Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow Здравният министър отряза Стара Загора от ежегоден скрининг на децата

Здравният министър отряза Стара Загора от ежегоден скрининг на децата

четвъртък, 03 май 2007 / Прочетено 4453 пъти
Какъв срок сте поставили Вие за изготвянето на комплексната програма за опазване здравето на населението в Старозагорски регион? Как предвиждате да бъде осигурено нейното финансиране и кой ще контролира целия процес? Този въпрос зададе на министър Радослав Гайдарски по време на последния парламентарен контрол депутатът от Старозагорски избирателен район д-р Ваньо Шарков.
За намеренията около изработването на въпросната програма стана известно на 16 март т.г. в Стара Загора, когато междуведомствена комисия, назначена със заповед на министър Гайдарски, оповести резултатите от здравния скрининг, проведен сред 10 000 деца от Стара Загора и две контролни групи от Гурково и Павел баня, пише вестник Старозагорски новини. Инициативата около бъдещата програма на здравните държавни служители бе провокирана от повишената с пъти заболеваемост на децата от Стара Загора (в сравнение с контролните групи), доказана с резултатите от скрининга.
За опресняване на информацията, съдържаща се в аналитичната част, депутатът припомни, че в Стара Загора децата със заболявания са 10%, срещу 1.7% в Гурково и Павел баня, че често боледуващите деца в областния град (4 пъти годишно) са 12.7% срещу 6% в контролните райони и че 28.1% от диагностицираните болни в Стара Загора са с диагноза бронхит, срещу 14% в другите региони. "Безспорно, Вие като лекар знаете, че децата са най-ранимата група от населението, за която е доказано, че рискът от възникването на свързана с атмосферните замърсявания белодробна патология е 4 пъти по-голям, отколкото при възрастните, поради анатомичната и физиологичната незрялост на дихателната система и повишената чувствителност към токсични елементи.
 И всеки, който не разбира от медицина, знае, че децата дишат по-често и поемат повече от тези атмосферни замърсители", каза още д-р Шарков. В отговор на депутатското питане, министър Радослав Гайдарски си приписа заслугата, че точно неговото министерство е инициирало провеждането на здравен скрининг сред децата от Стара Загора. "Инициативата" му обаче беше скършена от депутата Шарков, който припомни, че това всъщност е решение на Народното събрание (б.р. - от септември 2005 г.). По-нататък в отговора си министърът припомни, че комисията, направила скрининга, е излязла с решение за създаването на работна група с представители от МЗ, МОСВ, РЦЗ - Стара Загора, и РИОКОЗ - Стара Загора, която ще изготви комплексна програма за опазване здравето на населението и най-вече на децата от Старозагорски регион, която впоследствие ще бъде предложена на вниманието на Министерския съвет. Това, което не знаеха обгазените старозагорци и което дойде като новина от здравния министър, е, че източниците на финансиране вече са определени в лицето на Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие, бюджета на Община Стара Загора и ТЕЦ "Марица Изток" (б.р. - министърът не уточни за кой точно ТЕЦ от комплекс "Марица Изток" става дума, или всичките вкупом ще плащат по нареждане от горе, както това се случи с т.нар. система за ранно предизвестяване).
Що се отнася до контрола на програмата, според Гайдарски, той ще бъде поверен на новосъздадената към МЗ Дирекция за общественото здраве, която щяла да бъде задължена веднъж годишно да представя доклад за хода на програмата. Проведеният в конструктивно-делови тон разговор между министър и депутат от парламентарната трибуна зацикли на фаза времетраенето, за което трябва да бъде изготвена комплексната програма (сиреч последната останала за старозагорци надежда от последствията на обгазяванията). "Лично мен ми се струва, че срокът 31 октомври, т.е. половин година, за изработването на една такава програма е изключително дълъг", подаде топката д-р Шарков. "И на мен ми се струва, че е късно, но това е решение на тази междуведомствена комисия, разбирате, че това не е в сферата на МЗ. Ние не можем да задължим комисията, да и кажем: не искаме 31 октомври, а примерно 31 август. Не можем да ги задължим", дупликира министърът.

Най-голямата новина от последния парламентарен контрол излезе от репликата на министър Гайдарски, провокирана от предложение на депутата Шарков, в програмата на МЗ "Детско здраве и околна среда" да бъде заложено провеждането на ежегоден скрининг на децата от Старозагорски регион. "Ежегоден скрининг... мисля, че е невъзможно да се прави скрининг всяка година за един и същи регион", попари надеждите ни министър Гайдарски. Старозагорски новини попита депутата д-р Ваньо Шарков дали е доволен от отговора на министъра. "Категорично не, защото от МЗ вече има изработена програма "Детско здраве и околна среда" и недоумявам защо трябва някой нещо отново да разработва. Абсолютно за несериозно приемам казаното от министър Гайдарски, че срокът за представянето на програмата - 31 октомври, е определен от комисията. Всички срокове на комисии, назначени от МЗ, се определят от здравния министър", коментира д-р Шарков. За отказа на Гайдарски, свързан с ежегодния скрининг на децата, депутатът изрази мнение, че това напълно реално може да се случи, ако бъде определено някакво (дори и минимално заплащане) на личните лекари от Старозагорски регион. На въпроса на "Старозагорски новини", дали комплексната програма за опазване здравето на населението от Старозагорски регион във връзка с обгазяванията ще бъде решен от МС след 31 октомври, д-р Шарков коментира: "Към днешна дата МС не е приел Здравната стратегия, не е приел въвеждането на здравни карти. Дори и програмата "Детско здраве и околна среда" не е приета. Но предполагам, че въпросната комплексна програма за здравето на хората от обгазения Старозагорски регион ще бъде заложена в предизборните обещания на БСП", отсече депутатът.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004572 .