Анализи и коментари Как да направим реалистична оценка на финансовото си състояние?

Как да направим реалистична оценка на финансовото си състояние?

Четвъртък, 31 януари 2019 г., 09:38
Размер на буквите

Даяна НачеваКакто в почти всяка друга сфера на живота, нашето отношение към парите е резултат на развити и утвърждавани с времето навици. Проблемът е, че много малка част от тези навици са осъзнати – повечето са формирани под най-различни външни влияния и не само не отговарят, но и често противоречат на вътрешните ни ценности и намерения. За това ако сте взели решението да поемете контрола над своите финанси и не знаете от къде да започнете, първата стъпка е да направите максимално обективна оценка на резултата от досегашните си действия.

В крайна сметка, трудно можем да открием най-краткия път към целта си, ако не знаем откъде тръгваме. Преди да започнем да градим бъдещите си планове, нека прегледаме колко е здрава тяхната основа. Така ще имаме възможност да отличим кои наши поведения работят за нас и кои само ни отдалечават от нашите цели.

Ето как можем да го направим, стъпка по стъпка:

Каква е вашата нетна стойност?

Терминът „нетна стойност“ може да звучи сложно, но всъщност описва една съвсем проста сметка. Да я изчислите далеч не е сложна задача –  просто съберете стойността на всички активи, които притежавате и от полученото число извадете сумата на задълженията си. Иначе казано, вашата нетна стойност показва именно това – с какво бихте разполагали, ако изчистите още сега всички дългове. Полученият резултат може да бъде както положителен, така и отрицателен. И в двата случая обаче ще ви даде ориентир за състоянието ви към момента.  

Активи са не само наличните ви парични средства, а и всички ваши притежания, които могат да бъдат продадени срещу определена сума, стига да пожелаете. Такива са например жилището, автомобила, собствения бизнес, различни уреди или мебели, които притежавате. Стойността, която се използва при тази сметка е цената, която ще получите ако продадете дадения актив в момента, а не покупната му цена.

След като извадите от общата стойност на активите всичките си задължения, ще получите определено число – то е изражение единствено на моментното ви финансово положение и ще се променя непрекъснато.

Как разпределяте бюджета си?

Каквато и да е нетната ви стойност към момента, тя е пряк резултат от начина, по който досега сте управлявали средствата си. Ако той е напълно задоволителен – чудесно! В противен случай обаче е добре да анализирате в по-голяма дълбочина как разпределяте парите си.

За начало, опишете всички видове доходи, които получавате, заедно с техните размери. Освен заплатата, вземете предвид и плащания от наеми, ренти, хонорари, печалба от собствен бизнес, комисионни и финансова помощ от близките или държавата, ако получавате такива.

След това идва по-неприятната част – помислете и съставете списък със всички разходи по различни пера – наеми, транспорт, за домакинството, за храна, забавление, кредити, дрехи и т.н. Тук не е нужно да броим всяка стотинка, но е важно да видим колко приблизително харчим за различните цели. Ако е нужно, направете банково извлечение от сметките си и прегледайте запазените касови бележки.

За да бъде сметката ви максимално точна, освен месечните си разходи вземете предвид и тези, които правите на годишна база – за колата, за подаръци за рождени дни, семейни ваканции и др. Разделете ги на 12 и ги добавете към останалите, за да знаете колко разходи се падат средно на месец.

Време за равносметка

След като вече имате ясна представа какви са вашите нетна стойност, приходи и разходи, време е да прецените дали досегашния ви подход към парите се нуждае от промяна. Един от най-разпространените методи, възприети от финансовите експерти е правилото 50/30/20. Ето как действа то:

Обърнете внимание каква част от дохода ви отива за базовите ви нужди. Тази категория включва разходите, без които не можем - като тези за нашето жилище, за храна и продукти и услуги от първа необходимост. Разбира се, те могат да варират според начина на живот, но винаги е важно да се стремим да ги поддържаме в разумни рамки. Ако надвишават 50 – 60% от бюджета ви, това е добър повод да помислите дали не живеете над възможностите си.

Следващата стъпка е да прецените каква част от останалите ви раходи са необходими, за да живеете комфортно. За да поддържаме добра финансова форма, разходите, които правим само по желание и за собствено удоволствие не бива да надвишават 30% от доходите ни. Нещо повече, може да се наложи и да намалите значително този тип харчове, в случай, че сте поели ангажимент да изплащате задължения или пък все още не разполагате с никакви спестявания.

Остават ли ви свободни пари, след като покриете тези две категории? Наличието на 10 до 20% остатък във края на месеца е от изключителна важност. Освен ако не разполагате със значителни спестявания, именно те са основния актив, който можете да насочите към спестявания и инвестиции за важните си бъдещи цели. Ако в момента харчите целия си доход за текущи разходи, помислете кои от тях можете да намалите. Независимо дали са малко или много – парите винаги са ограничен ресурс и плащането за едно винаги е за сметка на нещо друго. На всеки се случва да направи импулсивна покупка понякога, но не допускайте да пропуснете големите неща в живота заради куп дреболии, които бързо ще забравите.

Разбира се, съотношението 50/30/20 е ориентировъчно и не е нужно да се прилага с абсолютна точност. Финансовите нужди на всеки от нас са строго индивидуални, но във всяка ситуация е важно да си даваме сметка за това на кой тип разходи трябва да дадем приоритет. Определете желаните от вас пропорции и периодично следете доколко успявате да се вместите в тях.

Даяна Начева*

Прочетете от същия автор:

Изкуството на личните финанси – човешката страна на парите


* Авторът е експерт по Лични финанси и член на Института на дипломираните финансови консултанти. Лектор и автор на статии по тези финансови теми, които не се преподават в училище, но ни изправят пред важни избори ежедневно. Обича да споделя опита си и вярва, че всяка мечта има нужда от конкретен план за изпълнение.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |