Анализи и коментари Слънцето е най-използваният източник за енергия в Европа в сравнение с другите континенти

Слънцето е най-използваният източник за енергия в Европа в сравнение с другите континенти

Вторник, 28 септември 2010 г., 08:29
Размер на буквите
енергия от слънцето

Новите инсталации с фотоволтаични клетки (PV), създадени през 2009 г. са дали на света още 7,4 гигавата електроенергия, от които 5,8 гигавата са в Европа. С което общият обем на енергията от слънцето е достигнал 22 гигавата. Европа е шампион - 79% от новоинсталираните мощности са на Стария континент, констатира в проучването си Съвместният изследователски център по енергетика към ЕС (JRC).

При равносметка от произвежданите в света 22 GW от PV (стари и нови мощности) 16 GW са в Европа, пише вестник Труд.
За информация на лаиците слънчева инсталация например с мощност 1 гигават осигурява необходимото електричество на 250 000 средностатистически евродомакинства за година {като статистика за домакинство се смятат 2,5 души, макар че половинки няма - б. p.).
През 2009 г. в ЕС са създадени нови енергийни мощности с капацитет 27,5 GW, като 20 на сто от тях разчитат на слънцето.

Известни са като слънчеви панели. Знаем ги от южните райони на България -като Сандански, и от почивките в Гърция. Не че в Испания или Португалия са непознати. На професионален език нещата звучат малко по-различно от потичането на топла вода от душа, без да включваш бойлера. Но са прости до съвършенство, както е всичко в природата.
Ключът към топлата вода и тока е в схемата да принудиш слънчевата радиация да работи за теб. Това става с т. нар. фотоволтаични клетки. Те действат на следния принцип: панел от полупроводници улавя ласките на Слънцето; под въздействието на радиацията от светилото електроните напускат орбитите си в атомите и „потичат" през панелите, създавайки електричество; така светлинната : енергия (носена от фотони) се превръща в електричество (волтаж),  поради което схемата се нарича фотоволтаична.

Като всяко голямо откритие, стартът на трансформирането на слънчевата радиация в електричество е секретно - ражда се през 50-те години на миналия век за захранване с енергия на шпионските спътници на враговете - Изтока и Запада. 20-30 г. по-късно вече е на пазара - калкулатори и часовници работят с давана от светлината енергия . За да започнат - пак по това време - по този начин да помагат на крушките да светнат и по домовете.

Представете си селище, което е на кучето под... абе далече от централни електропроводи. Ама наблизо има подходящ скат, огряван от слънцето. И край селото изниква слънчева електроцентрала. Ами на него не му трябват ЧЕЗ, Е.ОН или други вампири, които само ти се обясняват защо нямаш ток и те обезкостяват с непосилни нови тарифи.
Инвестицията във фотоволтаичните централи е като самоосигуряването -само дето слънчевата банка няма да фалира - добре че на Слънцето е бая жежко и там засега няма банкери и адвокати, иначе да са го загасили или заключили в трезор.

На заседание, проведено на 8-9 март 2007 г., Съветът на Европа взима решение, според което до 2020 г. 20 на сто от енергията в евросемейството трябва да се осигурява от възобновяеми енергийни източници, като вода, био- и слънчева енергия (ВЕИ). Директивата 2009/28/ЕС влезе в сила на 25 юни 2009 г. В крайна сметка до 31 декември 2011 г. всяка еврочленка трябва да внесе доклад в ЕК за работата си по ВЕИ и на всеки 2 г. да се отчита.
Според проучванията на JRC до края на 2009 г. Европа е световен шампион по използване на възобновяеми и природосъобразни източници на енергия. На Стария континент от 2009-а действат нови мощности с капацитет 27,5 гигавата, като 1/5 от тях са от ВЕИ.
В доклада си JRC обхваща данните от 300 компании по света, които се занимават с производството и инсталирането на фотоволтаични панели. Документът е концентриран върху пазара в ЕС, Индия, Китай, САЩ, Тайван и Япония.
За Русия данните са „секретни", както подобава -там всичко се знае, но не се пише от времето на Сталин.

През 2007 г. бе приет Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници- и биогоривата, обнародван в ДВ, бр. 49 от 19.06.2007 г. С него се гарантира изкупуването на произведената електрическа енергия от тези източници на преференциални цени(енергията от ВЕИ е по-скъпа между 5 и 20 пъти в сравнение с тази от АЕЦ). В България тя е около 40,5 евроцента . По норматив изкупуването на цялото количество произведена енергия е 25 г. А периодът, за който става пълното изплащане на съоръжението, е 10 г. Т. е. има пълна гаранция за възвращаемост на инвестицията.
Електроразпределителните дружества в България са задължени да изкупуват произведената електроенергия от ВЕИ на преференциални цени. През 2009 г. Българската фотоволтаична асоциация (БФА) стартира програма „10 000 соларни покрива", която бе подкрепена от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Целта на програмата е да се намали бюрократичната тежест и да се въведат по-изгодни тарифи за сградно интегрирани фотоволтаични решения. И к'во?
Започна война.
1. Нароиха се мераклии да правят фотоволтаични централи - през последните 3 г. у нас са подадени 1900 заявления за строеж на вятърни и PV централи.1/3 от тях са само през 2010 г. А 43 на сто от предприемачите искат да го правят върху земеделски земи I-IV категория.
Скочиха земеделското и екоминистерството - те не искат тези площи да минат под егидата на икономическото ведомство и на тях да бъдат градени соларни електростанции. Екоминистърът Нона Караджова отсече, че стратегически важно за България е опазването на плодородната земеделска земя, основен мотив за забраната за строеж на подобни инсталации върху такива терени. Това, че няма кой да я оре, си остана някъде във въздуха.
По конституция обработваемата земя трябва да се използва само за земеделски цели. Според чл. 21, ал. 2 се допускат само две изключения - промяна на това й качество само при доказана нужда; и при условия и ред, определени от закон.
Така се стигна до обвинения. От една страна се надига вой, че слънчевите електростанции ще съсипят плодородни земи. От другата страна на барикадата са БФА и ЕС, които искат зелена енергия. До този извод стигнаха участниците в срещата на фотоволтаични асоциации, която се проведе на 28 и 29 януари в Берлин по проекта на Европейската комисия „PV Legal", който се провежда едновременно в 12 държави от ЕС и цели премахването на административни бариери пред изграждането на фотоволтаични електроцентрали и инсталации.

Приблизителни изчисления за ефективността на инвестициите в PV от сайта www.ecoproject-bg.com. сочат, че фотоволтаични панели с площ двеста квадрата на южен покрив в Пловдив биха носили средногодишна относителна доходност на капитала от 11.39% А срокът за възвръщане на вложението би бил под 9 г. при ефективен живот на инсталацията от 25 години.
Ако говорим просто за „топлата вода", панели, захранващи бойлер с обем до 80 л, можете да купите на цени между 300 и 400 лв., а за по-къпещите се - т.е. с обем до 150 л - срещу 450 - 600 лв. И забравяте сметките за тока.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |