Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Над 22 хил. души са уволнени от началото на годината

Над 22 хил. души са уволнени от началото на годината

четвъртък, 30 юли 2009 / Прочетено 1896 пъти
22 406 души са уволнени от началото на годината в 324 предприятия в страната, сочат данните на Бюрото по труда, представени от социалния министър Тотю Младенов на срещата му с работодатели и синдикати днес. Най-голям е броят на съкратените в сферата на машиностроенето, където близо 7 Към момента дефицитът на Националния осигурителен институт е 555 млн. лв. Почти изчерпани са средствата за хората с увреждания и за социално подпомагане на безработни. Според доклад на Главната инспекция по труда представен на социалния министър, през последните няколко месеца са зачестили и случаите на закъсняване на плащанията на работните заплати в предприятията, съобщи БГНЕС, цитиран от econ.bg.
Най-голямото предизвикателство, пред което се изправя новото ръководство на министерството на труда и социалната политика е да създаде комплексни мерки, с които да ограничи нарастването на безработицата. Към Оперативна програма Човешки ресурси ще бъдат открити три нови мерки: за обучение и допълнително стимулиране на безработните, за хората в предпенсионна възраст и за ваучери за квалификация на работници. Ще бъде направен анализ на ефективността на всички мерки по оперативната програма. Целият планиран бюджет на програмата възлиза на близо 1.2 млрд. лв.
Пенсионерите в страната няма да ходят вече на море, тъй като оставащите близо 4.5 млн. лв. по тази социална програма, ще бъдат преразпределени за създаване на кухни и лекарства за пенсионерите. Тотю Младенов обеща министерството да положи усилия за квалификацията на неграмотните граждани, за да могат те да намеря своето място на пазара на труда.

Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.008510 .