Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини до 3 септември 2009 г. arrow Новини arrow Месопреработватели може да връщат пари по САПАРД

Месопреработватели може да връщат пари по САПАРД

сряда, 29 юли 2009 / Прочетено 1937 пъти
98 проекта по програма САПАРД на 98 фирми ще проверява ОЛАФ. Сумата, която може да бъде изискана от тях, е в размер на 60 - 70 млн. лв. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на месопреработвателните фирми, които са потърпевшите от тази проверка. Според представителите на бранша фирмите, които са коректни платци по САПАРД, ще трябва да връщат пари, без да са ясни критериите, по които те влизат в този списък на ОЛАФ и ще трябва да платят още един път тази инвестиция, която вече са изплатили. От бранша добавиха, че прокуратурата и митниците са се договорили за референтни цени за новите проекти и след като фирмите, бенефициенти на програмата са купували машини за месопреработка от ЕС попадат в този списък от фирми, съобщи Агенция Фокус.
Д-р Светла Чамова - изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, заяви, че с тези си действия прокуратурата може да съсипе цял един бранш, който носи приходи в бюджета в размер на 1,47 млрд.лв. и осигурява заетост на 16 000 души.
Фирмите влизат в списъка за проверка на ОЛАФ заради съмнения за завишаване на цените, които са договорирали. По думите на Чамова би трябвало администрацията, отговорна за САПАРД, също да понесе своята отговорност. Тъй като всеки един проект е бил проверян, както от български експерти, така и от европейски и сега е неуместно след пет години да се казва, че цените на офертите са били завишени.
Рязко спада възможността частни фирми да участват в реализирането на проекти по европейските програми. Това каза на пресконференция на месопреработвателния сектор Красимир Киряков, който е президент на консултантска фирма. Той добави, че 200 фирми не са си получили парите по САПАРД, които са извън този списък на ОЛАФ, тъй като парите по тази мярка са спрени, те са направили своите инвестиции и вече година и половина чакат за тези пари.
По думите му директорите на водещите банки изключват месопреработвателните фирми, които искат да получат кредит, именно заради тези спрени средства.
Икономически портал на регион Стара Загора
 
< Предишен   Следващ >

Търговско-промишлена палата - Стара Загора   |  (c) 2000 - 2014,  www.chambersz.com - CCI - Stara Zagora / GNU GPL and GNU FDL  Поддържка: ilko gruev | стара загора |

0.005390 .