Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Луксозната парфюмерия се прави с българско розово масло

Луксозната парфюмерия се прави с българско розово масло

събота, 28 април 2007 / Прочетено 9015 пъти
Казва директорът на Института по маслодайната роза и етеричномаслените култури в Казанлък проф. д-р Недко НЕДКОВ в навечерието на 100-годишнината на института пред вестник Национална бизнес поща.
- Проф. Недков, в почти всички български медии бе цитирано публикуваното в сап-та „Израел XXI век" твърдение на Александер Вайнщайн, че цялото количество розово масло, което се произвежда в България, може да се добие от цветя мутанти в лабораторията му. Какво мислите за това?

- Все едно бебе в епруветка да замени изцяло нормалния процес на създаване на дете... Изключено е, не защото не може да се произвежда розово масло в епруветка - ние го правим отдавна за научни цели, а защото ИСТИНСКОТО РОЗОВО МАСЛО ИМА НАД 200 УНИКАЛНИ КОМПОНЕНТА и единствено природата може да ги създаде и съчетае. Китай например отдавна хвърля невероятно големи усилия да произвежда розово масло и го прави, но то не ухае на роза и затова не може да пробие във водещата парфюмерийна индустрия, Франция, въпреки огромния си интерес, не успя да създаде собствено розопроизводство, а опитът на Румъния със засаждането на 100 дка маслодайни рози приключи с измръзването на всички насаждения. Ето, съседна ТУРЦИЯ СЪЩО ПРОИЗВЕЖДА РОЗОВО МАСЛО, НО ПО-НИСЪК КЛАС с по-ниско качество от нашето и значително по-евтино заради различните климатични особености. Използва се само за производство на масова козметика. Съседите сами го признаха при последното ни посещение в техни дестилерии. Няколко десетки километра разстояние могат да са фатални за качеството на розовото масло и изобщо за възможността да се отглеждат рози - в Северна България отглеждането на рози е невъзможно. В Карловско маслодайната роза е изклкзчително качествена, но на 70 км. оттам, край Пловдив например, розовите насаждения не виреят добре. Освен всичко друго, ЗА ПАРФЮМЕРИЙНАТА ИНДУСТРИЯ СА НУЖНИ ОКОЛО 2500-3000 ТОНА РОЗОВО МАСЛО ГОДИШНО а това са страшно много епруветки.
-  Следователно няма защо да се безпокоим за българското розопроизводство и производство на розово масло...
-  Розопроизводството у нас се развива с изключително бързи темпове през последните години. През 2000 г. бяха останали само 9000 дка розови насаждения и вече се страхувахме, че това е краят на Розовата долина и на българската маслодайна роза. Само за следващите 5 години розовите насаждения са вече 35 000 дка. Над 17 млн. лв. „наляха" Фонд „Земеделие" и САПАРД в земеделското производство и около 20 млн. лв. в строителството на дестилерии. Българската държава правилно оцени производството на маслодайни култури като стратегическо и направи нужното да го възроди, включително с финансова подкрепа и за лавандула, за други растителни видове. През 2001 г. инвестиции получи и нашият институт. Започнахме да ПРОИЗВЕЖДАМЕ 1 МЛН. БРОЯ СЕРТИФИЦИРАН РАЗСАД МАСЛОДАЙНИ РОЗИ ГОДИШНО.
Предлагаме броя разсад не на пазарни цени, а само за 50 ст. - за да може отрасълът да продължи да се развива. От 70-80 дка през 2000 г., сега обработваните от института площи са 550 дка.
Българското розово масло е най-качественото в света и се търси за производството на най-скъпата фина парфюмерия. Мястото му на световния пазар е запазено. ЦЕНАТА И ПРЕЗ 2007-МА НЯМА ДА ПАДНЕ ПОД 4000 ЕВРО ЗА КИЛОГРАМ.
Има сериозен брой български фирми, които сключиха 10-годишни договори с немски фирми, които не само гарантирано изкупуват продукцията, но и активно инвестират в розопроизводство и производство на продукти от маслодайна роза. От 3 до 11 март България се представи в Париж със своите вина и розово масло. Успехът бе забележителен и на 9 май - ОТНОВО СМЕ ПОКАНЕНИ В ПАРИЖ НА ДЕНЯ НА ЕВРОПА да представим българското розово масло и изделията от него. Това е сериозно признание.

-  Имате ли проблем с работната ръка за прибиране на реколтата и какви са възнагражденията за берачите?
- Проблем с работната ръка, разбира се, има. За кампанията е нужен най-малко 1 качествен работник за 1 декар рози. Това са следователно 35 000 души. Ще се опитаме да се справим, като удължим времето за бране не само от 5 до 13 ч., ай следобед.

- Това няма ли да доведе до снижаване качеството на розовото масло?
- Не. Качеството на маслото не се влияе от това -намалява сериозно количеството розово масло в розите, брани след 13 ч. Затова сутрин ще берем за розово масло, а следобед - за сушен цвят. Разчитаме много на пенсионерите, които биха работили интензивно 20 дни в кампанията - в България няма достатъчно свободна работна ръка.
С останалите розопроизводители се събрахме и РЕШИХМЕ ДА ДАДЕМ ЦЕНА ОТ 50 СТ. ЗА КИЛОГРАМ НАБРАН ЦВЯТ.
За хората, които са работили над 15 дни в кампанията, Институтът по розата ще даде и по още 5 ст. премия за всеки набран килограм.
Реколтата е много добра. Заради меката зима няма никакви измръзвания. Нещо повече, кампанията ще започне по-рано от обикновено. В Карловско и Пловдивско ще започнат още след 1 май, а ние - не по-късно от 12-15 май.

- 100-годишният юбилей на института ще е в разгара на кампанията?
- Да. Ще го празнуваме наистина сред уханието на рози. Ще ни гостуват посланици на много държави, представители на световната парфюмерийна индустрия, гости от цял свят и, разбира се, български държавници и представители на бизнеса. Хубаво е, че този вековен юбилей съвпада с подем на отрасъла и на научните разработки, които го ползват. Френски и индийски парфюмеристи вече одобриха и ОЦЕНИХА ВИСОКО КАЧЕСТВОТО НА РОЗОВОТО МАСЛО ОТ БЯЛАТА МАСЛОДАЙНА РОЗА, която сме създали и предложили за изпитване. До 2-3 години се надяваме да навлезе в масово засаждане. Продължаваме да работим върху усъвършенстването на сортовете маслодайни култури. Светът разумно се връща към естественото и неповторимо създадено от природата и институтът ще отговори на тази потребност.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004854 .