Анализи и коментари Европейската икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Европейската икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Сряда, 16 септември 2009 г., 09:31
Размер на буквите

През втората половина на 2009 г. се очаква растежът да се възобнови. Прогнозите са все още несигурни, но опасенията за тежка и продължителна рецесия се разсейват. Икономиката на ЕС дава ясни признаци на възстановяване и изглежда готова да се завърне към период на растеж през втората половина на 2009 г.

Въпреки това, предвид силното забавяне в края на 2008 и началото на тази година, прогнозата за 2009 г. като цяло остава непроменена – БВП в ЕС и в еврозоната се очаква да спадне с 4%. По-добрите перспективи за Европа са донякъде повлияни от по-оптимистичните очаквания по света. Някои региони, особено бързоразвиващите се азиатски икономики, предвиждат значителен растеж през следващите 6 месеца. Но европейците имат и свои собствени причини за оптимизъм. Условията на финансовите пазари се подобриха, а стопанските дейности отново набират ход, подкрепени от схеми за подмяна на стари автомобили и други форми на правителствена намеса.
Инфлацията на потребителските цени намаля през първата половина на годината, а цените на енергията и храните се поуспокоиха след миналогодишните пикове. Цените на по-голяма част от стоките обаче се покачват и се очаква инфлацията да се засили към края на тази година.Инфлацията на потребителските цени за годината като цяло най-вероятно ще остане непроменена – 0,9% в ЕС и 0,4% в еврозоната. Прогнозите за следващата година остават несигурни, тъй като пазарът на труда и публичните финанси продължават да бъдат засегнати от икономическата криза.
Бъдещото възстановяване може да се окаже учудващо силно, но е рано да се каже дали ще бъде и трайно. През ноември 2009 г. Комисията ще излезе с нова прогноза за 27-те страни от ЕС, която ще обхване периода до края на 2011 г. Комисията обикновено публикува икономически прогнози 4 пъти в годината – две подробни прогнози през пролетта и есента и по-кратки междинни прогнози през февруари и септември.
Настоящата междинна прогноза се базира на актуализирани предвиждания за Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Обединеното кралство, които заедно генерират близо 80% от БВП на ЕС.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |