Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Заплашва ни процедура заради депата за отпадъци

Заплашва ни процедура заради депата за отпадъци

петък, 31 юли 2009 / Прочетено 1762 пъти
Очакваме след 1 месец срещу страната да започне наказателна процедура заради неизграждането на системата от регионални депа за отпадъци. Срокът изтече на 16 юли. Това заяви по време на пресконференция днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Много по-тежък е проблемът с изтичането на срока за изграждане на пречиствателни станции за населени места с над 10 хил. души население. Над 70 пречиствателни станции не са построени. Срокът е до 2010 година, но забавянето е много сериозно. За изграждането на пречиствателна станция са нужни поне година и половина и това означава, че може би през 2011 година ще започне наказателна процедура срещу страната и за това. Изразходвани са над 707 млн. лв. за неприоритетни обекти, каза Караджова, предаде Агенция Фокус, цитирана от econ.bg.
Тя обясни, че за изграждането на депата са били нужни 600 млн. лв. и страната е можело да не бъде в тази ситуация. Единствената полезна стъпка според МОСВ e изготвянето на ясен план за състоянието на регионалните депа, за да се види докъде е стигнало реализирането на всяко едно от 23 неизградени регионални депа. В понеделник е подготвена среща с директора на Фонд ФЛАГ, за да се види откъде може да се намери финансиране за реализирането на тези 23 регионални депа. Това коментира още Караджова.
След изготвянето на този ясен план той ще бъде представен в ЕК и по него ще се дава отчет как върви реализирането му, каза Караджова. Тя припомни, че няма ясно определен размер на глобите и те се определят по конкретните случаи.
Разнасянето на боклука в страната нямаше да доведе до нищо. Това нямаше да убеди ЕК, че страната си изпълнява ангажиментите, а няма и средства за извозването на боклука. До 1 месец ще има пълен и ясен план как ще се действа по отношение на битовите отпадъци, коментира екоминистърът.
По Програма ИСПА от предходното правителство беше обявено, че са сключени договори за над 1 млрд. лв. Вярно е, че са сключени такива договори, но са разплатени само 28%. Това съобщи още Караджова.
До края на 2010 година България трябва да е усвоила парите, но заради технологичния процес на изграждане на депата и пречиствателните станции, България няма да може да направи това. По сключените финансови меморандуми по програма ИСПА, ако не бъдат усвоени средствата, ще се стигне до връщане на неусвоените средства.
Последицата е, че няма изградена инфраструктура по отношение на околната среда. Не е започнало изграждането на проекти, които могат да са над 1, 5 млрд. лв., коментира още Караджова.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005306 .