Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Закриват Българския енергиен холдинг, 15% от всяко дружество отиват на борсата?

Закриват Българския енергиен холдинг, 15% от всяко дружество отиват на борсата?

понеделник, 31 август 2009 / Прочетено 2907 пъти
Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде закрит като шапка и по 15% от всяко дружество, влизащо в него, ще бъдат раздържавени през Българската фондова борса, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него първоначалният вариант 10 процента от БЕХ като цяла структура да отидат на борсата е отпаднал, защото управляващите се убедили, че холдингът е абсолютно неработеща структура.

Вицепремиерът потвърди, че холдингът нищо не е работил и едва преди 3 седмици, след като новото правителство започнало да анализира енергетиката, е изкарал първия си финансов отчет, пише вестник Старозагорски новини.
От пресцентровете на двете дъщерни дружества на БЕХ на територията на Старозагорска област вчера отказаха коментар с мотива, че изявлението е неофициално и няма решение.
Идеята за създаване на Българския енергиен холдинг датира от 1991 г., но бе "замразена". Обсъждането й бе подновено на разширено работно заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция в Хисаря в началото на февруари миналата година, а на 13 февруари правителството взе официално решение. Като основен аргумент тогава бе изтъкнато, че консолидацията на енергийните дружества ще повиши конкурентоспособността им както на регионалния, така и на европейския пазар, ще увеличи ефективността и качеството на енергийните услуги, ще оптимизира разходите и управлението и ще осигури модерни механизми за привличане на инвестиции. На 18 септември 2008 г. бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, като принципал, подписа решение за създаването на новата структура чрез преименуване на "Булгаргаз Холдинг" ЕАД. Като предмет на дейност е записано придобиване, управление, оценка и продажба на участия в търговски дружества, осъществяващи стопанска дейност в областите на производство, добива, преноса, транзита, съхранението, управлението, разпределението, продажбата и/или изкупуването на природен газ, електрическа енергия, топлоенергия, въглища, както и всякакви видове енергия и суровини за производството.
БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100% държавно участие, в което влизат "Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, НЕК ЕАД, ЕСО ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД.
Холдингът притежава акциите на включените в него дружества, но не и активите им. Консолидираните активи са на стойност около 8.5 млрд. лева, консолидираните приходи - 3.6 млрд. лева, и общият брой служители - около 21 хил. души. Дружеството се ръководи от 5-членен съвет на директорите с председател Борис Пеков, а изп. директор е Галина Тошева.
В първия си отчет, публикуван наскоро, БЕХ отчете към полугодието ръст на печалбата преди данъци. Финансовият резултат възлиза на 226.4 млн. лв., което е с 59.3 млн. лв. повече от резултата за първото шестмесечие на 2008 година. На загуба от групата на холдинга са Националната електрическа компания с 42.2 млн. лв., "Мини Марица-изток" със 17.3 млн. лв. и "Булгартел" с 0.17 млн. лв. загуба. Най-печелившото дружество е "ТЕЦ Марица-изток 2" с 60 млн. лв. печалба. Ръководството на БЕХ е възложило проверки в дружествата с отрицателни финансови резултати. Ръководствата на дружествата пък анализират възможностите за подобряване на финансовото представяне чрез оптимизиране на разходите и текущите инвестиционни планове, възложена е актуализация на бизнес-програмите, която трябва да приключи до 15 септември т.г. 
След като ГЕРБ пое управлението на страната, БЕХ попадна в центъра на редица проверки и обсъждания. Успоредно с това различни източници правят самостоятелни разследвания и разкрития, свързани с отделните стопански субекти от холдинга и конкретни личности. Налице са и кадрови промени. Вероятно това е причината миналата седмица премиерът Бойко Борисов да обяви, че ще закрие холдинга, и добави, че до седмица-две очаква предложение от вицепремиера Симеон Дянков. Дали вчерашното изявление е първата стъпка на това предложение, ще стане ясно скоро.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006020 .