Анализи и коментари Стара Загора - някой трябва да носи кръста

Стара Загора - някой трябва да носи кръста

Понеделник, 13 юни 2011 г., 15:43
Размер на буквите
Стара Загора

През седмицата бяхме засипани с цифри и данни как се изпълнява строителната програма на Стара Загора. Тази, от която зависи начинът, по който изглежда един град. С асфалтирани улици, ремонтирани тротоари, нови фасади, работещо осветление и достатъчно светофари. Има и още важни неща, но да се спрем на тези. От всички отчетени обекти, включени за строителство и ремонт, стана ясно, че повечето са в листата на чакащите.

Защото, оказа се, че в средата на годината от 16-те милиона, предвидени за ремонти, едва 500 хиляди лева са усвоени. Това, което няма: нови тротоари - нито в центъра, нито в крайните квартали, нито по селата. Единични са случаите, в които те са ремонтирани. Няма и достатъчно изкърпени улици, няма и започнал ремонт на най-големия квартал „Железник“.

Има три неуспешни обществени поръчки, които са основната част на строителната програма. Обжалва се процедурата за изпълнител на най-големия лот на кв. „Железник“, високи критерии са спрели процедурата за осветление на стадион „Берое“, чака се и жалба за ремонта на Дома за хора с физически увреждания. Като цяло, малко пари, тромави процедури, стрес в администраторите, че каквото и да направят, все ще са виновни.
На този фон гражданите данъкоплатци си чакат обещанията, гарантирани от ГЕРБ. Уреден център, обновени крайни квартали и села, изцяло нов облик на общинските пазари. А, да не пропуснем и нова транспортна схема, която да внесе ред в хаоса на автомобилния трафик, както и някои друг паркинг, че хората се превърнаха на въжеиграчи, докато се разминат по тротоарите.

Има хиляди причини, които може да се намерят, когато нещо не е станало. Чуваме ги всеки път, когато почнем да питаме. Разбира се, най-често повтаряната е, че медиите са негативни и виждат само лошото. Ние поемаме нашата част от отговорността. Да кажем, че искаме повече, отколкото може да бъде направено. Но и помним големите обещания, докато обикаляхме предизборните спирки и срещи на управляващите. Тогава цели делегации от кандидат–кметове и съветници всеки ден бяха в светлината на прожекторите и пред микрофоните.
Къде са те сега? Къде е кметът, който за четири години няма четири пресконференции, на които да поеме основната отговорност за настъпилото безвремие. За срещи с гражданите да не говорим. Цялата работа бе прехвърлена на заместниците, които обещания не са поемали. Само че сега някой трябва да носи кръста. И както често се случва, прави го този, който най-малко е виновен.

В края на мандата кметът мълчи, съветниците с надежда гледат към новите листи, а политическата сила ГЕРБ се опитва да обясни, че няма нищо общо с професора, когото преди четири години издигна за свой кандидат.  
На фона тази голяма предизборна драма какво тук значат някакви си тротоари, крайни квартали и села. Важното е да се напишат новите обещания, да се съставят предизборните листи и да се извади  новото лице. Оттам нататък картинката сме я гледали...

Коментар: вестник Новината, Велизара Цонева

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |