Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Жертвоприношение на прасе откриха в Ески джамия в Стара Загора

Жертвоприношение на прасе откриха в Ески джамия в Стара Загора

петък, 28 август 2009 / Прочетено 3482 пъти
Ново ритуално жертвоприношение откри вчера археологът Димитър Янков при проучването на старозагорската Ески джамия. Този път под северния зид на средновековната черква е разкопана и проучена ритуална яма. Тя е кръгла, с диаметър около 1.60 м и дълбочина около 65 см. 

В нея първоначално е открита късноримска керамика от края на II-III век. В западния й край е извършено ритуално жертвоприношение на прасе. Според д-р Димитър Костов от Тракийския университет, животното е на не повече от 6 месеца. Предстои да бъде изваден костният материал за проучване, пише вестник Старозагорски новини.
"Това са късноримски ритуали, при които обикновено са заравяли живо куче или свиня. В случая е свиня. Предстоят консултации със специалисти за уточняване значението на този ритуал - уточни г-н Янков. - Всъщност още веднъж се потвърди становището за приемственост на култовото място от II до ХIХ век. В джамията има тракийско светилище, култова яма от римската епоха, средновековна черква и мюсюлмански храм."
Археологът от Регионалния исторически музей Димитър Янков припомни, че под пода на храма и "запечатани" от него са "излезли" останки от сграда, най-вероятно с правоъгълен план, която се свързва със светилището от римската епоха. То сигурно е светилище на конника, погребан също на това място.
Става дума за гроб, който се намира на наоса на черквата. Върху него е извършен обичаят опалване с 3-4 см останки от пепелището. Ритуалът може да се свърже с изграждането на самата черква, ясно датиран през 10-и век. Сградата е изградена и съобразена с този гроб.
Над 50 са откритите досега гробни погребения на терена на джамията, сред които 8 на деца. Преди един месец в олтарната част на църквата беше констатиран друг познат обичай - вграждане на човек в темелите на сградата. В случая археолозите констатираха, че се касае за момче, убито от грамадни камъни и зазидано там, където е намерило смъртта си.
Предстоят още няколко сондажни проучвания в северната и източната част извън сградата, след което започва консервацията й като Култов религиозен център.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006320 .