Новини до 3 септември 2009 г.

Ако не усвоим парите по еврофондовете, ЕК може да ги пренасочи към други държави

сряда, 26 август 2009 / Прочетено 2660 пъти
Шест млрд. и 800 млн. евро са парите по структурните фондове и кохезионния фонд, които европейската солидарност доставя на България, за да изравни или поне да започне да доближава стандарта на живот на българите с този на европейците, заяви Юлиана Николова, ръководител на звеното за контрол на еврофондовете. Не трябва да бъдат коригирани оперативните програми. Оценките за съответствие се правят върху системите за управление на програмите. Системите за управление и контрол на програмите дават увереност на европейския данъкоплатец и всички европейски институции, че парите се харчат по най-подходящия начин и че не изтичат неправомерно, било към партийни каси, било към нещо друго или някой злоупотребява с тях, каза още Юлиана Николова, цитирана от Агенция Фокус, предаде econ.bg.
Нашите оценки за съответствие на четири от седемте ни се връщат втори път, като първо са ни върнати всичките седем. Не са пращани с искане за повторна оценка околна среда и регионално развитие, а ни се връщат транспорт, конкурентоспособност на икономиката, техническа помощ за усвояването на средствата и административен капацитет, допълни Николова. Връщат ни се с корекции не към самите системи за управление на оперативни програми, а на общо ниво за всичките седем. Връщат ни се заради слабости в информационната система от характер на сигурност за достъп, възможност за манипулиране на данните вътре. Не е невъзможно да бъдат коригирани тези слабости и до ноември. Това, че два пъти минаваш на поправителен изпит, вече си е достатъчно лошо и за самочувствието, и за отношението към теб, и за имиджа, който изграждаш, но българската администрация е с ясно изразена политическа воля за справяне с проблема, изрази увереност Юлиана Николова.
Европейската комисия стартира процеса, а България трябва да го направи във възможно най-първия момент. Подготовката на оперативните програми, на рамката, на изясняване на приоритетите за периода 2014 - 2020 година трябва да започне от сега. Николова подчерта, че планирането не е работа само на централната администрация. За да планираме развитието, трябва да бъдем активни медиите, гражданите, всички ние, да можем да си формулираме цели, приоритети. Трябва да се включи и администрацията в общините, защото най-ефективно средствата могат да бъдат използвани на ниво общини, там, където живеем и работим. Администрацията е извадка от нашия собствен капацитет, тоест каквито са нашите изисквания към нея, такава и администрация имаме, допълни Николова.
Проблемите с фондовете са пряко свързани с проблеми в правосъдната система, проблемите в нея пък са пряко свързани с историята на прехода, непрозрачността на произхода на парите не само на политическите партии, но и на медиите и се оказваме в един много сериозен кръг. Ако не бъдат усвоени приличен процент от тези пари, догодина има възможност комисията да ги пренасочи към държави, които усвояват по-добре от нас - Финландия, Германия,  Австрия, в които има здрава икономическа логика, създават работни места, създава конкурентоспособност. Тези пари са жизнено важни за нас, защото ако другите вървят бързо, а ние продължаваме със стария темп, разстоянието се увеличава и догонването става все по-трудно и по-трудно, каза още Юлиана Николова.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005756 .