Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Цъфтеж на водата оцвети язовир Копринка

Цъфтеж на водата оцвети язовир Копринка

сряда, 02 септември 2009 / Прочетено 3645 пъти
"Цъфтеж на водата" е причина за оцветяването на язовир "Копринка" в синьо-зелен цвят, установиха експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора, след като вчера извършиха проверка на място. Явлението се дължи на спадане нивото на водния басейн, придружено с високи температури на въздуха, при което обилно са се развили някои видове водорасли (синьо-зелени, зелени и еугленови), като значително са увеличили биомасата си.

Най-силно изразено е оцветяването на водната повърхност около язовирната стена поради наслагване на организмите. Не се наблюдаваха умрели риби и други водни организми, пише вестник Старозагорски новини.
С цел установяване качеството на водите в басейна бяха взети и проби, които ще се анализират от Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Направените на място измервания за съдържание и разтвореност на кислород, активна реакция и електропроводимост са в нормите. Предстои и физико-химичен анализ на взетите водни проби.
Проверката бе разпоредена от директора на екоинспекцията Нанчо Видев, след постъпили сигнали от средствата за масово осведомяване за замърсяване водите на басейна.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005935 .