Анализи и коментари При данъчна амнистия бизнесът е готов да излезе на светло

При данъчна амнистия бизнесът е готов да излезе на светло

Понеделник, 12 април 2010 г., 17:22
Размер на буквите

Данъчната амнистия ще влее пари в пробития държавен бюджет, категорични са икономисти. В световната история има няколко примера за това. Главната цел на всякаква финансова амнистия е пълненето на държавната хазна. Но резултатите досега в страните, които са я приложили, са много и най-различни - събирани са от по 50-100 млн. долара до няколко милиарда.

Всичко зависи от подготовката, избора на вида данък, хората, които обхваща, и правилно подбрания момент. Данъчната амнистия е добре да се направи, когато държавността и контролът се засилват, а данъчните имат авторитет и сили да ловят нарушителите. Но с амнистията се спестяват усилия и всички остават доволни. Досега обаче такава амнистия у нас не е правена. Но от богатия международен опит (включително Казахстан и Индия) може да се изберат най-различни варианти, подходящи за България, пише вестник Стандарт.
Поредното предложение беше направено от работодателите от Българската стопанска камара (БСК) като антикризисна мярка. То касаеше само доходите от сивата икономика, но не влезе в прословутия "списък 60" на одобрените мерки. Идеята е да има амнистия за доходите, които не са незаконни, но не са обложени с данък. Тя беше отхвърлена от политиците заради опасения, че така се изпират мръсни пари и доходи от престъпления. Но това не е така. С амнистията бизнесмени и работници, които поради една или друга причина не са си плащали осигуровките и данъците, ще могат да се издължат и да излязат от сивия сектор. Това дори би трябвало да се насърчава, защото те са реални икономически субекти, които работят, плащат заплати и откриват работни места. Една строителна фирма например или автомивка, които са плащали по-голяма част от заплатите под масата, а сега искат да регламентират взаимоотношенията си с работниците, определено не са престъпен бизнес.
Затова и предложението на работодателите за амнистия намери подкрепа от икономистите. Директорът на Икономическия институт на БАН Митко Димитров каза, че мярката трябва да получи по-голяма подкрепа, защото става въпрос за доходи, които са законно придобити, но не са декларирани.

Амнистията на капитали може да бъде стотици видове. Но категорично не се амнистират доходи от търговия с наркотици, проституция и търговия с оръжие. Иначе може да се въведе амнистия само на един данък, може на 5, 10 или върху цялото данъчно законодателство. Например в Пенсилвания (САЩ) в гр. Филаделфия в момента има такава амнистия, която обхваща 17 данъка и акцизи, но без ДДС. В Италия е имало амнистия само за капитали в чужбина и върху ценни предмети - яхти, картини, произведения на изкуството. В Португалия през 2005 г. - само за изнесените средства в чужбина. Освен видовете данъци най-различни са и сроковете назад, за които се прави амнистия. При нас предложението е за 10 години, но обикновено става въпрос за далеч по-кратък срок - 2-3 години. Там, където амнистия вече е прилагана или данъчните се чувстват по-силни, се дава кратък срок за издължаване - няколко месеца. Например в Пенсилвания срокът е от 26 април до 18 юни 2010 г. Има разлика и за времето на подаване на декларациите, че искате амнистия, и срокът за издължаване на укритото. Обикновено вторият е по-дълъг. Задължително е кампанията да е силно и подобаващо разгласена. Всички трябва да разберат защо се прави и какви ще са им плюсовете от това.
За България амнистията е нещо, което трябва да се направи. Но преди това трябва да сме наясно какво целим и какво очакваме. Предварителните сметки са много важни и тук главната роля се пада на Министерството на финансите и НАП.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |