Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Загорчетата ще учат англичаните на български песни и танци

Загорчетата ще учат англичаните на български песни и танци

петък, 28 август 2009 / Прочетено 3037 пъти
На 30 август 2009 г. Детският ансамбъл "Загорче", една от най-красивите визитки на Стара Загора, заминава на 20-дневно турне в Англия - съобщи главният художествен ръководител Венелин Кръстев. - Основно концертите ще бъдат в Лондон, плюс пътувания в четирите му посоки, на 200 - 300 км разстояние.

Изкуството на децата ще видят жителите на графство Норфък в град Грейт Ярмат; графство Съмърсет в района на град Марток; графство Кент в градовете Мейтстън и Кентърбъри. В тези градове ансамбълът ще направи 9 вечерни концерта.

Два тематични български концерта са предвидени в грандиозния международен фестивал "На Темза" в Лондон. В английската столица децата ще се изявят в два концерта с прославения "Български лондонски хор", чийто създател и главен художествен ръководител е старозагорката Десислава Стефанова, също възпитаничка на "Загорче", пише вестник Старозагорски новини.
Освен това ще се правят концерти пред деца от 10 училища. Венелин Кръстев ще бъде главно действащо лице на 10 семинара с английски специалисти, които се интересуват от особеностите на работата в "Загорче". Той ще сподели многогодишния си опит в прилаганата от него специфична техника. Тя е изградена и многократно проверена на базата на "Антропомаксимологична" теза. В нея се твърди, че възрастните хора, "шетайки" на познанията си, в повечето случаи при обучението на децата ги поставят в определени граници. Когато се преодолее това отношение на възрастния към детето, когато го третираш като по-бавно и малко развиващ се индивид, а му прилагаш тезата за по-интензивно и обемно поставяне на задачи, оказва се, че децата много по-бързо и в голям обем възприемат. Разбира се, големи са инструментариумът и конкретните техники, които са обект на срещите с английските специалисти. Отделно от това ще се проведат 15 work shop-a, предназначени за възрастни, които искат да се научат да пеят и танцуват български народен фолклор.
За успеха на системата "Кръстев" говори фактът, че в повечето случаи децата усвояват материала за 5 месеца, вместо за 5 години. Пример за това са сегашните танцьори, които за първи път в живота си започват репетиции от март тази година, при това на 6-7-годишна възраст, а сега, през август, пълноценно участват в цялата 90-минутна концертна програма. Същото се отнася и за инструменталистите, и за хористите.
Целите на организаторите на турнето са да се повиши популярността на България във Великобритания, да се добие представа за българското културно наследство - музика, танци и култура като цяло, да се обмени опит със специалистите, както по отношение на опазване и развитие на фолклора - обработката и съхраняването му, обработката специално за деца, възпитанието на деца чрез изкуство, нещо, от което англичаните живо се интересуват, да се създадат контакти за културен обмен между двете държави.
Концертната програма е изградена основно върху тракийския стил, но има и образци от Шопско, Добруджа и Пирин. През последните месеци са създадени нови музикално-танцови композиции като "Българи от старо време", танцът "Страшки", "На мегдана", "Пролетен танц" и пр. Голяма част от музиката е написана от композитора Кирил Тодоров.
За Англия пътуват 40 деца. 20-те танцьори са от 6- до 8-годишни. По 10 са певиците и инструменталистите, които са по-големи - 10-12-годишни.
"Загорче" е запазена българска марка - уточни Венелин Кръстев. - На базата на автентичния фолклор, цялата ни програма е обработена и съобразена с възрастовите особености на децата.
Ансамбълът е на 32 години. Във Великобритания загорчетата гостуват за четвърти път. Това е 40-ото задгранично турне на малките посланици на България.
В организацията на турнето участват няколко неправителствени английски организации и Българското посолство в Англия.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006439 .