Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Сблъсъци между миньори и полиция в третия ден от протестите в Марица изток

Сблъсъци между миньори и полиция в третия ден от протестите в Марица изток

сряда, 04 юли 2007 / Прочетено 5211 пъти
Трима миньори са в тежко състояние, след като срещу тях е бил използван сълзотворен газ от полицията при продължаващите трети ден протести на главен път до Брикел край Гълъбово. Това съобщи Генчо Генчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в дружеството.

Около 600 миньори са се събрали тази сутрин на протест, но са били спрени от полицията на 6 км от мястото, където са били насрочени протестните действия, съобщи Радио Стара Загора. Въпреки че са били свалени от автобусите, те са продължили пеш, но срещу тях е била употребена сила. Тримата обгазени се намират в медицинския център в Гълъбово. Друг техен колега е пострадал от удар с палка по главата, каза синдикалният лидер. От централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" съобщиха, че ще информират Европейската конфедерация на профсъюзите и Международната федерация на труда за упражненото днес насилие срещу протестиращите миньори.
Междувременно от Областната дирекция на полицията в Стара Загора съобщиха, че двама полицаи са пострадали при инцидента тази сутрин по време на протеста на миньорите край Гълъбово. Полицаите са охранявали международния път Русе - Свиленград. Двамата полицаи са настанени в болница. Те са били удряни с дръжки на знамена и са използвали спрей за самозащита. Протестът на миньорите от Мини Марица изток е бил забранен от кмета на община Гълъбово Николай Тонев.

* * *

Трима миньори са в тежко състояние след стълкновение с полицията по време на поредния протест на служители на мини “Марица Изток” ЕАД на пътя Свиленград - Русе в района на Гълъбово, информира в обзорен материал Агенция Фокус. Двама служители на реда също са пострадали. Полицаите са се опитали да предотвратят блокадата, а срещу пострадалите миньори е използван сълзотворен газ.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков бе категоричен, че полицаите са били изпратени да охраняват пътя по негова заповед.
От своя страна кметът на Гълъбово Николай Тонев заяви, че е предложил друго място на протестиращите, за да не възпрепятстват движението по международния път. Той издаде заповед за забрана на протестните.
Сблъсъците между полицаи и миньори станаха причина синдикатите да отнесат въпроса към областната управа на Стара Загора. Зам.-областният управител Данчо Данев отмени забраната на кмета на Гълъбово за провеждане на протеста.
Междувременно местни синдикалисти и работодателите от компанията се разбраха на 10 юли да започнат преговори по политиката на доходите на работещите в мините. Ако разчетът от шестмесечието го позволява, заплатите на миньорите ще бъдат увеличени.

* * *
Работодатели и синдикалисти от “Мини Марица-Изток” ще започнат преговори във вторник
Във вторник ще започнат преговори между синдикалните организации в “Мини Марица-Изток” ЕАД и работодателите, където ще бъде обсъдена политиката по доходите на работещите в предприятието. Това е договорено на днешната среща между представители на синдикатите и ръководството на компанията, съобщи за Агенция “Фокус” от предприятието Янка Георгиева, началник-отдел “Секретариат”. Тя бе категорична, че исканията на протестиращите са отправени към държавата и са свързани с премахване на данъка върху социалните придобивки. “Трудов конфликт при нас няма. До няколко дни ще бъдат направени разчетите за шестмесечието и тогава ще стане ясно какви са възможностите за увеличение на заплатите на работниците”, коментира Георгиева.
Преговорите ще започнат на 10 юли от 10 часа.

* * *
След еколозите, сблъсък на полицията и с миньори (ОБЗОР)
Противоречива е информацията за сблъсъка на полицията с миньорите тази сутрин, когато е третият ден от миньорския протест. Още сутринта синдикален лидер обяви, че миньорите са блокирали главен път Русе – Свиленград. От полицията в Стара Загора отрекоха и обявиха, че са предотвратили блокадата на пътя, която вчера образува километрична опашка от автомобили, докато шофьорите изчакваха миньорското недоволство да приключи. По-късно беше съобщено, че трима миньори са в тежко състояние, след като срещу тях е бил използван сълзотворен газ от полицията при продължаващите трети ден протести на главен път до Брикел край Гълъбово. Това каза Генчо Генчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в дружеството. От полицията пък обявиха, че двама полицаи са пострадали при сблъсъка.
Кметът на Община Гълъбово Николай Тонев заяви пред “Фокус”, че е предложил на протестиращите миньори да проведат протеста си в рамките на общината, така че да не нарушават обществения ред. Протестиращите обаче не са се отзовали на поканата. Тонев обясни, че той няма правомощия да издаде официално разрешение на миньорите от Марица-Изток за протеста им, тъй като става въпрос за международен път, част от републиканската пътна мрежа. За да затварят пътя миньорите трябвало да поискат разрешение от Областно пътно управление. Протестиращите писали писмо и дотам, но не са получили разрешение. Тонев заяви, че е твърдо против блокирането на международния път.
Версията на МВР е, че по време на миньорския протест тази сутрин служителите на реда са действали в изпълнение на заповед на кмета на Гълъбово. Според полицията, хронологията на днешните събития е следната: На 26 юни в Община Гълъбово е постъпило уведомително писмо за провеждане на протести със спиране на движението в района на разклона “ТЕЦ 1”. Въз основа на това, че протестните действия на посоченото място биха застрашили обществения ред и нарушават правата на гражданите за свободно преминаване през блокирания участък от пътя – част от републиканската пътна мрежа, на основание чл. 12 ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, кметът на Община Гълъбово е издал заповед № 304/ 03.07.2007 г. Съгласно нея протестните действия трябва да се прекратят незабавно. Заповедта е връчена още вчера на организаторите на протеста. Съгласно чл. 13 ал. 1 ал. 2 от същия закон при прекратяване на събранието, митинга или манифестацията участниците са длъжни да се разотидат незабавно.
Още сутринта, към 8 часа, предвид заявените намерения на протестиращите и въпреки заповедта на кмета, полицейски служители са разположени в района на кръстовището за да не се допусне блокирането му, застрашаването на безопасността на пътуващите и затрудняване на трафика.
В 8.45 ч. ръководни служители на РПУ и ОДП правят поредно усилие за предотвратяване на евентуално напрежение и провеждат разговор с ръководителите на протеста, преди тръгването на автобусите към обявеното място, за да бъде изпълнена заповедта на кмета. Въпреки усилията от страна на ръководството на ОДП и РПУ, при предприетите от протестиращите действия, за да не се допусне блокиране на кръстопътя в нарушение на кметската заповед, автобусите са спрени на безопасно място преди пресичането на пътищата. На стачкуващите миньори отново е разяснено, че протестът е незаконен. Въпреки многократните напомняния и от кмета, и от страна на полицията, те слезли от автобусите и са се отправили пеш към разклона на ТЕЦ 1, където преди това за недопускане на усложнения в обстановката и за преодоляване на евентуално затрудняване на движението по пътната мрежа, вече са били разположени полицейски служители.
При пристигане на място, отново са проведени разговори с протестиращите да не предприемат нерегламентирания протест и те са насочени към паркинг, намиращ се непосредствено до разклона. В изпълнение на заповедта на кмета на Гълъбово и с цел недопускане на риск за пътно-транспортни произшествия е организиран полицейски кордон за предотвратяване на незаконното блокиране на международния път. Отделни участници в протеста, поощрявани от организаторите са направили опит да разкъсат полицейския кордон, препятстващ незаконното блокиране на пътя. Срещу тях служителите са използвали спрей за самозащита. Един от протестиращите - К.К. (46) от Млекарево, област Сливен е започнал да отправя обиди към полицай Васил Василев и му нанесъл удари с дръжка на знаме в корема, при което тя се счупила. Иззета е като веществено доказателство.
Използвани са физическа сила и помощни средства за извеждане на нарушителя от групата на протестиращите. При поставянето на белезници той е оказал съпротива и неколкократно ударил главата си в асфалта. Друг полицай от кордона - Динко Йорданов е ударен със дръжка на знаме в областта на окото.
На двамата ранени служители и на К.К. е оказана амбулаторна медицинска помощ. След многократно отправяни призиви протестиращите са останали на паркинга, където са провели протеста.
От МВР напомнят, че чл. 174а., ал. 2 от НК гласи: Организатор, който в нарушение на чл. 12, ал. 3, и 13, ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите проведе забранени или продължи да провежда прекратени събрание, митинг или манифестация, се наказва с лишаване от свобода до една година.
Около 600 миньори са се събрали тази сутрин на протеста, но са били спрени от полицията на 6 км от мястото, където са били насрочени протестните действия, според синдикалисти.
Ръководството на Мини “Марица Изток” организира днес от 13 ч среща с лидерите на синдикалните организации КНСБ и КТ “Подкрепа”, за да се обсъдят миньорските протести. Това съобщи за “Фокус” от предприятието Янка Георгиева, началник-отдел “Секретариат” и връзки с обществеността. От предприятието поясниха, че протестите са организирани от двете големи синдикални организации и се подкрепят от техните членове и структури. Производството не е спирано и в него няма протести. “Основно се протестира за данъците върху социалните плащания. Недоволството е насочено към правителството, ние като ръководство на Мини “Марица Изток” не можем да решим този проблем”, поясни тя.
По думите й - преди около два месеца в София е имало среща с комисии на правителствено ниво и на синдикатите е било обещано, че ще имат някакви решения по въпроса (примерно сума за социални плащания в годишен размер около 2000 лева да не се облага с данък, което е устройвало синдикатите, но – не се е стигнало до нормативен акт, който да уреди този въпрос). С протестите синдикатите се опитват да провокират решаване на този проблем, а от началото на годината пишат до МТСП за социалните плащания, които от 1 януари се облагат с Данък общ и по този начин работниците се ощетяват с размера на данъка. От “Марица Изток” поясниха, че това са социални плащания за храна, отпуски, Коледа, миньорския празник и др., от фонда за социални разходи. “Постигнаха се договорености, но не се продължи повече по този път, за да влязат нещата в нормативни рамки. Затова синдикатите продължиха протестите.
Правим някакви вътрешни разрешения и измисляме система за облекчено прилагане на тези социални разходи, за да не се плащат данъци; има разработена система за ваучери и ще се работи по нея. Това е, което можем да направим и го правим – например работниците да почиват при облекчен режим в базите, парите, които им се полагат, да си ги използват в целия размер”, поясни Янка Георгиева.
Тя уточни, че продължава събирането на информация за хода на тазсутрешния протест, на който полицията не разреши да бъде блокирано движението по пътя Русе – Свиленград и е възникнал инцидент между протестиращи и полиция.

* * *
Миньорите от “Марица Изток” ще блокират и утре пътя Русе – Свиленград
Миньорите от “Марица Изток” ще блокират и утре пътя Русе – Свиленград на кръстовището край Брикел, съобщи за Агенция “Фокус” Валентин Пенев от синдикалната организация на КНСБ. Синдикалистът бе категоричен, че и дори зам.-областният управител на Стара Загора Данчо Данев да не бе отменил заповедта на кмета на Гълъбово, забраняваща протестите, блокада на пътя отново е щяло да има.
Запитан дали очаква утре да има отново сблъсъци с полицията, Пенев каза: “Надявам се този път да бъдат по-трезви. Ако има незаконни действия, те ще са от страна на полицията”. Пенев обясни, че утре може да е последният протест за седмицата, тъй като в писмото с искане за разрешаване на протест, е посочен срокът от пет дни – това не означава, че протестите ще спрат по принцип, категоричен бе Пенев.
Исканията на протестиращите са за увеличение на доходите им.

* * *
Зам.-областният управител на Стара Загора отмени заповедта за прекратяване на протестите в района около “Брикел” ЕАД
Зам.-областният управител на Стара Загора Данчо Данчев е отменил заповедта на кмета на община Гълъбово Николай Тонев за прекратяване на протестните действия на миньорите в района на “Брикел” ЕАД гр. Гълъбово. Това съобщиха от Областна управа – Стара Загора.
Заповедта се отменя на основание чл. 32, ал. 1 и чл.30, ал.2 от Закона за администрацията, чл. 93, ал. 4 и чл. 97, ал.1 от Административно процесуалния кодекс, чл. 13 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, Заповед № 544 / 03.07.2007г. на Областния управител на област Стара Загора и жалба № 1277 / 04.07.2007г. от Стойчо Манев Стойчев и от Веселин Стоянов Вълканов, като председатели, съответно на СС “Подкрепа” и на РСО на КНСБ в рудник “Трояново 3”.
Зам.-областният управител на Стара Загора намира за установено, че жалбата е допустима, същата е подадена в установения срок от заинтересовани лица.

* * *
Румен Петков: Категорично заставам зад полицаите, охранявали протеста на миньорите, защото изпълняваха заповед
Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви пред журналисти, че не е коректно да се говори само за превишаване на правомощията на служителите на МВР и побой над протестиращите миньори край Гълъбово, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Всеки един от нас трябва да си дава сметка в каква държава иска да живее – в такава, в която се спазват законите или в държава, в която се стимулира хаосът”, заяви министърът. Той допълни, че по негово устно разпореждане служителите на МВР са били разположени на конкретното място “не просто, за да изпълняват заповедта, а да не допуснат нарушение на обществения ред”. По думите на Петков полицаите са били разположени на мястото дълго преди протеста.
Петков допълни, че би трябвало да се замислим какво се случва в страните от ЕС, когато се нарушава заповед на органите на реда и грубо се нарушава обществения ред. “Много е лесно да се каже, че има пострадали протестиращи и сигурно има”, заяви Петков. Той уточни, че един от пострадалите миньори е закаран в болнично заведение от служителите на МВР.
Министърът на вътрешните работи допълни, че двама от полицаите, които са охранявали протеста, също са пострадали – единият е ударен с твърд предмет, а другият е удрян многократно с дръжка на знаме в областта на гърдите. Петков бе категоричен, че всеки има право на протест, но не да посяга на служители на МВР. Той категорично подкрепи полицаите и заяви, че стои зад тях, тъй като те са изпълнявали заповед.

* * *
КНСБ и КТ “Подкрепа” осъдиха полицейския побой над протестиращи миньори
Остро протестираме и заявяваме огромното си възмущение от непремерените и брутални действия на полицията, като днес сутринта, с насилие, побой и сълзотворен газ препятства и впоследствие разтури законните протестни шествие и демонстрация на работниците и служителите от Мини “Марица изток” ЕАД и подкрепящите ги енергетици от комплекса. Това се казва в писмо на синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа”, изпратено до министър-председателя, министрите Румен Петков и Емилия Масларова и медиите. “Единствено като полицейски произвол можем да оценим необоснованите, непредизвиканите и прекомерни реакции и действия на полицейските служители, нанесли побой и арестували един от протестиращите миньори – Кольо Иванов Колев – ел. шлосер в рудник 2 на Мини Марица изток ЕАД с над 20 г. трудов стаж и преднамереното обгазяване със сълзотворен газ на други трима миньори, намиращи се в Центъра за спешна медицинска помощ в гр. Гълъбова. Това е безпрецедентен и скандален случай през последните 17 години на ненужно използване на полицейска сила срещу мирно, законно и справедливо протестиращи работници и не може да бъде оставен без последствия. Пострадалите миньори вече заявиха своята категорична решителност да заведат дела и да съдят нападналите ги полицаи за нанесени щети и ние ще окажем нужното съдействие като им предоставим безплатна адвокатска помощ. Ръководствата на двете конфедерации и двете миньорски федерации ще информират незабавно европейското и международно синдикално движения, Европейския икономически и социален комитет и Европейската комисия за бруталните действия на българската полиция срещу протестиращите работници.
По наше дълбоко убеждение те целят сплашване на хората, насаждане на страх и задушаване на протеста, а не опазване на обществения ред, който не е бил нарушаван или застрашаван. Ефектът със сигурност ще бъде обратен и ще доведе до радикализиране на действията на протестиращите.
За нас е абсолютно недопустимо в нашата страна (и като член на ЕС) индустриални конфликти и протести да се решават с намеса на полицията.
Необходимо е да припомним, че ръководствата на двата синдиката предупреждаваха многократно, в т.ч. и публично, още през есента на миналата година правителството, че прехвърлянето на данъчното облагане на социалните разходи от работодателя върху работниците от 01.01.2007 г. ще доведе до остри и радикални протести.
Десет години обясняваме, че е абсурдно в една пазарна икономика и конкурентна среда, да се подтискат и ограничават административно работните заплати в държавните и общински предприятия.
Многократно сме обосновавали нуждата от корекции и усъвършенстване на нормативната уредба, касаеща условията и реда за пенсиониране, особено на част от категорийните работници. Липсата на адекватни и приемливи решения по тези въпроси и целенасочената политика за подтискане на доходите доведоха до ескалация на социалното напрежение и лавинообразно нарастваща вълна от протести и стачки”, се казва в съобщението.

* * *
Комисар Тончо Михайлов: Ако полицаи са превишили пълномощията си, ще носят отговорност
34-ма полицейски служители от Стара Загора са били командировани в Гълъбово за охрана на протестните действия на миньорите. Министър Румен Петков е разпоредил устно да не бъде допускана блокада на пътя Русе-Свиленград. Това е заявил на пресконференция комисар Тончо Минайлов, директор на ОДП. Срещу протестиращите е бил използван газ под формата на спрей, раздаден на полицаите, предаде БНР.
Комисар Михалов е категоричен, че стълкновенията между полицаи и миньори са били предизвикани от организаторите на незаконната блокада, а помощните средства са използвани по предназначение. Още вчера синдикалните лидери са получили писмена заповед за спиране на протеста. От синдикатите в мините настояват, че протестите им са законни и за тях са уведомили още на 26 юли и община Гълъбово, и областното Пътно управление. Двама полицаи – Динко Динев и Васил Василев са ударени. Първият в окото, вторият в корема с дръжки от знамената. Четирима миньори са приети в Университетската болница в Стара Загора. Тримата обгазени с химическото вещество са вече в по-добро състояние, четвъртият е без опасност за живота и тежки мозъчни травми, но с охлузвания по лицевата част и гръдния кош. Ако полицаите са превишили пълномощията си, те ще носят отговорност, твърди комисар Михайлов. За случая вече е информиран главният прокурор. От двата синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа” поискаха оставката на министър Петков. За инцидента те ще информират Европейската конфедерация за профсъюзите и Международната организация на труда.

* * *
Срещу трима миньори е бил използван сълзотворен газ, според местен лидер на КТ "Подкрепа"
Трима миньори са в тежко състояние, след като срещу тях е бил използван сълзотворен газ от полицията при продължаващите трети ден протести на главен път до Брикел край Гълъбово. Това съобщи Генчо Генчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в дружеството. Около 600 миньори са се събрали тази сутрин на протест, но са били спрени от полицията на 6 км от мястото, където са били насрочени протестните действия, съобщи Радио Стара Загора. Въпреки че са били свалени от автобусите, те са продължили пеш, но срещу тях е била употребена сила. Тримата обгазени се намират в медицинския център в Гълъбово. Друг техен колега е пострадал от удар с палка по главата, каза синдикалният лидер. От централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" съобщиха, че ще информират Европейската конфедерация на профсъюзите и Международната федерация на труда за упражненото днес насилие срещу протестиращите миньори.
Информацията е на Икономически портал на регион Стара Загора

* * *
МВР: Полицията е действала в изпълнение на заповед на кмета на Гълъбово
От МВР заявиха, че по време на миньорския протест тази сутрин служителите на реда са действали в изпълнение на заповед на кмета на Гълъбово.
Според полицията, хронологията на днешните събития е следната: На 26 юни в Община Гълъбово е постъпило уведомително писмо за провеждане на протести със спиране на движението в района на разклона “ТЕЦ 1”. Въз основа на това, че протестните действия на посоченото място биха застрашили обществения ред и нарушават правата на гражданите за свободно преминаване през блокирания участък от пътя – част от републиканската пътна мрежа, на основание чл. 12 ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, кметът на Община Гълъбово е издал заповед № 304/ 03.07.2007 г. Съгласно нея протестните действия трябва да се прекратят незабавно. Заповедта е връчена още вчера на организаторите на протеста. Съгласно чл. 13 ал. 1 ал. 2 от същия закон при прекратяване на събранието, митинга или манифестацията участниците са длъжни да се разотидат незабавно.
Още сутринта, към 8 часа, предвид заявените намерения на протестиращите и въпреки заповедта на кмета, полицейски служители са разположени в района на кръстовището за да не се допусне блокирането му, застрашаването на безопасността на пътуващите и затрудняване на трафика.
В 8.45 ч. ръководни служители на РПУ и ОДП правят поредно усилие за предотвратяване на евентуално напрежение и провеждат разговор с ръководителите на протеста, преди тръгването на автобусите към обявеното място, за да бъде изпълнена заповедта на кмета. Въпреки усилията от страна на ръководството на ОДП и РПУ, при предприетите от протестиращите действия, за да не се допусне блокиране на кръстопътя в нарушение на кметската заповед, автобусите са спрени на безопасно място преди пресичането на пътищата. На стачкуващите миньори отново е разяснено, че протестът е незаконен. Въпреки многократните напомняния и от кмета, и от страна на полицията, те слезли от автобусите и са се отправили пеш към разклона на ТЕЦ 1, където преди това за недопускане на усложнения в обстановката и за преодоляване на евентуално затрудняване на движението по пътната мрежа, вече са били разположени полицейски служители.
При пристигане на място, отново са проведени разговори с протестиращите да не предприемат нерегламентирания протест и те са насочени към паркинг, намиращ се непосредствено до разклона. В изпълнение на заповедта на кмета на Гълъбово и с цел недопускане на риск за пътно-транспортни произшествия е организиран полицейски кордон за предотвратяване на незаконното блокиране на международния път. Отделни участници в протеста, поощрявани от организаторите са направили опит да разкъсат полицейския кордон, препятстващ незаконното блокиране на пътя. Срещу тях служителите са използвали спрей за самозащита. Един от протестиращите - К.К. (46) от Млекарево, област Сливен е започнал да отправя обиди към полицай Васил Василев и му нанесъл удари с дръжка на знаме в корема, при което тя се счупила. Иззета е като веществено доказателство.
Използвани са физическа сила и помощни средства за извеждане на нарушителя от групата на протестиращите. При поставянето на белезници той е оказал съпротива и неколкократно ударил главата си в асфалта. Друг полицай от кордона - Динко Йорданов е ударен със дръжка на знаме в областта на окото.
На двамата ранени служители и на К.К. е оказана амбулаторна медицинска помощ. След многократно отправяни призиви протестиращите са останали на паркинга, където са провели протеста.
От МВР напомнят, че чл. 174а., ал. 2 от НК гласи: Организатор, който в нарушение на чл. 12, ал. 3, и 13, ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите проведе забранени или продължи да провежда прекратени събрание, митинг или манифестация, се наказва с лишаване от свобода до една година.

* * *
Кметът на Гълъбово предложил на миньорите да сменят мястото на протеста, те не пожелали
Кметът на Община Гълъбово Николай Тонев заяви пред Агенция “Фокус”, че е предложил на протестиращите миньори да проведат протеста си в рамките на общината, така че да не нарушават обществения ред. Протестиращите обаче не са се отзовали на поканата. Тонев обясни, че той няма правомощия да издаде официално разрешение на миньорите от Марица-Изток за протеста им, тъй като става въпрос за международен път, част от републиканската пътна мрежа. За да затварят пътя миньорите трябвало да поискат разрешение от Областно пътно управление. Протестиращите писали писмо и дотам, но не са получили разрешение.
Тонев заяви, че е твърдо против блокирането на международния път.

* * *
Ръководството на "Мини Марица Изток" ще се срещне със синдикални лидери по повод миньорските протести
Ръководството на Мини “Марица Изток” е поканило на среща днес лидерите на синдикалните организации КНСБ и КТ “Подкрепа”, за да се обсъдят миньорските протести. Това съобщи за Агенция “Фокус” от предприятието Янка Георгиева, началник-отдел “Секретариат” и връзки с обществеността. От предприятието поясниха, че протестите са организирани от двете големи синдикални организации и се подкрепят от техните членове и структури. Производството не е спирано и в него няма протести. “Основно се протестира за данъците върху социалните плащания. Недоволството е насочено към правителството, ние като ръководство на Мини “Марица Изток” не можем да решим този проблем”, поясни тя.
По думите й - преди около два месеца в София е имало среща с комисии на правителствено ниво и на синдикатите е било обещано, че ще имат някакви решения по въпроса (примерно сума за социални плащания в годишен размер около 2000 лева да не се облага с данък, което е устройвало синдикатите, но – не се е стигнало до нормативен акт, който да уреди този въпрос). С протестите синдикатите се опитват да провокират решаване на този проблем, а от началото на годината пишат до МТСП за социалните плащания, които от 1 януари се облагат с Данък общ и по този начин работниците се ощетяват с размера на данъка. От “Марица Изток” поясниха, че това са социални плащания за храна, отпуски, Коледа, миньорския празник и др., от фонда за социални разходи. “Постигнаха се договорености, но не се продължи повече по този път, за да влязат нещата в нормативни рамки. Затова синдикатите продължиха протестите.
Правим някакви вътрешни разрешения и измисляме система за облекчено прилагане на тези социални разходи, за да не се плащат данъци; има разработена система за ваучери и ще се работи по нея. Това е, което можем да направим и го правим – например работниците да почиват при облекчен режим в базите, парите, които им се полагат, да си ги използват в целия размер”, поясни Янка Георгиева.
Тя уточни, че продължава събирането на информация за хода на тазсутрешния протест, на който полицията не разреши да бъде блокирано движението по пътя Русе – Свиленград и е възникнал инцидент между протестиращи и полиция.

* * *
Двама полицаи са били нападнати от миньори по време на днешния протест, съобщиха от ОДП-Стара Загора
Двама полицаи са били нападнати от миньори по време на днешния протест на миньори от “Марица Изток”, които отново блокираха пътя Русе – Свиленград.
Миньорите са нападнали с прътове от знамена двама полицаи, опитвайки се да разкъса охраняващия протест кордон. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от ОДП Стара Загора. Единият от служителите на реда е използвал спрей за самозащита. От областната дирекция на полицията бяха категорични, че служителите на реда не са използвали сила по време на днешния протест, преди да бъдат нападнати от миньорите.

* * *
Полицията е предотвратила блокирането на движението по пътя Русе – Свиленград
Полицията е предотвратила засега блокирането на движението по пътя Русе – Свиленград. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от ОДП - Стара Загора.
От полицията са се опитали да говорят с ръководителите на протеста с цел да не се стига до блокиране на републиканската пътна мрежа.
Блокирането на международен път създава сериозни проблеми с движението, не е допустимо да се създават предпоставки за ПТП-та. Пътищата в област Стара Загора през лятото са сериозно натоварени, припомниха от полицията.
Служителите на реда ще охраняват протестните действия и нямат нищо против провеждането им, стига да не се спира движението.
Във връзка с твърденията на миньорите, че полицията е спряла автобусите им, за да не участват в протеста, от ОДП - Стара Загора уточниха, че те всъщност са спрени докато се преговаря, а в района на кръстовището нямало къде да бъдат спрени автобусите.
Засега пътят Русе – Свиленград не е блокиран и полицията ще се опита да не допусне блокирането му, уточниха от ОДП - Стара Загора.

* * *
Миньори от “Марица Изток” отново блокираха пътя Русе – Свиленград
Миньори от “Марица Изток” отново блокираха пътя Русе – Свиленград на кръстовището край Брикел, съобщи за Агенция "Фокус" Валентин Пенев от синдикалната организация на КНСБ. Синдикалистът съобщи, че се е наложило част от миньорите, които са работили през нощта, да отидат пеша на протеста, тъй като автобусите им са били спрени за полицейска проверка. Според Валентин Пенев това е опит протестът да бъде възпрепятстван. На мястото има жандармерия и полиция, допълни Пенев.
Исканията на протестиращите са за увеличение на доходите им.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.008635 .