Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Регионалната дирекция по горите в Стара Загора затвори незаконен склад за дървесина

Регионалната дирекция по горите в Стара Загора затвори незаконен склад за дървесина

четвъртък, 30 юли 2009 / Прочетено 2473 пъти
От началото на годината е открит и затворен един незаконно работещ склад за търговия с дървесина. В него са открити 36 пространствени куб.м преработени дърва за горене, а собственикът е осъден на "пробация" - съобщи инж. Диана Марчева, говорител на Регионална дирекция по горите - Стара Загора. 

След проверки през първото полугодие на 2009 г. са съставени 7 акта по Правилника за прилагане на Закона за горите. Глобите са на обща стойност 2300 лева за допуснати нарушения в дейността на обектите.
Съвместно с инспектори от Националния строителен контрол, служителите по горите са извършили 5 проверки в обекти за преработка и търговия с дървесина, като са дадени предписания за отстраняване на констатираните пропуски. При съвместни проверка с Областна дирекция "Инспекция по труда" - Стара Загора, са проверени 17 обекта, при което са дадени 123 предписания с определени срокове за отстраняване на констатираните нарушения. Със служители на сектор "Икономическа полиция" към ОД на МВР - Стара Загора, по сигнал е направена една проверка на обект за търговия с дърва за горене и е съставен акт по Закона за горите, пише вестник Старозагорски новини.
През първото полугодие Регионалната дирекция по горите е направила 486 проверки на обекти за преработка и търговия с дървесина. Инж. Марчева заяви, че се работи по План-програмата за взаимодействие между институциите при охраната на горите, в изпълнение на която се извършват съвместни проверки с други държавни структури. От РДГ всяко тримесечие се прави предложение за тримесечен Оперативен план за действие, който се утвърждава от председателя на Държавната агенция по горите. Обект на проверка са всички търговци и преработватели на дървесина, като решение кога да е следващото посещение специалистите определят според обема на преработения и продаден материал. Основното, което служителите по горите проверяват, е дали дървесината е маркирана и придружена с документи, доказващи законния й произход.

 


Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.006151 .