Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Екология на Стара Загора arrow В Стара Загора откриха първия Граждански екоцентър

В Стара Загора откриха първия Граждански екоцентър

петък, 20 април 2007 / Прочетено 4656 пъти
Гражданският екоцентър бе представен официално на пресконференция. Неговото създаване е част от проекта "Партньорство за екополитика", който се изпълнява от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, в партньорство с "Обществен дарителски фонд" и СНЦ "Гражданско обединение", а финансирането е по програма ФАР "Развитие на гражданското общество" на Европейския съюз.
За първи път в България се отпускат средства за такава дейност, макар че първият проект е разработен още през 2004 г., пише вестник Старозагорски новини. Партньорите обаче са убедени, че ЕС ще финансира все повече точно такъв модел на гражданско участие и вече подготвят следващите проекти, с които ще надграждат започнатото. Центърът се намира на бул."Цар Симеон Велики" 80, в сградата на бившия Телевизионен сервиз. Идеята е той да приема сигнали на гражданите, свързани с екологични проблеми, да дава информация за екообстановката в региона, да систематизира и анализира предоставените от институции, организации и общини екологични данни. В перспектива се предвиждат още срещи и дискусии, в които ще бъдат представяни резултатите от анализа. Вече е активен сайтът на центъра www.go-starazagora.org.
Най-голям интерес в него предизвиква възможността за on-line видеонаблюдение, осъществено с помощта на специална камера, монтирана на покрива на Телевизионния сервиз, където се намира и самият Екоцентър. Сайтът предлага информация за нормативната база в областта на екологията, новинарски раздел, където се отразяват и постъпващите ежедневно сигнали, форум, в който посетителите могат да се включат. Ще се издава и месечен бюлетин не само за случващото се в региона, а и в национален, европейски и световен мащаб. Тук ще бъде популяризирана всяка информация от медиите, свързана с проблемите, обещават от екоцентъра.
Камерата засега е една, но намеренията ни са да станат пет и да обхванем по-голяма територия, коментира координаторът на "Гражданско обединение - Стара Загора" Николай Шопов. В плановете влиза и оборудването с измервателни уреди - стационарни и мобилни, които ще бъдат сертифицирани и ще служат за арбитраж, добави той. "Не казваме, че правим нещо ново и различно, нашата цел е да надграждаме, да създадем база, благодарение на която ще можем да използваме възможностите на структурните фондове за решаване на регионалните, а защо не и националните екологични проблеми. И това да става с активното гражданско участие, което да не бъде оценявано като политическо. Ние гледаме на сайта като на пресечна точка на общинската и държавната екополитика с гражданската активност", подчерта председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов. Предстои създаването на консултативен екосъвет, който да обедини усилията на мрежи и структури, занимаващи се с тези проблеми, и да се търсят нови финансови възможности, да се работи в една посока, добави той. Вече е включен и "горещ" телефон - 042/65 11 55, на който дежурните приемат сигнали и дават информация. Хората се обаждат и наистина подават сигнали - за нерегламентирани сметища, за различни замърсявания, дори и за дупки по улиците. Един от първите партньори на новия център е Младежкият общински съвет и сътрудничеството с младите хора тепърва ще се разширява и задълбочава. Обявен е и конкурс за журналистически материали на екологична тематика в три раздела - радио, телевизия и печатни издания.

* * *
Откриха граждански екоцентър
Граждански екоцентър бе открит в Стара Загора. Той отваря врати по проект „Партньорство за екополитика", който се изпълнява от ТПП - Стара Загора, в партньорство с Обществения дарителски фонд и СНЦ „Гражданско обединение - Стара Загора". Центърът е изграден с финансовата помощ на ЕС по програма ФАР.
На горещ телефон 042/ 651155 всеки гражданин на региона може да подава сигнали за различни екологични проблеми. Данните за състоянието на екологичната среда в региона, събрани от различни институции, ще бъдат публикувани в сайта www.go-starazagora.org. Целтаеда се събуди гражданското съзнание и инициатива, и хората от региона да се включат активно в решаването на екологичните проблеми, обясни председателят на УС на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов. Една от първите инициативи на гражданския екоцентър е монтирането на видеокамера за наблюдение на атмосферния въздух в една от високите точки в центъра на града. Камерата ще улавя видимите оцветявания на въздуха при евентуално замърсяване. Предстои в други точки на Стара Загора и в околностите й също да бъдат монтирани няколко видеокамери, пише вестник Национална бизнес поща.
Проектът предвижда още създаването на Консултативен екосъвет, чиято основна задача ще бъде да изгради механизъм за партньорство между институциите и гражданите за решаване на важни екологични проблеми.
В момента се разработват екопроекти за 2,5 млн. лв. Ако те бъдат одобрени, средствата ще се изразходват за подобряване на екологичната среда в Стара Загора и региона, заяви Николай Шопов, общински съветник и член на „Гражданско обединение -Стара Загора".
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.004579 .