Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Фалшиви цигари Виктори и в Стара Загора

Фалшиви цигари Виктори и в Стара Загора

неделя, 02 август 2009 / Прочетено 2442 пъти
След Кюстендил и Благоевград, цигари менте "Виктори" се появиха и в Стара Загора, установи репортерската проверка на вестник Старозагорски новини. Миналата седмица от "Булгартабак" съобщиха, че въпросното "Виктори" се произвежда от некачествен тютюн, а на вкус цигарите били горчиви.

Разликата между оригинала и фалшификата е и в опаковката, в надписите, и в липсата на бандерол. За страната това е троен удар - бюджетът губи от неплатен акциз, оборотът на цигарените фабрики спада, а показателите на никотин, катран и въглероден диоксид, доста над допустимите, тровят консуматорите им.
Освен на "Виктори", фалшификати са открити и на "Мелник". На цигарения пазар се срещат и неизвестни марки цигари, но за тях така и не се повдига въпросът откъде са внесени и какво е качеството им.
Според източници, пожелали анонимност, фалшивото "Виктори" се произвежда в Кърджали. Това обаче било само част от нелегалната верига. Конците се дърпали от София, където също се произвеждали цигари на черно. Оттам определяли и цените. Основните неизвестни на нашия пазар марки идвали с тирове от Македония. Имало и още един канал, наречен "Лондонски". Търговците на черно в София купували безбандеролните кутии по 1.30 - 1.40 лв., но докато стигнат до провинцията, цената им скачала на 1.60 - 1.70 лв. Навсякъде обаче клиентите ги купували по 2 - 2.20 лв.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005423 .