Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Село Конаре остава още седмица без вода

Село Конаре остава още седмица без вода

неделя, 02 август 2009 / Прочетено 1993 пъти
Още най-малко една седмица чешмите в село Конаре ще останат сухи. Така е от 23 юли, когато проверка на РИОКОЗ констатира силно замърсяване с коли-форми. Според кмета на селото Стефан Азманов, те са били 26 пъти над допустимото.

Поради опасност от стомашно-чревни разстройства, от здравната инспекция спряха водоподаването, затвориха детската градина и фурната и издадоха предписание в търговските обекти да се продават само пакетирани стоки.
Въпреки че Конаре не е включено в системата на "ВиК", от водното дружество се притекоха на помощ и инструктираха кмета за обеззаразяването на водата. Освен това те прехвърлиха цистерната от Шейново, която няколко дни снабдяваше населението с питейна вода, пише вестник Старозагорски новини.
В началото жителите на селото са си наливали от нея, но после се върнали на позната практика да пият от кладенците си, информира Азманов. Друг е въпросът доколко водата в тях е чиста, тъй като почти никой не е изпращал проби за изследване.
В края на миналата седмица Стефан Азманов заяви за "Старозагорски новини", че до четвъртък-петък се надява хлорирането на каптажа и тръбната мрежа да приключи. Ако новите проби се окажат отрицателни, то от РИОКОЗ ще разрешат водоподаването. Това обаче едва ли ще реши проблема на Конаре, което се оказа единственото село в района извън системата на "ВиК". Отказът от централизирано водоснабдяване станал през 1996 г., когато тогавашният кмет по незнайни причини предпочел местен водоизточник. Вероятно това е станало поради нежеланието на жителите да плащат на "ВиК". Впрочем тенденцията се е запазила и след смяната на водоизточника и хората плащали символичните 3 лева на къща за месец, уточни Азманов. Водата пък, която идвала от Стара планина, била с високо налягане и поради липсата на пречиствателно съоръжение затлачвала тръбите с тиня и мръсотии. Освен това количеството й силно намаляло и тя не достигала през летните месеци, когато населението масово поливало градините си. В тази връзка кметът сподели, че преди шест години, когато бил избран за първи мандат, засякъл поголовна сеч във вододайната зона. Бастисана била вековна букова гора, а дърветата били толкова големи, че с едно се пълнел камион. Азманов допълни още, че водопроводната мрежа в селото е изпълнена с отдавна компрометирани етернитови (канцерогенни) тръби.
Преди няколко години кметът инициирал подписка за връщане на селото в системата на "ВиК", но идеята подкрепили само петдесетина души и тя се провалила. Сега всички берат плодовете на своята недалновидност.
След спирането на водата на 23 юли, освен хлорирането, кметът е започнал нова подписка за решаване на проблема. Според него е крайно наложително да се изготвят и защитят за финансиране няколко проекта и "ВиК" отново да поеме снабдяването. Само за централния водопровод с дължина около 6 км били необходими близо един милион лева. Освен това трябвало да се подменят и тръбите в Конаре. Имало и вариант водоподаването да стане от сондаж в долния край на селото. Водата там била в изобилие и също идвала от Стара планина. За да се случи всичко това обаче, Азманов разчитал както на общинската управа в Гурково, така и на новата областна администрация.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006824 .