Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Идеята на Борисов за закриването на Българския енергиен холдинг е правилна

Идеята на Борисов за закриването на Българския енергиен холдинг е правилна

понеделник, 31 август 2009 / Прочетено 2897 пъти
"Идеята на премиера Бойко Борисов за закриването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е правилна и тя трябва да се реализира по-бързо." Това каза депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов по повод изказанoто в петък намерение на премиера да бъде разформирована до седмица-две енергийната мегаструктура.

Старозагорският депутат, който е член на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, информира, че комисията засега не е разглеждала този въпрос на свое заседание. "Но аз още през тази седмица ще депозирам актуален въпрос към министър Трайчо Трайков относно това как ще се закрие БЕХ и каква работа е свършил холдингът за времето на своето съществуване. Още преди година аз бях против създаването на тази мегаструктура от кабинета "Станишев", тъй като целта на БЕХ бе единствено да се преливат средства към АЕЦ "Белене" от другите дружества в състава на холдинга. Съществуването на БЕХ е недопустимо и то бе атакувано от Европейската комисия заради практиката на т.нар. кръстосано субсидиране на едно дружество за сметка на други. Освен актуален въпрос, предложил съм на председателя на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Мартин Димитров министър Трайков да бъде поканен и изслушан в началото на септември от комисията относно неговите виждания за развитието на българската енергетика", каза още Иван Иванов, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Ще припомним, че БЕХ бе създаден преди почти година по решение на предишния кабинет. Държавният холдинг обединява НЕК, "Булгаргаз Холдинг", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-Изток 2", "Мини Марица-изток", Енергийния системен оператор и дъщерни дружества на "Булгаргаз Холдинг" - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". БЕХ е акционерно дружество със 100% държавно участие.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005890 .