коментирите са на водещи икономисти пред Investor.bg.

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика:

В условията на икономическа криза общо взето всички говорим за необходимостта от стимулиране на икономиката, заетостта и потреблението. Един от основните начини за това е намалението на данъци. И в зависимост от това, кой данък ще се понижи, би се стимулирало потреблението или заетостта. Но намалението на данъчни ставки води до "свиването" на бюджетните приходи като цяло, затова вземането на решение за по-ниски данъци е трудно.
По тази логика не знам в случая доколко сериозна е идеята за намаляване на ДДС. Но така или иначе не мисля, че още през 2012 г. икономическата обстановка ще позволи този ход, въпреки че това би имало някакъв ефект в посока нарастване на потреблението. Впрочем, ако намалението на ДДС е само с 1-2 процентни пункта, то ефектът върху потреблението ще е слаб, особено ако в същото време действат и фактори, влияещи на повишаването на цените на стоките.

Според мен в момента по-големият проблем е високата безработица. Така че, ако се мисли за по-ниски данъци, погледът по-скоро трябва да е насочен към намаляване на облагането на труда, т.е. в областта на доходите и осигуровките на заетите. Защото евентуално понижаване на ДДС би съкратило приходите в хазната, с което трябва да се съобразяваме при сегашните условия.

Георги Прохаски – председател на Центъра  за икономическо развитие
:

По принцип всяко намаляване на данъците е положителна стъпка от гледна точка на бизнеса. Но за да се предприеме тя, трябва да се имат предвид конкретните икономически условия. Сега сме в икономическа криза, така че според мен през тази година няма да е подходящо да има намаляване на данъци.
Що се отнася конкретно до малко понижаване на ставките по ДДС в бъдеще, с цел стимулиране на потреблението – за това би могло да се мисли, но едва след подобряване на икономическата ситуация у нас, т.е. след 2012 г. В противен случай може да се стигне до увеличение на бюджетния дефицит.
Сега най-важното е да бъде запазена финансовата стабилност на страната.

Георги Стоев – Industry Watch:

Винаги е добре да се намаляват данъци, и за разлика от някои други становища аз не мисля, че за целта е необходимо да има специален повод като криза или подем на икономиката. Струва ми се, че в момента въпросът не е толкова макроикономически или фискален, а е по-скоро политически. Защото според мен по принцип целта на данъчната политика е не толкова да се стимулира икономическият растеж, а да се съберат определени приходи.  
По предварителни изчисления при понижаване на ДДС от 20% на 18% приходите в бюджета на страната за годината ще е се "свият" с около 1 млрд. лева. Да не забравяме, че общите приходи от даден данък зависят не само от ставката му, но и от събираемостта като цяло. В случая, ако с понижението на ДДС се стимулира потреблението, то „дупката“ в бюджета би могла да бъде по-малка от посочената сума.
От друга страна, част от бюджетните разходи биха могли да се съкратят, за да не се превишават приходите като цяло. Смятам, че и сега част от държавните средства отиват за реализирането на проекти, които не са необходими на голяма част от обществото. Например на пенсионерите, които едва свързват двата края, необходима ли им е голяма спортна зала по време на криза?

Разпределението на държавните средства най-общо казано би трябвало да става като първо се прецени в кои области какви проекти ще се реализират и на каква стойност са те. След това да се изчисли общо колко средства ще са необходими, и на тази основа възможно ли е намаляване на данъци или осигуровки и на кои. А у нас в момента се постъпва по обратния начин – първо се пресмята колко ще са приходите, след това се преценява за какво ще се изразходват средствата.

Така че, накратко, мисля, че към момента идеята за евентуално намаляване на ДДС е главно ход за привличане на избиратели, с който ГЕРБ искат да се дефинират като политически играч - тъй като сега изглежда не са много наясно дали са лява или дясна партия.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |