Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow Община Стара Загора ще финансира нов скрининг за старозагорските деца

Община Стара Загора ще финансира нов скрининг за старозагорските деца

петък, 11 май 2007 / Прочетено 4039 пъти
Констатираните сериозни отклонения в здравословния статус на децата от Стара Загора продължават да бъдат във фокуса на общественото внимание. На вчерашната общинска сесия д-р Георги Попниколов от ССД отново постави въпроса и припомни изявлението на министъра на здравеопазването, че държавата няма да отпусне пари за нов скрининг.
Съветникът акцентира на факта, че разликата между болните деца в Стара Загора и Гурково и Павел баня е 12% във вреда на падрастващите под Аязмото, и директно попита кмета няма ли да се вземат някакви мерки. Д-р Евгений Желев беше категоричен, че ако не се продължи с изследванията, скринингът от 2006-а просто увисва във въздуха. Резултатите от миналата година са само база, на която трябва да стъпим, а за да имаме ясна представа за здравето на децата ни, медицинските наблюдения трябва да продължат и през следващите 10-15 години, подчерта той.
Според градоначалника сравнението с Гурково и Павел баня било несериозно, а ако МЗ не осигуряло средства, Общината сама щяла да финансира нов скрининг, пише вестник Старозагорски новини. На втория въпрос на Попниколов какво става с обещаната през 2006 г. от президента Първанов система за ранно оповестяване на замърсяването на атмосферния въздух д-р Желев отговори, че Общината си е свършила работата и е представила проекта пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Необходимите средства били в размер на 700 000 лева, но местната власт не била далеч от идеята да съфинансира проекта. Кметът се зарече, че със или без участието на държавата, системата за ранно оповестяване ще бъде факт, а за това щели да се търсят възможности и чрез европейските фондове.
На въпрос на Елена Нонева от ПД "Социалдемократи" защо по време на обгазяванията информационното табло пред Общината не работи, д-р Желев отговори, че те са предоставили само мястото, а трансферът на данни се осъществявал от РИОСВ. Затова и екоинспекцията носела пълна отговорност за информирането на населението. И добави, че независимо от значително по-приемливата екокартина през миналата година, забавянето на изграждането на сероочистващите инсталации в източномаришките топлоцентрали предвещавало нови замърсявания със серен диоксид.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.020268 .