Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Основният лихвен процент в еврозоната остава 1%

Основният лихвен процент в еврозоната остава 1%

четвъртък, 03 септември 2009 / Прочетено 3404 пъти
Европейската централна банка взе решение да остави лихвения процент в еврозоната без промяна при ниво от 1%. Това се случи ден, след като стана ясно, че икономиката на общността се е свила с 0,1 на сто през второто тримесечие на годината. Бяха потвърдени предварителните прогнози на анализаторите. Настроенията на пазара са, че ЕЦБ ще остане пасивна и до края на годината няма да променя лихвения процент.

Това обаче не е сигурно, тъй като при опасност от инфлационен натиск ръководителите на институцията може да вдигнат лихвата.
Изразените през последните дни мнения на водещи фигури от ЕЦБ показват скептицизм за бързо излизане от кризата. Подобно мнение даде шефът на немската централна банка Аксел Вебер, който обяви, че не е убеден в устойчивостта на икономическата стабилизация, пише investor.bg.
Самият Трише заяви, че икономическата ситуация остава сложна и че еврозоната има неравен път пред себе си за излизане от кризата.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005664 .