Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Ще отпаднат 13-и клас и изпитите след седми клас

Ще отпаднат 13-и клас и изпитите след седми клас

четвъртък, 30 юли 2009 / Прочетено 1930 пъти
От 2009/2010 учебна година няма да има 13-и клас и хорариумът от часовете, които досега са били предвидени в 13-и клас, трябва да бъдат пренасочени и свалени в останалите класове. Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Милка Коджабашиева. 13-и клас отпада поради няколко причини. Диплома за завършено средно образование се получава след завършен 12-и клас. Това донякъде създава условия една част от учениците, които се обучават в 13-и клас, в същото време да се обучават в някаква форма във висшите училища. Отливът на ученици от този клас често се дължи на започването на работа, което затруднява посещението на часовете, предаде Агенция Фокус. Анализът, който направихме, показа, че процентът на посещаемост е много малък, посочи заместник-министърът на образованието и науката. Тя каза още, че резултатът от тестът от външно оценяване вече ще бъде използван в класирането за паралелките с интензивно изучаване на чужд език, с което на практика ще отпаднат изпитите след седми клас.
Коджабашиева обясни, че от следващата учебна година трябва да започне да действа и новият закон за училищното образование.
Според нея е необходимо да бъде въведена нова структура на училищното образование, в която да бъде включено и всичко положително и рационално, което досега е предложено. По отношение на целодневното образование на децата в училище заместник-министър Коджабашиева заяви, че освен въпрос на финансови разчети, целодневното образование изисква да бъде осигурено храненето, транспорта, както и добрите условия за целодневно обучение.
Друг приоритет, който може да бъде изпълнен от тази учебна година е намаляването на възрастта на децата, които са в задължителната група на детските градини. Тази възрастова граница може да бъде намалена до 5 години. Децата, които ще започнат петгодишни, ще получат една добра подготовка по български език, за усвояване на умения за учене, за формиране на умения у децата, посочи Коджабашиева.

Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005948 .