Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Съставиха акт за изсичане на орехови дървета в село Змейово

Съставиха акт за изсичане на орехови дървета в село Змейово

понеделник, 31 август 2009 / Прочетено 3612 пъти
Фирма МИ - 2 ООД - Стара Загора е застрашена от солена глоба за изсичането на орехови дървета в землището на село Змейово. Комисия, сформирана със заповед на кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, е извършила проверка на място. С негова заповед се преустановява дейността на фирмата по изпълнението на поръчката за почистването на деретета от замозалесила се дървесина, храсти и битови отпадъци в селото, съобщи главният лесовъд на общината Минчо Петков. На фирмата е съставен акт. В момента се уточнява размера на глобата, която може да достигне до 50 000 лв. глоба.
Разгневени жители на Старозагорското село Змейово се вдигнаха на протест срещу масовото изсичане на многогодишни орехи. Заедно с децата си те образуваха жива верига към сечището. След това изразиха недоволството си пред кмета Никола Пеев. Той представи пред хората докладна, която е изпратил до градоначалника на община Стара Загора проф. Светлин Танчев за необходимостта от почистване на три дерета в селото от саморасли широколистни дървета и храсти и то битови отпадъци. Целта била с реализираните от сечта средства да се освежи сградата на кметството, да с оправят плочки и тротоари. На база на молбата проф. Танчев е подписал разрешение за отсичане на самозалесила се дървесина и храстова растителност в деретата.
Пеев не можа да отговори по какъв начин е избрана фирмата-изпълнител на поръчката МИ - 2 ООД - Стара Загора. Само показа листове с готовността на 3 фирми да поемат задачата. В тях, обаче, не се споменават никакви ценови параметри, не беше представен и сключен договор, нито къде ще се реализира продукцията. Не става ясно и колко ще получи от това кметството в Змейово.
Не са посочили цени, защото тепърва започват работа и от фирмата не знаят колко ще им струва, тъй като дърветата били кухи, обясни Никола Пеев.
Репортерска проверка установи, че са изсечени масивни орехи с плътна и здрава дървесина. По тях, както и върху подготвени за изсичане дървета не се забелязва маркировка. Протестиращите заявиха, че орехите не са саморасли и са садени от техните бащи и дядовци. Корените им били апетитна хапка за изработване на приклади за оръжия.
Това отсечено дърво е на 100 години, защото от дете го помня, а сега съм на 83 години, каза през сълзи дядо Петър Димов. Възрастният мъж обходи с бастуна си дерето и не скри възмущението си пред кмета на селото.
Спечелихме проект да залесим парк в центъра на Змейово, а зад гърба ни и без знанието на хората, се изсичат здрави дървета, разпалено обясняват от сдружение „Бъдеще за Змейово”.
Според Пеев, специалисти по лесовъдство в община Стара Загора са определили кои дървета трябва да бъдат отсечени.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006307 .