Анализи и коментари Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Без политика в играта с тръбите!

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Без политика в играта с тръбите!

Вторник, 27 октомври 2009 г., 20:36
Размер на буквите

Относно трите големи енергийни проекта - АЕЦ "Белене", "Южен поток" и Бургас - Александруполис, България прави стъпки в правилната посока. В момента се води една много интересна игра, която след време може христоматийно да бъде описана в учебниците. Въпросът обаче е дали страните правилно разпознават внушенията.

При определени правила винаги се намира едно равновесие, при което всяка една от страните максимизира своята печалба. По-просто казано, ако един от участниците играе егоистично и иска само той да спечели, като резултат ще получи по-малко, отколкото ако разчита и на другата страна. Т.е. разпознава правилно внушенията на другата страна. Ние имаме потенциална възможност да се постигне такова равновесие, при което и двете страни да спечелят максимума.
Първата стъпка направи българското правителство. Какво беше внушението? Идва нов кабинет с широка обществена подкрепа, което е поставено пред много сериозен избор. Това са три колосални проекта - невероятно предизвикателство, особено за малка държава като България. От една страна, това е много привлекателно, а от друга - с доста тежнения в икономическата част. Българската страна има един премиер в лицето на Бойко Борисов, който е решителен, и той казва, че ние ще преразгледаме всичко. Това беше разпознато от руската страна по следния начин: тя, без да влиза в контакт, т.е. преди двамата премиери Борисов и Путин да се срещнат в Гданск, руският министър-председател отиде в Анкара и подписа три документа. Първият документ касае развитието на проекта за изграждане на нефтопровода Самсун - Джейхан, който е с много по-голяма мощност и много по-малко проблемен от екологична гледна точка от Бургас - Александруполис. Какво е внушението? Путин каза: "Вие си имате проблеми. Аз давам шанс да се откажете, да излезете с достойнство, защото този проект е проблемен от икономическа и от екологична гледна точка".

Вторият ход на Путин беше за "Южен поток 2". Неговият капацитет е 63 млрд. кубически метра газ. Не 62, което е два пъти повече от 31 млрд., колкото е по проект "Южен поток". Защо е 63? Ако съберем това число с капацитета на "Северен поток", който е 55 млрд. кубика, получаваме 118 млрд. кубика, което е точно колкото е транзитът през Украйна. Тук има няколко внушения. Първото е, че Русия се опитва да махне слабото звено в транзита, което създаде газовата криза. Второто внушение е, че няма никакъв проблем от гледна точка на газовите доставки, защото Москва не търси нови източници на газ, а преразпределя газовия поток. Третото внушение, което е към България, е, че Русия има и алтернативни маршрути, но тя няма да ги ползва, защото за нея проектът "Южен поток" през българска територия е икономически най-целесъобразен. Но Русия иска транзит на 63 млрд. кубика газ годишно, което е изключително предизвикателство. Ако България транзитира това количество, плюс още 31 млрд. от "Набуко", стават 94 млрд. Така България става европейски транзитен гигант. Следващото внушение е, че, ако се прекратят доставките през Украйна, автоматично се изпразват нашите тръби, които имат капацитет да транзитират около 18 млрд. кубика газ годишно. И възниква въпросът какво да правим с тях. Т.е. те могат да бъдат включени като част от системата тръбопроводи. Защото за 63 млрд. куб. м трябва сноп от тръби и в него по естествен начин може да влезе транзитната ни система. А и идва 2012 г., когато се приключва действието на дългосрочните договори за транзит през България.
И ние автоматично оставаме в положение, при което не знаем откъде ще дойде газ. Дотогава няма да успее "Набуко".

Освен това с Турция е подписано предварително споразумение за нови 4 или 5 ядрени реактора в пакет. Става въпрос за реактори, в които имат изключително голям принос българските ядрени специалисти, които със своето изключително критично отношение към проекта АЕЦ "Белене" фактически го направиха най-добрият действащ проект в момента. По ниво на ядрена безопасност е с едно ниво по-добър от този на американската компания "Уестинг Хаус". Внушението тук е, че руснаците направиха с наша помощ един реактор, който реално се калкулира на два пъти по-висока цена. Така Путин ни казва, че, ако ние се откажем от "Белене", той ще спечели от това. Първо България ще плати неустойки, а после Русия ще изтъргува тези реактори на два пъти по-висока цена.
Отивайки в Москва, българската делегация правилно е разчела тези послания и, доколкото разбирам, вървят разговори точно на експертно ниво. Което е успокоително, защото се чуват становища, че въпросите около трите проекта трябва да се решават политически. А когато едно решение се взема на политическо ниво, това твърде често е в противоречие с икономическата логика. В момента се върви в правилната посока, защото експертното ниво се засилва, и решенията, които ще произтекат в чисто финансов план, ще бъдат благоприятни за проектите.

Публикация във вестник Стандарт

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |