Анализи и коментари Очаква се свиване на икономиката през 2010 година и растеж през 2011 г.

Очаква се свиване на икономиката през 2010 година и растеж през 2011 г.

Неделя, 06 септември 2009 г., 17:00
Размер на буквите

Българската икономика ще се свие през следващата година с 2 на сто, но през 2011 г. се очаква растеж от 3,8 на сто. Това сочат данните от икономическата и фискална прогноза на българското правителство до 2013 г. Запазват се очакванията за свиване на БВП през тази година с 6.3 на сто. Бюджетът за 2010 г. ще е по-труден от тазгодишния, но и по-непредсказуем – смята финансовият министър Симеон Дянков.

България ще се стреми да приключи тази и следващата година с балансиран бюджет, за да се осигури стабилност за валутния борд. Бордът трябва да бъде запазен до влизането на страната в еврозоната.
Очаквам най-лошата част на кризата да бъде в края на т.г. и началото на следващата – казва пред БНР Симеон Дянков. – Надявам се до края на пролетта и началото на лятото да влезем в един по-добър икономически и фискален период.
За да стимулира икономиката и бизнеса, правителството ще запази досегашното ниво на преките данъци и ще намали осигурителната тежест с 2 на сто през следващата година и с още 3 процента до края на 2013 г. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че във фискалната рамка на бюджета до 2013 г. не са заложени парите от европейските фондове, защото още не са договорени. На 9 и 10 септември премиерът и министри от кабинета ще се срещнат с еврокомисарите.
„Трябва да върнем доверието на Брюксел и да получим финансиране от ЕС по инфраструктурните проекти и земеделието, за да не плащаме проектите с пари от бюджета – каза премиерът Бойко Борисов. – Тези пари ще останат като резерв, с който ще увеличаваме пенсиите и заплатите. За първи път ние даваме бюджетна рамка за четиригодишния мандат на правителството и би било нечестно, ако кажем, че в условията на бюджетен дефицит от 3 млрд. лв. ще увеличаваме пенсии и заплати. До края на годината трябва да вземем мерки „да вържем” бюджета.”
Въпреки кризисната ситуация, кабинетът ще спази решението за девет процентно увеличение на пенсиите, като в бюджета за следващата година са предвидени 720 млн.лв. за тази цел. Според прогнозите на правителството през тази година чуждестранните инвестиции ще спаднат до 3 млрд.евро, но през следващата година ще нараснат на 3.3 млрд.евро.
Министърът на финансите Симеон Дянков изтъкна двете големи новости в прогнозната фискална рамка на бюджет 2010 - 2013 г. Едната е четиригодишният период, втората е корекция на бюджета за 2010 г. на 15 юни с.г. Защо е необходима поправка на бюджетните параметри?
„Защото и българската, и европейската икономика за 2010 г. са непредсказуеми – отговаря министър Дянков. – Ако имаме последователни сигнали в средата на годината, че състоянието на икономиката ни се подобрява и приходите се увеличават, искаме да имаме възможност да увеличим със съответния процент и разходите. Тези допълнителни пари ще се използват за увеличаване на доходите и за други социални дейности.”

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |