Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Евростат одобри концесията за автомагистрала Тракия

Евростат одобри концесията за автомагистрала Тракия

петък, 05 октомври 2007 / Прочетено 3414 пъти
Евростат даде положително становище на ревизирания договор между българската държава и българо-португалския консорциум, който е избран за концесионер на автомагистрала Тракия. Това съобщи премиерът Сергей Станишев. Той откри участъка между с. Свобода и Стара Загора, която е с дължина 23 км.
Според анекса концесионерът ще поеме рисковете по строителството на магистралата и осъществяването на услугата. Държавата поема до 50% рискът за достатъчен трафик. Това гарантира, че концесионерът може да започне изгражда отсечките, за които е поел ангажимент и работата по довършването на магистралата ще се ускори. До 2 месеца започва изграждането на автомагистрала Тракия между Стара Загора и Сливен.
Всичко това ще стане без държавно финансиране, заяви още министър-председателят. Всички етапи ще се наблюдават от евростат и правителството, което ще гарантира запазване на обществения интерес.
С новата отсечка пътуването от Стара Загора до София ще се скъси с половин час. За последните 2 години са пуснати в експлоатация 125 километра магистрали в страната. До края на 2009 г. ще бъдат готови магистралите Марицаи Люлин.
Проектът на обща стойност 140 000 000 лв. е изпълнен от консорциум RUNWAY - BG с лидер Пи Ес Ай АД – Стара Загора, участието на „Мостстрой” АД – София, като основен изпълнител и с финансиране осигурено от Европейската Инвестиционна Банка (50%) и Държавният бюджет (50%).
Възложител по него е Изпълнителна агенция Пътища и фонд Републиканска пътна инфраструктура, а инженер е MottMacDonald. Отсечката Чирпан – Стара Загора е изградена за една година.
Автомагистрала Тракия е част от европейски коридор № 8 и затова и нейното изграждане е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение. Новото трасе на магистралата ще облекчи съществено придвижването по пътя София – Бургас и ще намали автомобилния трафик в населените места между Чирпан и Стара Загора.
* * *
Промененият договор за автомагистрала Тракия отговаря на европейските стандарти за концесия, счита Евростат
Промененият договор за магистрала “Тракия” отговаря на европейските стандарти за концесия. Това е становището на “Евростат” по отношение на ревизирания договор за магистралата, съобщи в Стара Загора премиерът Сергей Станишев. Становището по анекса към договора е дадено на 2 октомври, допълни премиерът.
Той преряза лентата на 23-километрова отсечка от трасето, което свързва София със Стара Загора.
Премиерът припомни, че предишният договор получи оценка, че концесията не отговаря на европейските стандарти.
Поставихме остро ултиматум пред концесионерите, че в този вид концесията не може и няма да стартира, след което условията на българското правителство бяха приети, обясни Станишев. Всички искаме най-сетне да бъде построена една цяла магистрала от столицата до морето, каза още премиерът.
Според анекса концесионерът ще поеме рисковете по строителството на магистралата и осъществяването на услугата. Държавата поема до 50% от риска за достатъчен трафик, пише econ.bg. Това гарантира, че концесионерът може да започне изгражда отсечките, за които е поел ангажимент, и работата по довършването на магистралата ще се ускори. Единственият риск, който остава за българската държава, според "Евростат", е да плаща компенсации на концесионера, заради слабия трафик на автомобили. Но, според премиера такъв риск съществува само теоретично.
Строителството на следващия участък от магистралата - между Стара Загора и Сливен, може да започне до 2 месеца, съобщи министър-председателят. По предварителни изчисления строителството на последните 116 километра от магистрала "Тракия" ще надхвърли 300 млн.евро.
Всичко това ще стане без държавно финансиране, заяви още министър-председателят. Всички етапи ще се наблюдават от "Евростат" и правителството, което ще гарантира запазване на обществения интерес. С новата отсечка пътуването от Стара Загора до София ще се скъси с половин час.
Изпълнител на проекта е фирма Пи Ес Ай, която е част от Трейс груп холд, 200 български фирми участваха като подизпълнители. По време на строителството са поставени 15 500 м пътна маркировка, 260 бр. пътни знаци, 120 000 м предпазна ограда, положени са 670 000 тона асфалт.
За юни следващата година е предвидено пускането и на втори подход към Стара Загора, с разширен, 4-лентов път.
За последните 2 години са пуснати в експлоатация 125 километра магистрали в страната. До края на 2009 г. ще имаме завършени магистралите “Марица” и ”Люлин”, а строителството на „Тракия” и „Хемус” ще бъде сериозно напреднало, увери премиерът Станишев.
Той коментира още, че премахването на валутния борд в момента не е на дневен ред и би довело до финансова дестабилизация.
На въпрос колко стачки правителството има капацитет да издържи и дали кабинетът вече има конкретни предложения към учителите, Станишев отговори с въпрос: "А колко браншови сектори с нереалистични искания може да издържи България?".
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.010775 .