Анализи и коментари Защо Маргарита Попова прие кандидатурата за най-безличния държавен пост в България

Защо Маргарита Попова прие кандидатурата за най-безличния държавен пост в България

Вторник, 06 септември 2011 г., 11:20
Размер на буквите
Маргарита Попова

Маргарита Попова е най-мъдрата жена на България днес - така бившият германски дипломат Клаус Шрамайер коментира решението на кандидатката на ГЕРБ за вицепрезидент Маргарита Попова да излезе в отпуск по време на предизборната кампания. Бившият германски дипломат и добър познавач на България Клаус Шрамайер допълва:

В сметките на Борисов влизаше следното: да пожертва правосъдната министърка, която в правителството му демонстрираше известна независимост и дори често му опонираше. Попова е и единствената в целия кабинет, която развява високо знамето на правовата държава. Лично аз съм изненадан, че тя въобще прие да се кандидатира за вицепрезидентския пост, който е може би един от най-безличните държавни постове в България от гледна точка на правомощията на вицепрезидента.

БСП вече не е фактор в очите на мислещите българи

Не знам, възможно е тя да не е имала друг избор, или пък да се е уморила от постоянните си конфликти с вицепремиера Цветанов. Накратко - много мъдър ход от страна на Маргарита Попова е да не подава оставка и да си запази мястото в кабинета в случай, че не бъде избрана. Да се надяваме, че тя няма да има същата съдба като Блага Димитрова в мандата на президента Желю Желев, която тогава подаде оставка от скука", казва Шрамайер. За останалите кандидати той смята, че нито един от тях не представлява истинска заплаха за Плевнелиев и Попова, в т.ч. кандидатът на БСП Калфин, когото Плевнелиев определи като най-сериозния си противник.

За БСП Клаус Шрамайер казва: "Те не бяха наясно с това, какво е добро за България - нито по времето на Живков, нито по-късно при Луканов, Виденов и Станишев. Сега издигат Калфин като човек, който ще спасява България при положение, че техният президент Първанов си тръгва без да остави съществена диря като президент. БСП вече не е фактор в очите на мислещите българи, които милеят за бъдещето на страната."

Относно ролята на ДПС в тези избори Клаус Шрамайер смята, че с целия си гласови ресурс (около 500 хил. гласа) движението ще подкрепи този от опонентите на ГЕРБ, който стигне до втория тур. Все пак Шрамайер смята "уж независимата Меглена Кунева" за най-удобна за партията на Ахмед Доган сред всичките кандидати за президент. Ако обаче още на първия тур ДПС подкрепи Ивайло Калфин, твърде възможно е той да отиде на балотаж. Все пак остава под въпрос, доколко Ахмед Доган все още може да разчита на своите избиратели след излизането на Касим Дал от движението.

Един ден Борисов може да съжалява

За Шрамайер обаче по-важният въпрос е този за правомощията на българския президент: "Смешно е българският президент да има толкова ограничени правомощия и да продължава да се избира директно от народа. По-лошо дори - заради президентската институция сега от правителството излизат двама от най-добрите министри. Можем само да се надяваме, че като бъдещи президент и вицепрезидент те ще играят в един отбор, ще заемат активна позиция и ще критикуват, когато се налага, действията на правителството на Борисов. Само тогава би имало смисъл от избирането на двойката Плевнелиев-Попова. Ако това се случи, не е изключено един ден Борисов да съжалява, че ги е номинирал", казва в заключение бившият германски дипломат Клаус Шрамайер.

Информация: dw-world.de

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |