Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Ще делят свободните млечни квоти между фермерите

Ще делят свободните млечни квоти между фермерите

сряда, 02 септември 2009 / Прочетено 2787 пъти
Разпределянето на млечните квоти между фермерите е поредният удар за малките ферми и начин да фалират по-бързо - коментира  Танчо Колев, член на старозагорското сдружение на млекопроизводителите по повод изявление на зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

България ще настоява Брюксел да й разреши свободните млечни квоти в страната ни да бъдат разпределени на фермерите, изпълнили европейските изисквания за производство на краве мляко, пише вестник Старозагорски новини.
Това предложение беше направено през миналата седмица от Националната асоциация на млекопреработвателите. Председателят на асоциацията Димитър Зоров каза, че голяма част от фермерите, които са покрили евростандартите за фермите си и са в първа категория и имат недостиг на квота, защото увеличават стадата си. По негова информация между 30 и 40% от тях продават млякото недекларирано. Фермерите предложиха държавата да се намеси чрез изкупуването и попълването на държавния резерв с квоти. По този начин тя ще си плати за това, че не е казала навреме на животновъдите какво им предстои и какво е трябвало да направят. Те пък от своя страна ще могат да получават от държавния резерв, каквато е европейската практика.
В момента всеки млекопроизводител има определена индивидуална квота, над която не може да продава суровина, но и не трябва да пада под 70 на сто от изпълнението й. Много от стопаните, основно онези с малко на брой крави, се отказват от правото си на такава квота заради ниските субсидии, плащани за сурово мляко.
Предвиждаше се да има и пазар за продажба на правата за млечни субсидии, но идеята така и не се реализира. Национален млечен резерв пък трябваше да управлява 5 на сто от количествата мляко за преработка и 3 процента от продукцията за пряка консумация. Известна квота от резерва трябваше да отива за предоставяне на количества за начинаещи фермери и за разширяване на стопанствата, но секторът е в колапс от години.
България се присъединява към анализа на другите европейски държави, че положението в млечния сектор е много тежко и критично, посочи още Димитров. От друга страна обаче страната ни пледира за увеличаване обхвата на експортните субсидии, както като стойност, така и като позиции, включвайки номенклатурата на сирената.
Страната ни е на позиция, че в млечния сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи, включително помощи за изкупуване на млечни квоти за краве мляко. Така българската държава би могла да изкупи около 250-280 хил. тона млечни квоти, каза той. Квотата за литър качествено мляко ще струва от 10 ст. до пазарните стойности 37-38 ст. на литър краве мляко.
Зам.-министър Димитров посочи, че България ще защитава тази теза на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 7 септември по отношение на разпределението на млечните квоти. Освен това българската държава ще обяви по време на заседанието, че помощите би следвало от 7500 евро на стопанство да бъдат увеличени на 15 000 евро.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.023229 .