Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Всички сметища в Старозагорска област се готвят за проверката на ЕК

Всички сметища в Старозагорска област се готвят за проверката на ЕК

сряда, 26 август 2009 / Прочетено 2309 пъти
Всеобщо е мнението, че Старозагорска област е дръпнала поне с едни гърди пред останалите в страната по отношение на подготовката за удължаването на живота на общинските сметища. Благодарение на светкавичната реакция на Регионалната инспекция по околната среда и водите и издадените категорични предписания от директора Нанчо Видев, депата ще бъдат готови за очакваната европейска проверка през септември. 

В борбата със закъснялото изграждане на регионално депо на скорост се включиха и всички общински администрации в областта. Преди месец Видев категорично заяви, че ако предписанията на РИОСВ не бъдат изпълнени в срок, от екоинспекцията няма да чакат задграничните проверки, а ще издават разпоредби за незабавното спиране на работата на сметищата, пише вестник Старозагорски новини.
След направените сондажи за мониторинга на подземните води на Мандра баир са направени и три сондажа на сметището в Гълъбово. Същата операция предстои в близките дни и на депата за битови отпадъци в Казанлък и Чирпан. Наред с това всички сметища се ограждат и се правят отводнителни канали. В Казанлък вече била осигурена и техниката за сортирането на боклука. Припомняме, че за градското сметище в Стара Загора тя е договорена на бартер с "Еко Булпак". Преди да бъде монтирана линията обаче, предстоят ремонти на съществуващите помещения. Те ще бъдат за сметка на Общината, която ще поеме и разходите по тока и водата. От "Еко Булпак" пък ще реализират на пазара сортираните хартия, стъкло, пластмаса и метал.
Компромисът, който направи ЕС след изтичането на задължителния срок (16 юли 2009 г.) за изграждането на единно регионално депо, са свързани със задълженията за непрекъснат мониторинг на подземните води, отводнителни канали, ограждане на сега съществуващите депа и сортиране на отпадъците. В противен случай сметищата ще бъдат закрити, боклукът от областта ще се вози на 70-100 километра, а санкциите могат да се окажат непосилни.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004809 .