Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Стефан Георгиев - бивш управител на В и К - Стара Загора: Фирма злоупотребява с мини ВЕЦ-ове

Стефан Георгиев - бивш управител на В и К - Стара Загора: Фирма злоупотребява с мини ВЕЦ-ове

неделя, 02 август 2009 / Прочетено 2978 пъти
Частна фирма от типа "батко и братко" безбожно ограбвала населението на община Стара Загора. Същото се случвало и в община Тополовград, заяви в прав текст пред общинските съветници бившият управител на "В и К" Стефан Георгиев. Повод за настоятелното му искане да говори пред местния парламент беше депозираното от водното дружество искане за прекарване на подземен кабел, свързващ минивецове 1 и 2 на територията на парк Аязмото с инфраструктурата на ЕVN - България.

Инвестиционният проект на частната фирма предвижда преустройство на две разпределителни шахти по пътя на питейната вода във водноелектрически централи, пише вестник Старозагорски новини. Турбините са с мощност 230 и 364 KVa. Целта е да се оползотвори хидроенергийният потенциал на водата, създаван от денивелацията на отделните резервоари, за производство на еленергия.
Според Георгиев, проектът за минивецовете е изработен от "ВиК" още през 1998 г., но бившата общинска администрация осем години пречила за неговото осъществяване. В същото време "ВиК" с европейски и собствени пари е реконструирала цялата мрежа - от кладенците до Стара Загора и в града, а населението плащало една от най-скъпите питейни води в страната. Цената пък нараствала при всяко повишаване на тока, тъй като водата се помпи от кладенци край Тунджа. Георгиев е категоричен, че частната фирма, зад която вероятно стоял ексминистър Гагаузов, ще вложи неколкостотин хиляди лева и десетилетия наред ще печели на гърба на старозагорци. Според него, "батко и братко" ще получават 90% от произвежданата еленергия, а само 10 ще остават за Стара Загора. "Водата е държавна собственост, всичко дотук сме го направили ние, продължаваме да го плащаме и изведнъж се появява частна фирма, която обира печалбата", разпалено коментира Георгиев. По неговите сметки, ако минивецовете са собственост на "ВиК", то цената на питейната вода за населението ще падне с около 10%. Цифрите обаче не били точни, тъй като не се знаело по колко НЕК изкупува еленергията. Георгиев призова съветниците да се гласува за захранването на турбините, тъй като това щяло да развърже далаверата.
Думата беше дадена и на инж. Николай Калудов от "ВиК" - Стара Загора, който заяви, че прекарването на кабела, дълъг 1300 метра, било технически проблем, изпълнението на който нямало да засегне нито растителността в парка, нито пък да доведе до смущения във водоподаването. Калудов не се ангажира с коментари за правната страна на въпроса, но по време на дебатите стана ясно, че проблемът вече е бил на вниманието на прокуратурата. Проверките преди време обаче не констатирали нарушения.
Темата явно разбуни Общинския съвет и към двамата специалисти бяха отправени редица въпроси за финансовата обосновка на проекта, през кои институции е минал за одобрение, ще се промени ли кристалната решетка на водата след преминаването й през турбините, защо Общината не участва в проекта и може ли договорът да бъде прекратен или променен.
Инж. Калудов  отговори, че преминаването през турбините  няма да промени качеството на водата и че съоръженията са обезопасени  за изпускане на масла. Георгиев се съгласи с него, но уточни, че няма информация как е подготвен проектът на частната фирма. И добави, че Общината не участва в проекта поради незаинтересоваността на бившата администрация, а договорът можело да бъде прекратен. Той знаел как са правени назначените от прокуратурата проверки и колко можело да им се вярва. Пред представител на "Старозагорски новини" Стефан Георгиев заяви, че преди няколко дни е изпратил сигнала до главния прокурор и до новия министър на регионалното развитие. Надявал се те да вземат бързи мерки и да ревизират ограбващите населението договори.
След бурните дебати вносителят на точката в дневния ред проф. Светлин Танчев заяви, че я оттегля до събирането на повече информация. Общинските съветници пък явно бяха изненадани от проблема и видимо повярваха на Стефан Георгиев.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006323 .